Harry Houdini

Harry Houdini

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér

24. března, 1874, Budapest, Budapest főváros, Budapest főváros, Rakousko-Uhersko

31. října, 1926, Detroit, Michigan, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1995

Houdini: Odhalená tajemství?

Film - Dokumentární


1923

Haldane of the Secret Service

Film - Dobrodružný, Krimi, Drama


1922

The Man from Beyond

Film - Mysteriózní


1921

Soul of Bronze, The

Film


1920

Poklad na ostrově děsu

Film - Dobrodružný, Mysteriózní


1919

The Grim Game

Film - Dobrodružný, Drama

Master Mystery, The

Film - Mysteriózní


Režisér

1923

Haldane of the Secret Service

Film - Dobrodružný, Krimi, Drama


1921

Soul of Bronze, The

Film


Host

2011

Akvária na míru

Seriál - Reality-TV


2010

David Blaine: Kouzelné úkoly

Seriál - Dokumentární, Reality-TV


Archivní záběry

2015

Harry Houdini: Magic Among the Spirits

Film - Dokumentární

The Magic History of Cinema

Film - Dokumentární


2014

Houdiniho kouzelný život

Film - Dokumentární


1961

Dny vzrušení a smíchu

Film - Dobrodružný, Dokumentární, Komedie


1950

The Golden Twenties

Film - Dokumentární


1931

Thrills of Yesterday

Film - Komedie, Krátkometrážní

Životopis

Harry Houdini, vlastním jménem Erich Weiss, se narodil 24. března 1874 v Budapešti. Ke svému rodišti se ovšem později nehlásil a raději jako místo narození uváděl malé městečko Apleton ve státě Wisconsin. Otec byl rabín a pocházel z Maďarska.

Jako malý chlapec rozbíjel své hračky jako jiné děti, ale na rozdíl od ostatních je potom opět dával dohromady. Z hraček přešel k hodinám. Jelikož miloval sladkosti, začal je jeho otec zamykat do skříně. Avšak Erich brzy přišel na způsob, jak ji otevřít. Otce to pobavilo, tak začal montovat stále složitější zámky, ale budoucího Harry Houdiniho nedokázalo nic zastavit. Později sám Harry přiznal, že to ani nedělal kvůli sladkostem, ale kvůli obdivu sourozenců.

Později se zaměřil na provazy, karty, mince a pravidelně se chodil přiučovat do kočovných cirkusů. O jeho umění se vypráví mnoho historek. Třeba, že mu veškeré své vědění předal umírající fakír, ale jsou to pouze báchorky. Všeho dosáhl svou pílí a svým nadáním.

V jedenácti letech odešel ze školy, aby se mohl věnovat zámkům a kouzlení. Vstoupil jako učeň k zámečníkovi, ale již po pár měsících učil svého mistra, jak si z pouhého kousku drátu lze vytvořit paklíč. Když ho přestaly bavit i zámky, začal se věnovat více kartám a ohebnosti svého těla. Většinu vědomostí získával z díla Paměti Roberta Houdina, který působil jako velvyslanec, spisovatel, ale hlavně jako kouzelník. Zde přišel ke svému pseudonymu. Z Ericha Weisse se stal v roce 1890 Harry Houdini.

Koncem října roku 1926 byla diagnostikována sněť slepého střeva. Lékaři mu dávali necelý den života. Přesto žil Houdini ještě dalších sedm dní. Sedmý den nechal zavolat pro svého bratra, kterému sdělil: "Přestal jsem bojovat. Tentokrát jsem prohrál." Harry zemřel o Hallowenu.

Je označován za největšího mága všech dob. Jeho úžasné triky a kouzla ještě dnes zůstávají záhadou. Dvakrát téměř přišel o život. Poprvé v Detroitu, když se nechal svázat a byl vhozen do ledové řeky a podruhé, když se nechal pohříbít zaživa. V dubnu 1974 měla být otevřena Houdiniho závěť, která měla vysvětlit jeho kouzla, avšak Harry předvedl další trik i tolik let po své smrti, listina vůbec neexistovala.

Jiří "BloodMax" Neubauer

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.