Jan Sedliský

Jan Sedliský

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2001

Šípková Růženka

Seriál - Rodinný, Drama


1998

Na lavici obžalovaných justice

Seriál - Mysteriózní, Drama


1993

Il giovane Mussolini

Film - Válečný, Životopisný, Drama, Historický


1989

Dobrodružství kriminalistiky

Seriál - Dobrodružný, Krimi, Drama, Historický


1985

Slavné historky zbojnické

Seriál - Dobrodružný


1977

Zítra vstanu a opařím se čajem

Film - Komedie, Sci-Fi, Válečný


1974

Poslední slovo má obžalovaný

Film - Krimi, Psychologický


1973

Krásná Helena

Film


1972

Výslech v Havaně

Film - Drama

J. Strauss: Cikánský baron

Film - Hudební

Mrazivé ráno

Film - Drama


1971

Lekce

Film - Dobrodružný, Thriller, Drama

Vyznání

Film - Drama


1958

Zatoulané dělo

Film - Road movie, Drama

Hořká láska

Film - Drama

Životopis

Jan Sedliský vystudoval v Praze na Státní konzervatoři taneční oddělení (1950), nadále pak v rámci konzervatoře dostal pěvecké vzdělání u profesora Jana Konstantina (1952). Ještě jako posluchač konzervatoře byl tanečníkem v Divadle umění lidu v Karlíně (1949-1950), poté působil v souborech Armádní opery (1950-1951), jako sólista zpíval role Figara v Lazebníku Sevillském, Tomše ve Smetanově Hubičce, Evžena Oněgina ve zkráceném jevištním zpracování této opery, v režii Rudolfa Vedrala. Vojenskou službu absolvoval v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého (1953-1955). Dalších osm let strávil na jeviště Divadla na Fidlovačce (1955-1963), nakonec natrvalo zakotvil v Hudebním divadle v Karlíně, kde hrál a zpíval až do odchodu do penze (1963-1993). Sedliský disponoval zvučným barytonem a na jevišti Karlínského divadla dostal řadu velkých příležitostí ve slavných operách, z těch nejznámějších je na místě uvést Cikánského barona, který byl v roce 1972 natočen i pro televizi.

V historii filmu zanechal Sedliský nevelkou stopu, za celou svou kariéru hrál jen ve čtyřech filmech. V jediném roce jej obsadil do svých dvou filmů režisér Josef Mach. Poměrně velkou roli mladšího syna hlavního hrdiny, hospodáře Marunáče, si zahrál Sedliský po boku Zdeňka Štěpánka ve vesnickém sociálním dramatu HOŘKÁ LÁSKA (1958). Další postavu svobodníka Arnošta Kubici ztvárnil Sedliský ve filmu z vojenského prostředí, ZATOULANÉ DĚLO (1958). Oba zmíněné filmy jsou však dnes již zcela zapomenuté. Po třinácti letech si Jan Sedliský zahrál leteckého důstojníka ve filmu LEKCE (1971). Dodnes si jej pak můžeme pamatovat jako Himmlera ve zdařilé sci-fi komedii ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM (1977).

Tvář a hlas Jana Sedliského zachytila Československá televize nejen v záznamech představení z Karlínského divadla, ale také v různých hudebních pořadech, Sedliský účinkoval i v rozhlase a jeho pěvecké umění dokládají i četné nahrávky na hudebních nosičích. V televizi se pak později objevil v několika televizních seriálech, naposledy v ŠÍPKOVÉ RŮŽENCE (2001). V roce 1996 obdržel Jan Sedliský cenu Senior Prix od Nadace Život umělce.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.