Jiří Brož

Osobnostcsfd.cz

Herec, Vypraveč

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2020

Osudové lásky

Seriál - Dokumentární, Životopisný, Drama


1999

Hříšní lidé města brněnského

Seriál - Komedie, Krimi


1992

Případ s černým vzadu

Film - Krimi


1984

Paragrafy na kolech

Seriál - Komedie


1983

Stopy zločinu: Velká rána

Film - Krimi


1979

Na koho to slovo padne...

Film - Psychologický, Drama


1978

Tajemství Ocelového města

Film - Dobrodružný, Sci-Fi


1977

Tetinka

Film - Drama


1976

Náš dědek Josef

Film - Komedie, Historický


1975

Měsíční víla

Film - Loutkový, Pohádka


1974

Dvacátý devátý

Film - Drama, Historický


1973

Spolužáci

Film - Komedie, Krátkometrážní


1972

Bakaláři

Seriál - Komedie, Krátkometrážní

Modrý vrabec

Film - Drama, Romantický


1969

Já jsem Osango

Film - Drama


1964

Psychodráma

Film - Dokumentární


1956

Vina Vladimíra Olmera

Film - Drama


Host

2009

Dobrý dabing ještě žije

Seriál - Dokumentární


Vypraveč

1965

Broln v Holandsku

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

Životopis

Jiří Brož byl jeden z nejvýznamnějších brněnských herců. Po vystudování brněnské JAMU hrál dva roky (1957 až 1958) v Českém Těšíně, ale už v roce 1958 nastoupil do Státního divadla v Brně, kde zůstal až do odchodu do penze na počátku 90. let. Zde byl pan Brož členem zpěvohry, velmi často využíván pro celou řadu skvělých rolí.

Ze všech jeho divadelních rolí jmenujme alespoň následující: Václav („Dáma na kolejích“, 1966), Hvězdoleský („Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka“, 1974), Prolog („Cesta kolem světa za 80 dní“, 1962), První malíř („Cyrano z předměstí“, 1978), Harrison („Angličan na rožni“, 1968), Pete („Loď komediantů“, 1972), Doktor Carrasco („Muž z La Manchy“, 1968), Henry Higgins („My Fair Lady“, 1965, v alternaci s Otakarem Vážanským), Julian Foxley („Válka s mloky“, 1963) atd.

Jiří Brož byl také hodně činný v rozhlase a především dabingu. Patřil mezi nejobsazovanější dabéry a často se dočkal hlavních rolí. Z jeho dabingových rolí bychom měli jmenovat alespoň některé z nich: Chris Adams (Sedm statečných), vypravěč (Smolíkovi), Stepan Ivanovič Sundukov (Tři plus dvě), vypravěč (Velká vlaková loupež), František de Vierne (Arsen Lupin kontra Arsen Lupin), Shot (Jakub za modrými dveřmi), úvodní komentář (Běsnící měsíc), Fabiano Fabiani (Láska a královna), Pearly Gates (Falešná ruka zákona), Hatfield (Přepadení), Kníže Vasilij Lvovič (Granátový náramek), Fjodor (Nemilosrdná fronta), Dr. Clemens (Neviditelné hledí) atd. Už jenom výčet těchto rolí vypovídá o hereckých schopnostech Jiřího Brože.

Na počátku 90. let Jiří Brož odešel do penze a už se nevěnoval hraní v divadle, ale dabingu a práci v rozhlase se věnoval nadále, a to až do roku 2010. V 90. letech, kdy existovalo Studio Davay, byl Jiří Brož obzvlášť dabingově činný. V roce 2009 Jiří Brož právem obdržel Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

I když práce Jiřího Brože pro divadlo, rozhlas a dabing dosahuje úžasných rozměrů, jeho filmové role jsou oproti nim celkem zanedbatelné, tak jmenujme aspoň některé z filmových rolí Jiřího Brože: Lojza (Náš dědek Josef), Dr. Kalina (Hříšní lidé města brněnského), barman Lívanský (Stopy zločinu).

Costan "throwaway" Grigorij

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.