Nivek Ogre

Nivek Ogre

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér

5. prosince, 1962, Calgary, Alberta, Kanada

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2016

Alleluia! The Devil's Carnival

Film - Horor, Muzikál


2015

Diary of a Deadbeat

Film - Dokumentární


2014

Queen of Blood

Film - Horor


2012

The Devil's Carnival

Film - Horor, Muzikál

Scream Park

Film - Horor


2011

Fix

Film - Dokumentární, Hudební, Životopisný

Key to Annabel Lee, The

Film - Krátkometrážní, Mysteriózní


2010

2001 maniaků: Pole vřískotu

Film - Horor, Komedie

2001 Maniacs: Behind the Screams

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


2008

Repo: Genetická opera!

Film - Horor, Komedie, Muzikál, Sci-Fi


2005

Skinny Puppy: The Greater Wrong of the Right Live

Film - Hudební

Eurotrauma: Skinny Puppy Live in Europe 1988

Film - Dokumentární, Hudební, Krátkometrážní


2000

Ministry: Tapes of Wrath

Film - Hudební


1996

Skinny Puppy: Video Collection 1984-1992

Film - Hudební


1995

Zkurvená generace

Film - Krimi, Thriller, Drama, Akční


1994

Black Box (A Video Retrospect) Volume 2

Film - Hudební


1990

Ministry: In Case You Didn't Feel Like Showing Up

Film - Dokumentární, Hudební


1989

Skinny Puppy: Ain't It Dead Yet?

Film - Dokumentární, Hudební


Režisér

2005

Eurotrauma: Skinny Puppy Live in Europe 1988

Film - Dokumentární, Hudební, Krátkometrážní


1996

Skinny Puppy: Video Collection 1984-1992

Film - Hudební


Host

2009

Paris Hilton's British Best Friend

Seriál - Reality-TV


1997

Paskvil

Seriál - Hudební

Životopis

Hudebník Nivek Ogre je rodilý Kanaďan z Vancouveru. Nivek Ogre je pseudonym, který vznikl deformací jeho pravého jména Kevin (pozpátku) Ogilvie. Kevinova záliba v industriálu a temné elektronice 70. let vedla k tomu, že si padl do oka se stejně zaměřeným cEVINEM Keyem (Kevin Crompton) a k založení jejich společné hudební skupiny „Skinny puppy“. Tomu se stalo v roce 1982. Zanedlouho vychází první demo nahrávka a v roce 1984 první regulérní album nazvané Remission, které produkoval Nivekův jmenovec Dave „Rave“ Ogilvie. V roce 1985 se ke skupině připojil Wilhelm Leeb (známější jako Wilhelm Schroeder či spíše Bill Leeb), který kapelu po dvou letech opouští a zakládá dnes již stejně kultovní kanadskou formaci Front line assembly. Leeba nahradil Dwayne Goettel, a tím zůstala sestava skupiny nezměněna až do jejího rozpadu v roce 1995.

Hudba Skinny puppy je charakteristická syrovostí, agresivitou a všudypřítomnou temnotou. Stejný je i Nivekův zpěv (a texty), který je často modulován všelijakými přístroji. Skinny puppy to je dábělský mix mnoha stylů, přičemž vévodící je určitě industriál a elektronika ve všech formách, nalézt však můžeme i popové a téměř něžné pasáže.

Nivek je proslulý svým chováním na jevišti, které už je klasickou performancí či divadlem se vším všudy – kostýmy, rekvizity, kulisy a děj. Poselství mohou být různá, ale již dlouhodobě se Skinny puppy angažují především v oblasti práv zvířat. Ovšem nečekejte nějakou nevinou letákovou kampaň. Brutální jevištní performance s použitím krve a masa, jež dokonce vedli k zatčení skupiny pro týrání zvířat (zvěř použitá během koncertů samozřejmě nebyla živá ani pravá).

Nezřízenost Niveka a zbytku skupiny během vystoupení tuto partu neopouštěla ani poté, co už z podia dávno slezla. Celá kapela poměrně ve velkém stylu užívala tvrdé drogy. Tato situace se vyhrotila během natáčení alba Process, které nevycházelo úplně podle představ skupiny, ale ani jejich nahrávací společnosti. Osobní spory, ponorková atmosféra a hlavně masivní aplikace drog způsobila, že Key prchl z místa nahrávání s víceméně dokončenou nahrávkou. Dwayne Goettel byl o několik dní později nalezen mrtvý – diagnóza předávkování heroinem. Nivek potřeboval nějaký čas na léčení a vyřešení sporů a poté společně s cEVINEM na počest D. Goettela dokončují The Process (1996). Přesto se již nepodaří zabránit zániku skupiny, která se ovšem po 5 letech začíná velmi pozvolna vracet na podia. V roce 2004 vychází dlouho očekávané nové album Greater wrong of the right, které je zanedlouho následováno stejnojmenným DVD záznamem. V rámci turné k tomuto albu jsme mohli Skinny puppy poprvé vidět i v Čechách.

Nivek Ogre se autorsky podílel i na celé řadě jiných hudebních projektů – neodpustil si občasné vystupování s projekty Ala Jourgensena Ministry a Revolting cocks. Ze spolupráce těchto dvou pánů vznikla materiál nazvaný „W.E.L.T.“ Z dalších projektů můžeme jmenovat Nivekovovo účinkování ve skupině „Rx“ společně s Martinem Atkinsem, jeho vlastní projekt „OhGr“ vzniklý na kořenech W.E.L.T. a samozřejmě účinkování ve skupině všech skupin -„Pigface“. Kromě koncertních vystoupení zmíněných skupin, jsme mohli Niveka (a zbytek skupiny) vidět ve filmu Gregga Arakiho „Zkurvená generace“, kde se celá kapela mihla v roli gangu, který na začátku filmu napadne hlavní hrdiny.

Tvorba Skinny puppy ovlivnily mnoho následovníků – od jmenovaných Front line assembly, přes Nine inch nails (např. skladba k titulnímu singlu Nine inch nails Down in it se až nápadně podobá písni Skinny puppy Dig it) až po Marilyna Mansona a mnoho dalších.

Josef "J.Connor" K

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.