Zdenek Zaoral

Zdenek Zaoral

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér, Scenárista, Kameraman

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1985

...nebo být zabit

Film - Válečný, Drama


1974

Za volantem nepřítel

Film - Drama


1969

Kyselinovej sajrajt

Film - Krátkometrážní, Drama


Režisér

1988

Poutníci

Film - Romantický


1986

Pavučina

Film - Drama


1968

Umění milovati De arte amatoria

Film - Krátkometrážní, Romantický


1967

Smuteční holka

Film - Krátkometrážní


Scenárista

1986

Pavučina

Film - Drama


1973

Zlá noc

Film - Krimi


1972

Aféry mé ženy

Film - Komedie, Krimi, Povídkový


1968

Umění milovati De arte amatoria

Film - Krátkometrážní, Romantický


Kameraman

1972

Bakaláři

Seriál - Komedie, Krátkometrážní

Životopis

Zdenek Zaoral studoval filmovou a televizní režii na FAMU, studia dokončil v roce 1971. Ještě za studií realizoval několik krátkých filmů, převážně z hudební oblasti, za film SMUTEČNÍ HOLKA (1967) získal druhou cenu na Mezinárodním festivalu úzkého filmu v Salernu. Mezitím v roce 1967 vstoupil do Komunistické strany, již o rok později ale členství ukončil, což mu pak znemožnilo výrazněji se pracovně prosadit. V letech 1970-1979 byl zaměstnancem Filmového studia Barrandov, kde pracoval jako scénárista, asistent režie a pomocný režisér. V 70. letech například napsal scénář k filmu AFÉRY MÉ ŽENY (1972), jako pomocný režisér se podílel na dodnes populární komedii LÉTO S KOVBOJEM (1976).

V roce 1979 rozvázal pracovní poměr s Barrandovem a nadále působil na volné noze, v l. 1979-1982 působil jako externí pedagog na FAMU. V této době se prosadil především jako filmový teoretik a publicista, napsal řadu recenzí pro časopis Film a doba, v němž působila jeho tehdejší manželka. Spolu s manželkou, která byla jako kritička členkou poroty různých filmových festivalů, také cestoval často do zahraničí. Až v polovině 80. let realizoval svůj první celovečerní film, který vzbudil ve své době značnou pozornost. Tehdy nepříliš protežované téma drogové závislosti bylo v československé filmografii něčím zcela novým a provokativním; film PAVUČINA (1986) natočil Zaoral podle vlastního námětu a scénáře, realizace v daných podmínkách byla poměrně náročná, film však získal zasloužený ohlas a také několik ocenění, dnes je ovšem neprávem zapomenut. Stejně tak zapadl i druhý a poslední Zaoralův celovečerní film POUTNÍCI (1988) z divadelnického prostředí.

Po roce 1990 se Zdeněk Zaoral krátce angažoval v politice, byl též členem Filmového a televizního svazu, v 90. letech se také věnoval podnikání. Kromě již uvedených aktivit se Zaoral věnoval také fotografování, měl několik samostatných výstav, svou zálibu v železničním modelářství zúročil v knize Automatizace modelové železnice.

Jeho manželkou byla filmová publicistka a kritička PhDr. Eva Zaoralová, rozená Šebánková (*1932), která dlouhodobě působila v časopise Film a doba, později přednášela filmovou historii na FAMU a od roku 1994 působí ve vedení Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.