Miroslav Cikán

Obrazok
    

Celkové hodnotenie

0.0/10 (0 hlasů)

Herec, Režisér,  

Narodený: 11.2.1896

Zemřel: † 1.2.1962

Miesto Narodenia: Praha, Rakousko - Uhersko,

Miesto úmrtí: Praha, Československo

Herecká Filmografie:

  1. Jak se dělá film (1936)

Režijná Filmografie:

  1. Otomar Korbelář (1960)
  2. Konec cesty (1959)
  3. Jurášek (1956)  
  4. Muž v povětří (1955)
  5. Na konci města (1954)
  6. Výstraha (1953)
  7. Boj sa skončí zajtra (1951)
  8. Pára nad hrncem (1950)
  9. Případ Z-8 (1948)  
  10. O ševci Matoušovi (1948)
  11. Alena (1947)
  12. Lavina (1946)  
  13. Hrdinové mlčí (1946)
  14. U pěti veverek (1944)
  15. Schwarze Schaf, Das (1944)
  16. Předtucha (1944)
  17. Paklíč (1944)  
  18. Glück unterwegs (1944)
  19. Karel a já (1942)
  20. Dlouhý, Široký a Bystrozraký (1942)
 

...více

Životopis

Miroslav Cikán se narodil 11. února 1896 v Praze do dělnické rodiny. Vystudoval obchodní školu (1910 až 1913). Prošel několika malířskými a sochařskými kurzy. Dostal se ale v roce 1914 k filmu, a už mu zůstal věrný.

Nejdříve prošel řadu profesí: byl dělníkem v ateliéru, pracoval v laboratořích, byl praktikant, překladatel a autor českých titulků u zahraničních filmů. Prošel několika produkčními firmami (Chicagofilm, Moldaviafilm, Universalfilm, Decla – Bioscop). V různých funkcích pracoval také ve filmové půjčovně. Nějaký čas byl dokonce jejím ředitelem.

K režisérské a scenáristické práci se dostal až v roce 1933. Psal náměty a scénáře ke svým filmům (DŮM NA PŘEDMĚSTÍ, U NÁ V KOCOURKOVĚ, HRDINNÝ KAPITÁN KORKORÁN, KAREL A JÁ, PAKLÍČ, LAVINA, JURÁŠEK, KONEC CESTY, OTOMAR KORBELÁŘ a další). Jako režisér debutoval v roce 1933 dvěma snímky. Prvním byla komedie DŮM NA PŘEDMĚSTÍ podle románu Karla Poláčka s Hugo Haasem a Antonií Nedošínskou v hlavních rolích. Druhý film, natočeným v roce 1933, byla detektivka ZÁHADA MODRÉHO POKOJE.

Okamžitě se stal oblíbeným a jedním z nejzaměstnávanějších režisérů v Československu (v roce 1934 natočil například pět filmů, v letech 1938 a 1939 dokonce šest). Jeho specializací byly komedie. Natáčel s předními českými herci: s Vlastou Burianem (HRDINNÝ KAPITÁN KORKORÁN, PROVDÁM SVOU ŽENU), Hugo Haasem (DŮM NA PŘEDMĚSTÍ, SVĚT KDE SE ŽEBRÁ, ANDULA VYHRÁLA), Janem Werichem (U NÁS V KOCOURKOVĚ), Jindřichem Plachtou (KAREL A JÁ, KDYBYCH BYL TÁTOU, Z ČESKÝCH MLÝNŮ, U PĚTI VEVEREK), Růženou Naskovou (PŘÍKLADY TÁHNOU), Františkem Smolíkem (STUDUJEME ZA ŠKOLOU) a dalšími

Natáčel také pokleslé komedie, operety a sentimentální příběhy, kde byla nejčastější hlavní hrdinkou Hana Vítová či Věra Ferbasová (NA SVATÉM KOPEČKU, LOJZIČKA, VANDINY TRAMPOTY, KOMEDIANTSKÁ PRINCEZNA, DĚVČE ZA VÝKLADEM, POSLÍČEK LÁSKY, ŠTĚSTÍ PRO DVA, VESELÁ BÍDA, BARBORA ŘÁDÍ apod.).

Úspěšně natáčel také kriminálky (PELIKÁN MÁ ALIBY, PAKLÍČ), dramata (VZDUŠNÉ TORPÉDO 48, V POKUŠENÍ, nedokončená PŘEDTUCHA) a literární přepisy známých autorů (JEJÍ PASTORKYŇA). V roce 1937 natočil svůj nejlepší film v kariéře – podle divadelní hry Josefa Haise – Týneckého drama BATALION s Františkem Smolíkem v roli poslance a advokáta Františka Uhra, který se propadne až na dno lidské společnosti. Cikán za film v roce 1937 získal uznání na festivalu v italské Venice. Za německé okupace natočil v roce 1944 pod pseudonymem Friedrich Zittau dva německé filmy DAS SCHWARZE SCHAF a GLÜCK UNTERWEGS.

Rok po válce natočil kriminální drama LAVINA (natáčení započalo již za války) a okupační drama HRDINOVÉ MLČÍ. O rok později historickou komedii ALENA, další roky historický film O ŠEVCI MATUŠOVI (1948), drama PŘÍPAD Z – 8 (1948) a komedii PÁRA NAD HRNCEM (1950). Natočil i pár politicky angažovaných snímků (BOJ SA SKONČÍ ZAJTRA, VÝSTRAHA – v tomto filmu se poprvé na plátně objevil Klement Gottwald představovaný Jiřím Dohnalem). V pozdějším věku vytvořil detektivku NA KONCI MĚSTA (1954), komedii MUŽ V POVĚTŘÍ (1955) s Vlastou Burianem v poslední hlavní roli, dětský film JURÁŠEK (1956) a svůj poslední film – symbolicky nazvaný KONEC CESTY (1959). Sestavením hereckého medailonu OTOMAR KORBELÁŘ (1960) se jeho filmografie navždy uzavřela.

Za režii filmu BOJ SA SKONČÍ ZAJTRA (1951) získal Státní cenu II. stupně (1951). V roce 1958 byl Miroslavu Cikánovi udělen titul Zasloužilý umělec. Náš jeden z největších filmařských rutinérů a nejplodnějších režisérů Miroslav Cikán zemřel 1. února 1962 v Praze. Přesně deset dní před svými šedesátými šestými narozeninami.
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.