Antonia Bird

Antonia Bird

Osobnostcsfd.cz

Herečka, Režisérka

27. května, 1951, Londýn, England, Velká Británie

24. října, 2013, Londýn, England, Velká Británie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1997

Venice Report

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


Režisérka

2013

Vesnice

Seriál - Drama


2010

A Passionate Woman

Seriál - Drama


2009

Off by Heart

Film - Dokumentární


2006

Cracker

Film - Krimi, Drama


2004

Září 2001: Smrt přišla z Hamburku

Film - Drama


2003

Rehab

Film - Drama


2002

MI5

Seriál - Thriller, Drama


2000

Péče

Film - Krimi, Drama


1999

Dravci

Film - Horor, Thriller


1997

Parta

Film - Krimi, Thriller, Drama


1995

Šílená láska

Film - Drama, Romantický


1994

Priest

Film - Drama


1993

Full Stretch

Seriál - Komedie

Safe

Film - Drama

Venkovská praxe

Seriál - Drama


1992

Mužský rod

Film - Krimi, Thriller


1991

The Men's Room

Seriál


1990

TECX

Seriál - Drama, Akční


1989

Saracen

Seriál - Drama, Akční


1988

South of the Border

Seriál - Krimi, Drama

Thin Air

Seriál - Thriller


1987

Inspektor Morse

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Drama


1986

Casualty

Seriál - Drama


1985

EastEnders

Seriál - Drama


1984

Poldové

Seriál - Krimi, Drama


Archivní záběry

2018

Women Making Films: A New Road Movie Through Cinema

Film - Dokumentární

Životopis

Antonia Bird se narodila v roce 1959 (některé zdroje uvádí datum 30. listopadu 1958) v Londýně. Její otec se snažil prosadit v herectví a matka, která chápala, že manželovo zaměstnání je nejisté, se snažila zajišťovat do domácnosti pravidelný příjem tím, že pracovala jako číšnice a uklízečka. Antonia byla jedináčkem a svou samotu a izolovanost řešila pomocí představ a bohaté fantazie. Když byla trochu starší, rozhodla se pro herectví a v šestnácti letech se dala k divadlu.

Po několika letech hraní a nabrání zkušeností se začala věnovat divadelní režii. Nejprve působila v Londýnském národním divadle, ale svou režijní kariéru opravdu nastartovala v Royal Court Theatre, kde působila šest let. Řídila hry mnohých známých scénáristů a s dalšími spolupracovala. Hlavním tématem jejího zájmu byly socialismus, humanismus, feminismus apod. Divadlo však přestalo Antonii stačit a rozhodla se pro film.

Do Britské národní filmové školy, ani do kurzu režisérů BBC přijata nebyla. Nakonec přece jen dostala šanci a tou bylo, že se podílela na režírování první řady nechvalně proslulého britského seriálu EASTENDERS. Poté se podílela i na režírování dalších seriálů jako CASUALTY a INSPEKTOR MORSE, a také několika televizních filmů. V roce 1993 natočila pro BBC film SAFE. Za tento snímek pojednávající o životě nižších vrstev Londýna, bezdomovců a dětí ulice, získala dokonce několik ocenění.

V roce 1994 natočila film PRIEST, který se setkal s velkým úspěchem. Zabývá se sexuální problematikou v církvi a hlavní postavou je zde homosexuální kněz. Podruhé (po TV filmu Safe z roku 1993) zde spolupracovala s Robertem Carlylem, který se objevil ještě v několika jejích pozdějších filmech. Snímek získal ceny na festivalech v Edinburghu, Torontu a Berlíně. Tento úspěch otevřel Antonii cestu do Hollywoodu. Režírovala zde film ŠÍLENÁ LÁSKA, kde se v hlavních rolích objevují Drew Barrymore a Chris O´Donnell. S velkým ohlasem se však nesetkal. V roce 1997 se Antonia Bird vrací do Velké Británie a natáčí film PARTA s Robertem Carlylem v hlavní roli. Připisuje si další dvě ceny na jednom z francouzských filmových festivalů. Dalším filmovým počinem s Carlylem v hlavní roli byl snímek DRAVCI (1999), který se natáčel v koprodukci Mexika, Velké Británie, Slovenska a Česka.

Krátce před natočením Dravců založila Antonia s Carlylem, Markem Cousinsem a scénáristou Irvinem Welshem společnost 4Way Pictures, která se společně s BBC podílela na několika projektech. Antonia se vrátila k televizi režií snímku PÉČE. Tento film získal ceny na festivalech ve Walesu a v Ženevě. U televize pokračovala filmy REHAB (2003), ZÁŘÍ 2001: SMRT PŘIŠLA Z HAMBURKU (2004) a CRACKER (2006). Na rok 2008 je pod její režií plánován film THE MEAT TRADE.

Pavel "TheRaven" P.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.