Lianella Carell

Lianella Carell

Osobnostcsfd.cz

Herečka

6. května, 1927, Řím, Lazio, Itálie

22. prosince, 2000, Řím, Lazio, Itálie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1958

Pezzo, capopezzo e capitano

Film - Komedie

Gli zitelloni

Film - Komedie


1955

Piccolo vetraio, Il

Film

Accadde al penitenziario

Film - Komedie, Drama


1954

Zlato Neapole

Film - Komedie, Drama

Desiderio 'e sole

Film - Drama

Donna libera, Una

Film - Drama

Processo contro ignoti

Film - Krimi, Drama

Lettera napoletana

Film - Muzikál, Drama


1953

Viva la rivista!

Film - Muzikál

Cose da pazzi

Film


1952

Ragazze da marito

Film

Donna ha ucciso, Una

Film

Viva il cinema!

Film - Komedie


1950

Falsari, I

Film - Drama

Benvenuto, reverendo!

Film

Cristo proibito, Il

Film - Drama


1948

Zloději kol

Film - Drama

Životopis

Lianella Carell nikdy profesionální herečkou nebyla, živila se především žurnalistikou, ale díky účasti v jednom z přelomových děl poválečné italské kinematografie se zhruba na deset let stala vyhledávanou představitelkou osudem zkoušených žen. Narodila se v Římě a po druhé světové válce se prosadila jako novinářka, působila též v rozhlase a psala skeče a komentáře k různým pořadům. V roce 1948 se při jednom pracovním setkání poznala s Vittoriem de Sicou, který právě hledal vhodnou herečku pro chystaný film ZLODĚJI KOL (Ladri di biciclette, 1948). Po kamerových zkouškách roli dostala a její přesvědčivý výkon v úloze manželky hlavního hrdiny se stal jedním z kladů tohoto zásadního díla italského neorealismu.

Během následujících deseti let natočila Lianella Carell dalších sedmnáct filmů, ve většině z nich byla obsazena do podobného typu postavy, jakou byl její debut, což jí v konečném důsledku přitížilo, protože kritici ji brzy shledali jako stereotypní herečku se stále stejným projevem. Zmínku si zaslouží spolupráce s Aldem Fabrizim, v jehož režii odehrála velkou roli ve filmu VÍTEJTE, DŮSTOJNOSTI (Benvenuto, reverendo, 1949), točila také se slavným sourozeneckým triem de Filippových (DÍVKY SE VDÁVAJÍ – Ragazze da marito, 1952).

Po několika vedlejších rolích uzavřela Lianella Carell dráhu filmové herečky koncem padesátých let, naposledy se objevila v německo-italské válečné komedii DĚLOVÁ SERENÁDA (Pezzo, capopezzo e capitano, 1958), v níž se opět setkala s Vittoriem de Sicou. Poté se vrátila k profesi spisovatelky a novinářky, užší spolupráci navázala s televizí, pro niž psala průvodní texty k estrádám, prosadila se též coby autorka rozhlasových her. S filmem spolupracovala již jen výjimečně, podílela se ale na několika úspěšných scénářích, většinou jako spoluautorka s mnoha dalšími. Takto je podepsána například pod úspěšnou komedií JÁ, JÁ, JÁ… A TI DRUZÍ (Io, io, io… e gli altri, 1966), naposledy pracovala na scénáři k filmu HŘÍCHY V RODINĚ (Peccati in famiglia, 1975).

S televizí a rozhlasem spolupracovala Lianella Carell až do devadesátých let, zemřela v Římě 22. prosince 2000 ve věku 73 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.