Jaroslav Kvapil

Jaroslav Kvapil

Osobnostcsfd.cz

Režisér, Scenárista

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Režisér

1933

Prodaná nevěsta

Film - Hudební, Komedie


1922

Zlatý klíček

Film - Pohádka


1915

Ahasver

Film - Komedie


Scenárista

2002

Rusalka

Film - Hudební, Drama, Fantasy


1977

Rusalka

Film - Hudební, Drama


1975

Rusalka

Film - Hudební


1967

Princezna Pampeliška

Film - Pohádka


1962

Rusalka

Film - Hudební, Drama


1960

Rusalka

Film - Hudební


1933

Skřivánčí píseň

Film - Drama, Romantický


1922

Ty petřínské stráně

Film - Drama

Zlatý klíček

Film - Pohádka


Archivní záběry

2019

Národní divadlo: Mýtus a realita

Seriál - Dokumentární

Životopis

"Z Platona vypsal jsem si zamlada větu, že všemu lidskému životu je potřebí úměrnosti a souladu, a čím víc jsem mužněl a stárl a řečtinu zapomínal, tím se mi stávala ta věčná pravda srozumitelnější."

Významný český básník a divadelník Jaroslav Kvapil se narodil do rodiny lékaře. Po maturitě na gymnáziu začal podle otcova vzoru studovat v Praze na univerzitě medicínu, ale brzy přešel na filosofii. V průběhu studia již psal básně a v roce 1888 se představil literárnímu světu prostřednictvím redakce Světozor, kde mu uveřejnili jeho první literární práce, které vzbudily značnou pozornost a dostalo se mu uznání od takových veličin, jako byl Vrchlický nebo Neruda. Po ukončení studií se stal literárním a divadelním referentem Hlasu národa, následně redaktorem Národních listů a časopisu Zlatá Praha. Jeho osudem však bylo divadlo, ke kterému ho přivedla jeho žena, o osm let starší přední česká herečka Hana Kubešová, se kterou se seznámil v roce 1890. O čtyři roky později, v roce 1894, se vzali. Manželství trvalo do roku 1907, kdy jeho žena 7. dubna náhle zemřela na následky cukrovky. Smrt ji zastihla ve věku čtyřiceti sedmi let na vrcholu slávy. Jeho druhou ženou a matkou dcery Evy se v roce 1910 stala herečka Zdena Rýdlová-Čížková, někdejší žačka jeho první ženy Hany.

Kariéru ve "zlaté kapličce" zahájil v roce 1900 jako dramaturg. O šest let později již působil na pozici vrchního režiséra a v roce 1912 se stal šéfem činohry. V rané době filmu se o jeho rozvoj zasloužili mj. divadelní herci a režiséři, jako například firma ASUM, založená Maxem Urbanem a Annou Sedláčkovou. I Jaroslav Kvapil jako přední osobnost Národního divadla se uvedl na filmovém plátně, když v roce 1914 natočil krátkou komedii AHASVER o malířce, hledající model pro obraz věčného Žida. V roce 1922 natočil ještě pohádku ZLATÝ KLÍČEK a v roce 1933 se podělil o režii dokumentárního záznamu divadelního představení Smetanovy PRODANÉ NEVĚSTY.

Jaroslav Kvapil byl také velkým vlastencem. V průběhu první světové války byl ve středu odboje proti Rakousko-Uhersku. V roce 1917 z jeho popudu vznikl Manifest českých spisovatelů, který hlásal národní samostatnost. Tyto aktivity ho přivedly k politické funkci, když v letech 1918 - 1921 pracoval ve státní správě. Toto krátké působení v politice popsal slovy : "Ovšem, v politice, jak jsem se narychlo ocitl, zase jsem z ní zmizel a vrátil se zase k divadlu." V průběhu druhé světové války, i přes svůj věk, opět působil v odboji a dokonce byl od roku 1944 vězněn v koncentračním táboře. Tuto dobu popsal ve svých verších: "Jen toho se chci dožít, když se den můj sklání, a potom ještě tolik síly mít zulíbat všechny věrné na potkání a zbabělce a zrádce naznak položit!"

V roce 1946 byl jmenován národním umělcem a byl mu udělen čestný doktorát Karlovy univerzity. Zemřel ve věku 81 let. Jeho ostatky leží na hřbitově v rodných Chudenicích. Je považován za jednu z největších dramaturgických a režisérských osobností našeho divadla. Za jeho vliv na českou kulturu, vlastenectví a určitý podíl na vzniku samostatnosti státu mu byl roce 1998 udělen in memoriam Řád T. G. Masaryka.

Petr "contrastic" Kubíček

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.