Martin Hollý st.

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1970

Naši pred bránami

Film - Komedie, Drama


1965

Obchod na korze

Film - Válečný, Drama

Náměstí svaté Alžběty

Film - Válečný, Drama


1964

Sám vojak v poli

Film - Dobrodružný, Válečný, Drama


1963

Trio Angelos

Film - Psychologický, Drama


1962

Havrania cesta

Film - Drama


1961

Bratia

Film - Drama


1960

Na pochode sa vždy nespieva

Film - Drama


1957

Zemianska česť

Film - Komedie, Drama, Historický


1954

Ještě svatba nebyla...

Film - Komedie


1935

Jánošík

Film - Dobrodružný, Poetický, Drama, Historický


Režisér

1944

Hanka sa vydáva

Film - Krátkometrážní

Životopis

Martin Hollý starší se narodil 8. června 1904 v Moravské Lískové (některé prameny uvádějí Ostravu) do rodiny slovenského dramatika a evangelického kněze Jozefa Hollého (1879 – 1912). Jeho sestrou byla slovenská výtvarnice Elena Hollá – Holéczyová (1906 – 1983).

Vystudoval a nejprve pracoval jako úředník v Martině a Trebišově. Od roku 1930 ovšem přešel do uměleckého světa. Během 30. let a Slovenského štátu byl rozhlasovým redaktorem, hlasatelem, hercem a režisérem v Košicích a Bratislavě. Současně se během první poloviny 40. let krátce pokoušel i o filmovou režii. Účastnil se Slovenského národního povstání.

Od roku 1945 nastoupil do profesionálního hereckého divadelního života, již předtím herecky vystupoval s ochotníky. Nejprve byl dvakrát hercem a režisérem Divadla Slovenského národního povstání v Martině (1945 – 1949 a 1951 – 1958) a poté až do své předčasné smrti žilinského Divadla Petra Jilemnického (1958 – 1965).

Patří k zakladatelským osobnostem slovenského divadla 20. století a k organizátorům venkovského divadelnictví. Jako režisér her svého otce hostoval i v českých divadlech: Divadlo S. K. Neumanna v Praze („Šibal Geľo Sebechlebský“ 1954), Divadlo pracujících Gottwaldov /Zlín/ („Kubo“ 1955), Krajské oblastní divadlo Hradec Králové („Ženský zákon“ 1957). Byl hercem a režisérem s vrozeným talentem a smyslem pro drama. Podepsal se jako režisér pod tituly „Šibal Geľo Sebechlebský“, „Kubo“, „Ženský zákon“, „Vassa Železnovová“ ad.

V polovině 30. se také poprvé objevil před filmovými kamerami a současně v českém filmu, který byl natáčen na Slovensku. Hrál Jánošíkova (Paľo Bielik) chlapce – družinu v dramatu Martina Friče JÁNOŠÍK (1935). Po téměř dvaceti letech byl osloven opět českými filmaři pro postavu družstevníka z Bojanova v komedii JEŠTĚ SVATBA NEBYLA… (1954) Jaroslava Macha. A za dalších deset let sehrál účetního v důchodu Imro Kuchára ve slavném českém oscarovém dramatu režisérské dvojice Ján Kadár a Elmar Klos OBCHOD NA KORZE (1965). Film měl slavností premiéru (8. října 1965) až sedm dní po Hollého smrti.

Ve slovenském filmu Martin Hollý st. hrál až od druhé poloviny 50. let. Postupně byl mužem v komedii Vladimíra Bahny ZEMIANSKA ČESŤ (1957), Vargou v prvním slovenském širokoúhlém filmu, v dramatu NA POCHODE SA VŽDY NESPIEVA (1960) Františka Kudláčka, Pinkasem v Lettrichově dramatu BRATIA (1961), otcem Adamem ve snímku HAVRANIA CESTA (1962) svého syna Martina Hollého ml., dále ředitelem cirkusu v psychologickém dramatu Stanislava Barabáše TRIO ANGELOS (1963) a úplně naposled byl Helderem ve válečném dramatu NÁMESTIE SVÄTEJ ALŽBETY (1965), jehož premiéra se odehrála (28. ledna 1966) až čtyři měsíce po jeho smrti. Vždy však šlo o malé roličky, pravou velkou a nebo titulní úlohu nikdy Martin Hollý st. nedostal.

Jednou jedinkrát si mohl vyzkoušet filmovou režii hraného dlouhometrážního filmu. Během druhé světové války a během trvání Slovenského štátu měl natočit pro filmovou společnost Nástup podle námětu své sestry Eleny Holéczyové folkloristický film HANKA SA VYDÁVA (1944). Avšak během natáčení v létě 1944 vypuklo Slovenské národní povstání, filmaři a herecký soubor se do povstání plně zapojil a film tak zůstal navždy nedokončen.

Byl i autorem a úpravčím rozhlasových her a pásem („Záchrana“, „Jako sa rodí papler“, „Američan“, „Geľo Sebechlebský“ aj.) a v rozhlase (jak již bylo řečeno) hrál a režíroval (např. „Filip II.“, „Američan“, „Hřích“). Věnoval se též překládání divadelních her z češtiny do slovenštiny.

Od vzniku studií Československé televize Bratislava a Košice pracoval pro ně jako herec (SÁM VOJAK V POLI atd.) a režisér (SEDLIACKA LÁSKA, KUBO, CHLAPEC S LOPTOU, POZOR, PADÁ LÍSTIE!, ŽONGLÉRI apod.), často převzaté a jím režírované divadelní hry.

Jeho synem byl významný filmový režisér a scenárista Martin Hollý ml. (1931 – 2004). Získal Zlatý odznak Divadelní žatvy (1953) a titul Zasloužilého umělce (1964). Herec, režisér, dramatik, překladatel a významná osobnost slovenského divadla, filmu, rozhlasu a televize Martin Hollý st. zemřel náhle 1. října 1965 v Žilině ve věku šedesáti jedna let.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.