Judita Čeřovská

Judita Čeřovská

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

2000

Příběhy slavných

Seriál - Dokumentární, Životopisný


1999

Zlatá platina

Film - Dokumentární, Hudební


1992

Náhrdelník

Seriál - Drama, Romantický


1971

Zpívající přístavy

Film - Krátkometrážní, Muzikál


1968

Hříšní lidé města pražského

Seriál - Komedie, Krimi, Drama

Koncert Midem Cannes 1968

Film - Dokumentární, Hudební

Slyšte je pilně a neomylně

Film - Hudební


1967

Píseň pro Rudolfa III.

Seriál - Komedie, Muzikál


1961

Ztracená revue

Film - Hudební, Komedie, Krátkometrážní


1959

Docela všední neděle

Film - Krátkometrážní, Povídkový


Host/ka

2005

Vladimír Menšík nonstop

Seriál


2004

Tak mi tedy řekněte

Seriál


1992

Legendy taneční hudby

Seriál - Hudební


1981

Šest ran do klobouku

Seriál - Soutěžní

Lístky z cest

Seriál


1980

Kulaté písničky

Seriál - Hudební


1977

Písničky na včera

Seriál - Hudební


1976

Stará láska nerezaví

Seriál - Hudební


1975

Zpívá celá rodina

Seriál - Hudební, Soutěžní


1971

Chvíle pro písničku

Seriál - Hudební


1970

Televarieté

Seriál - Hudební, Komedie

Dvacet minut s písničkou

Seriál - Hudební


1967

Z levého rukávu

Seriál - Hudební

5. album Supraphonu

Seriál - Hudební


1965

4. album Supraphonu

Seriál - Hudební


1964

3. album Supraphonu

Seriál - Hudební


1963

2. album Supraphonu

Seriál - Hudební

Byli jste při tom?

Seriál


1962

1. album Supraphonu

Seriál - Dokumentární, Hudební


1958

Hledáme písničku pro všední den

Seriál - Hudební, Soutěžní


1956

Písničky kolem nás

Seriál - Hudební


Archivní záběry

2016

PopStory

Seriál - Dokumentární, Hudební

Životopis

Judita Čeřovská (roz. Štěrbová) se narodila 21. dubna v Mostě. Pocházela ze smíšeného manželství, otec byl Čech a matka rodilá Němka. Tento fakt jí především v mládí způsoboval četné osobní potíže, jejichž příčinou byla nedobrá politická situace jak v Čechách, tak i v Německu. Dětství prožila v Mostě, po zabrání Sudet Němci zůstala Judita i nadále v Mostě avšak se svou babičkou, její rodiče se odstěhovali do Řevnic u Prahy. Chodila do německé školy a od 12 let se učila hře na klavír. V roce 1942 byli Juditini rodiče na základě udání zatčeni (údajně poslouchali zahraniční rozhlas). Po několika měsících strávených v nacistickém vězení byli propuštěni. Její matka se však dočkala věznění ještě jednou. Od roku 1944 žila rodina pohromadě v Řevnicích, kde Judita chodila do české měšťanské školy. Po válce pak vystudovala obchodní akademii v Berouně. Už během studií velmi často zpívala s různými studentskými kapelami.

Svou poloprofesionální pěveckou dráhu začala až ve sedmadvaceti letech, kdy už byla provdaná za právníka Vladimíra Čeřovského a byla dvojnásobnou matkou. Tenkrát se umístila na druhém místě v pěvecké soutěži Hledáme mladé talenty a hned na to začala zpívat v pražském music-hallu Alhambra.

V roce 1959 utrpěla velmi vážné zranění při autonehodě. Počátkem 60. let nazpívala v tuzemsku několik velmi známých a populárních hitů, ale jelikož nebyla plně profesionalizovaná, nikdy naplno nespolupracovala s velkým tanečním orchestrem nebo renomovaným hudebním autorem. Možná že to byl důvod toho, se doma nikdy nestala skutečnou hvězdou popmusic či stálicí. Hodně však spolupracovala s českou textařkou Jiřinou Fikejzovou. Velkou dávku úspěchu určitě způsoboval také její obrovský osobní šarm, přirozená noblesa nebo i velká důslednost spojená s důkladností, s jakou přistupovala ke každé práci. Byla považována za velmi atraktivní a půvabnou ženu s velice podmanivým hlasem. Mnohem populárnější se stala v německy mluvících zemích, v bývalé SRN pravidelně koncertovala a měla i své stálé televizní pořady. Úspěch ji však provázel nejen v Německu, ale také v celé Evropě a bývalý Sovětský svaz nevyjímaje. Společně s kolegy Karlem Gottem, Hanou Hegerovou a Josefem Lauferem vystupovala na světové výstavě EXPO 67 v kanadském Montrealu v pořadu Pop stars of Prague. Američtí hudební manažeři jí nabízeli zajímavá angažmá v zámoří, ale všechny nabídky nakonec hlavně z rodinných důvodů odmítla. Od roku 1989 vystupovala se skupinou Ivan Smetáček Jazz Enseble, se kterým zpívala šansony, swingové a jazzové evergreeny.

V 90. letech se často objevovala i v České televizi a kromě toho tehdy vyšlo hned několik hitových výběrů s hudbou 60. let na CD (např. hity jako Dominiku, Malý vůz, Dlouhá bílá noc, Je po dešti, Řekni kde ty kytky jsou atd.). Judita Čeřovská se objevila v malé roli zpěvačky v povídkovém filmu DOCELA VŠEDNÍ NEDĚLE (1959) nebo v seriálu NÁHRDELNÍK (1992). Ve filmech častěji zazníval její zpěv: např. v povídkovém filmu DÝMKY (1966) – povídka Dýmka sv. Huberta, v hudební komedii SEDM ŽEN ALFONSE KARÁSKA (1967), HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO (1968) nebo ve filmu F. Renče REBELOVÉ (2001). Její osobní život i kariéru shrnuje dokument z cyklu Příběhů slavných - VELKÁ HOLKA (2005) v režii Tomáše Kábeleho.

Judita Čeřovská zemřela 9. října roku 2001 v Praze, ve věku 72 let. Mezi plejádou hvězd takzvaného středního proudu byla tato zpěvačka v širším povědomí domácího publika jaksi pozapomenuta. Mnoho jejích kolegů se domnívá, že neprávem. Je však považována za jednu z největších pěveckých legend československé populární hudby 20. století.

Ondra "Agatha" Dvořák

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.