Floyd 'Red Crow' Westerman

Floyd 'Red Crow' Westerman

Osobnostcsfd.cz

Herec, Vypraveč

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2024

One Planet

Film - Dokumentární


2011

Holy Man: The USA vs Douglas White

Film - Dokumentární


2006

Tajemná cesta za pokladem

Film - Rodinný

Buffy Sainte-Marie: A Multimedia Life

Film - Dokumentární, Válečný, Životopisný


2004

Ohnivý oceán

Film - Dobrodružný, Western, Drama, Akční


2003

Atlantis: Milo se vrací

Film - Dobrodružný, Rodinný, Akční, Animovaný

Strážce snů

Film - Drama

Truth and Dare

Film


2002

Spirit of the Trees

Seriál - Dokumentární


1999

Soudkyně Amy

Seriál - Drama

Indián

Film - Western, Životopisný, Drama, Historický

Akta X: Biogeneze

Film - Horor, Sci-Fi, Thriller, Drama


1998

Naturally Native

Film - Drama


1997

Bojovník

Film - Drama

Dharma & Greg

Seriál - Komedie, Romantický


1996

Chameleon

Seriál - Mysteriózní, Sci-Fi, Thriller, Drama

Milénium

Seriál - Horor, Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama

Poltergeist

Seriál - Horor, Sci-Fi

Smrtící útes 7

Film - Akční


1995

Baywatch Nights

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama, Akční

Akta X – Akta 1: Neotevřená akta

Film - Horor, Sci-Fi, Thriller, Drama

Konec Divokého západu

Film - Western

500 Nations

Seriál - Dokumentární, Historický


1994

Vzpoura na Wounded Knee

Film - Drama

Siringo

Film - Western


1993

Akta X

Seriál - Horor, Komedie, Mysteriózní, Sci-Fi, Thriller, Drama

Walker, Texas Ranger

Seriál - Dobrodružný, Krimi, Western, Drama, Akční

Jonathan z kmene medvědů

Film - Western, Akční

Přetržené řetězy

Film - Válečný, Drama, Akční, Historický

Dakota Conflict, The

Film

Rio Shannon

Film - Drama


1991

The Doors

Film - Hudební, Životopisný, Drama

Syn jitřní hvězdy

Film - Western

Clearcut

Film - Thriller, Western, Drama


1990

Tanec s vlky

Film - Dobrodružný, Western, Drama

Zapadákov

Seriál - Komedie, Drama

Kapitán Planeta

Seriál - Dobrodružný, Komedie, Rodinný, Sci-Fi, Akční, Animovaný

The Making of 'Dances with Wolves'

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1989

Renegáti

Film - Akční

Powwow Highway

Film - Dobrodružný, Drama

Hardball

Seriál - Krimi, Drama, Akční


1988

Roseanne

Seriál - Komedie

Het is de aarde die huilt

Film - Dokumentární


1986

Právo v Los Angeles

Seriál - Drama


1985

MacGyver

Seriál - Dobrodružný, Krimi, Drama, Akční


1984

To je vražda, napsala

Seriál - Komedie, Krimi, Mysteriózní, Drama


Host

1999

ABC 2000: The Millennium

Seriál - Dokumentární


Vypraveč

1992

Earth and the American Dream

Film - Dokumentární


Archivní záběry

2008

14th Annual Screen Actors Guild Awards

Seriál - Publicistický

Životopis

Floyd Red Crow Westerman, dakotský hudebník, herec a aktivista, zemřel 13. prosince 2007 v Cedars Sinai Hospital v Los Angeles po dlouhém boji s leukémií. Měl syna a tři dcery. Bylo mu 71 let.

„Kĥaŋğí Dúta“ se narodil 17. srpna 1936 v rezervaci Lake Traverse (Jižní Dakota), domovu Sisseton-Wahpeton Oyate. Protože osiřel, byl v deseti letech poslán do internátní školy Wahpeton. Zůstával zde i přes prázdniny, naučil se tu hrát na kytaru a potkal tu celoživotního přítele Dennise Bankse, kterého známe z AIM. Odsloužil dva roky u americké námořní pěchoty a středoškolské vzdělání získal v Northern State College, která se zabývá hlavně uměním a divadlem. Po maturitě se usadil v Denveru.

V r.1969 vyšlo jeho první album „Custer Died for Your Sins“ a jako hudební podklad ho začalo používat začínající Hnutí Red Power. Na počátku 70. let se připojil k Banksovi a AIM, které později okupovalo Wounded Knee. Později jako mluvčí International Indian Treaty Council cestoval po světě a pracoval pro sociální práva všech domorodých národů. Jeho druhé album „The Land is Your Mother“ (1982), odráží jeho hlubokou starost o práva původních obyvatel všude na Zemi. Později spolupracoval a vystupoval se špičkovými hudebníky jako Buffy Sainte-Marie, Harry Belafonte či Kris Kristofferson. Na počátku 90. let objel Westerman turné se Stingem, za účelem získání peněz na záchranu deštných pralesů. V publiku sedělo mnoho známých lidí, se kterými se tak mohl seznámit- například papež, princ Charles či prezident Mitterand. Jeho třetí album „A Tribute to Johnny Cash“ (2006) dostalo hvězdné recenze a za své úsilí byl o rok později oceněný cenou NAMMY.

Zavzpomínejme ale, kde jsme ho mohli vidět v televizi či na plátně. Jeho hvězda začala stoupat po skvělém výkonu v Tanci s vlky (1990), kde si zahrál Deset Medvědů a odtud si ho asi pamatujeme nejvíc. Rok poté si zahrál Sedícího Býka v televizním filmu Syn jitřní hvězdy. Určitě si vzpomínáte, jak se modlí v potní chýši, obětovává kousky ze svých paží a pak maluje svou vizi padajících vojáků z nebe. V témže roce si zahrál významnou roli „Šamana“ a duchovního průvodce Jima Morrisona ve filmu Olivera Stonea- The Doors. Další televizní film, který jsme mohli vidět je Lakota Woman: Vzpoura na Wounded Knee (1994), kde hraje Bláznivého Býka- dědečka Mary (Irene Bedard). V letech 1993-1994 se jeho postava strýčka Raye v seriálu Walker, Texas Ranger stala tak populární, že se objevil ve 12 epizodách. Ve Strážci snů (2003) jsme ho mohli vidět jako ponýjského náčelníka Železnou Lžíci, toužícího po kožešině ze skvrnitého býka. Na velkém plátně jsme ho naposled mohli vidět ve filmu Hidalgo: Ohnivý oceán (2004), kde si zahrál ve Wild West Show Buffala Billa náčelníka Orlí Roh.

Debutoval v Powwow Highway (1989), kde jsme ale mohli slyšet jen jeho hlas ze CB Radia, takže opravdovým debutem byl film Renegáti (1989), kde hrál otce dalšímu indiánskému herci Lou Diamond Phillipsovi. Objevil se epizodně v seriálech MacGyver, To je vražda, napsala, Roseanne, Akta X, Pobřežní hlídka atd. Jeho příjemný hlas byl oblíbený, proto v jeho filmografii, která čítá více než 40 počinů, najdeme i díla, kde figuruje jako vypravěč nebo dabér. V r.2000 American Indian Expo jmenovalo Westermana celebritou roku. V letech 2003-2007 se Westerman objevil v řadě televizních reklam, které měli posilovat sújský národ. Často v nich nosil tradiční oblečení.

Westerman také celý život posiloval indiánskou mládež. „Jsou naše budoucnost,” říkával. „Dnes bojujeme ve velké bitvě proti populární kultuře, která je obklopuje. Je to bitva o jejich srdce i mysl. Potřebujeme je inspirovat, aby se chopili své vlastní historie a kultury. Bez nich, my Indiáni nemáme žádnou budoucnost."

„Vždy stál za tradicí, hodnotami, duchovnem, vytrvalostí a spravedlností,“ říká Lionel Bordeaux, prezident Sinte Gleška University, jenž znal Westermana od školy. „Plánovali jsme věnovat mu čestný titul, ale on onemocněl a nebyl schopný nás navštěvovat. Nikdy ale nezapomněl na mladé lidi. Posílal zprávy studentům, blahopřál jim k jejich úspěchům a pobízel je k pokračování jejich dobré práce.“

„Znal jsem Floyda víc než 60 let,“ říká Banks. „Byli jsme nerozluční přátelé od dětství, vyrostli jsme spolu. Mé srdce je plné smutku. On byl největší kulturní velvyslanec, kterého indiánská Amerika vůbec kdy měla- skutečný národní poklad.“

Soukromé rozloučení pro jeho rodinu a přátele se konalo ve Westermanově domově v Marina del Rey (Kalifornie). Poté byl převezen do Sissetonu (Jižní Dakota). Zde proběhlo dvoudenní rozloučení v tělocvičně Tiospa Zina Tribal School. Tady mnoho hodnostářů a osobních přátel sdílelo příběhy a milé vzpomínky. Bylo otevřené veřejnosti. Pohřben byl na St Matthew's Catholic Cemetery ve Veblenu (Jižní Dakota), kde byl uložen ke svému poslednímu odpočinku vedle své milované matky.

Luďa "VanillaIce" Rektořík

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.