Karena Lam

Karena Lam

Osobnostcsfd.cz

Herečka

17. srpna, 1978, Vancouver, British Columbia, Kanada

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2024

Beyond the Sin

Film - Drama


2023

Tales of Taipei

Film - Romantický

Customs Frontline

Film - Krimi, Drama

Red Line

Film - Drama


2022

Tales from the Occult: Body and Soul

Film - Horor, Mysteriózní

Man on the Edge

Film - Krimi, Mysteriózní, Akční


2021

American Girl

Film - Rodinný, Drama


2020

Legally Declared Dead

Film - Mysteriózní, Thriller


2019

Sao du 2: Tian di dui jue

Film - Krimi, Thriller, Akční

Lian zheng feng yun

Film - Krimi, Thriller, Drama


2017

The Liquidator

Film - Krimi, Mysteriózní


2016

An se tian tang

Film - Drama


2015

Boj o Hedvábnou stezku

Film - Dobrodružný, Drama, Akční, Historický

Tuo di qu mo ren

Film - Horor, Thriller, Romantický

Květ Zinnia

Film - Drama


2010

Mo xia chuan zhi tang ji ke de

Film - Drama, Fantasy, Akční

Lian ren xu yu

Film - Romantický


2009

Cheng zhe guang ying lu xing

Film - Dokumentární


2008

Liu lou hou zuo 2 jia shu xie li

Film - Komedie

Qin mi

Film - Drama, Romantický


2007

Bang jia

Film - Krimi, Thriller

Anna yu anna

Film - Thriller, Drama, Romantický


2006

Gui si

Film - Horor, Mysteriózní, Sci-Fi, Drama


2005

Guai wu

Film - Horor

A sao

Film - Krimi, Drama

Hou bei tian xin

Film - Komedie, Romantický


2004

Koma

Film - Thriller

Liu zhuang shi

Film - Komedie

Wo yao zuo model

Film - Komedie


2003

Dvojitý úder

Film - Thriller

Lian zhi feng jing

Film - Drama, Romantický

Liu lou hou zuo

Film - Komedie, Drama


2002

Inner Senses

Film - Thriller

July Rhapsody

Film - Drama

Tiramisu

Film - Romantický, Fantasy


Hostka

2014

Bēnpǎo Ba

Seriál - Talk-show

Životopis

Rodným jménem Kar Yan Lam, ovšem častěji používá anglickou variantu jména Karena Lam. Narodila se ve Vancouveru v Kanadě. Její matka je napůl Japonka, ale žila na Taiwanu, její otec pochází z Hong Kongu. Karena žila až do roku 1995 v Kanadě. Pak byla krátce na Taiwanu, vydala tam v ten samý rok debutové album, vrátila se studovat zpět do Kanady. Karena plynně ovládá japonštinu, angličtinu, kantonštinu, mandarínštinu. Do Taiwanu se vrátila až v roce 1999, vydala zde druhou desku, ale její hudební kariéra neměla příliš velký úspěch. Na Taiwanu pracovala v té době také jako moderátorka MTV.

Přelomovým se pro ni stal rok 2002. Získá menší roli v seriálu TRUE LOVE, televize ATV. Hlavně však hraje ve třech filmech. Tím nejdůležitějším je určitě JULY RHAPSODY, romantické drama o vztahu učitele ve středních letech a jeho mladé žákyně. Film režírovala renomovaná tvůrkyně Ann Hui. Obsazení Karen proběhlo na nápad producenta a režiséra Dereka Yee (Protége, 2 Young, One Night In Mongkok). Ten ji viděl v jednom hudebním videu a zdála se mu jako ta pravá pro roli. V tomto filmu si zahrála také Anita Mui a Jacky Cheung. Karena za svůj výkon v JULY RHAPSODY získala dvě ceny. Zlatého Koně za nejlepší herečku ve vedlejší roli a dalšího Zlatého Koně získala v kategorii pro nejlepšího nováčka. V roce 2002 ještě účinkovala v TIRAMISU - romantickém filmu s fantasy prvky, jejím partnerem zde byl Nicholas Tse. Film režíroval Dante Lam (Beast Cops, 2000 AD,The Beast Stalker). Nicméně snímek patřil pouze k lehkému nadprůměru. Daleko povedenější účastí byla role v horrorovém thrilleru s romantickou linkou INNER SENSES. Karen hrála roli dívky sužované obrazy mrtvých, postupně se zapletla se svým doktorem, kterého hrál Leslie Cheung. Za svůj výkon byla Karena nominována v rámci Hong Kongských filmových cen na cenu pro nejlepší herečku.

V roce 2003 účinkuje opět ve třech filmech. V komedii TRUTH OR DARE: 6TH FLOOR REAR FLAT, si zahraje s Candy Lo. V romantickém drama FLOATING LANDSCAPE jsou jejími kolegy Eking Chen a Ye Liu. Karena získala za výkon v tomto filmu nominaci na cenu pro nejlepší herečku při vyhlašování Hong Kongských filmových cen. S Ekinem Chengem se setká znovu jako jeho přítelkyně v akčním thrilleru Bennyho Chana HEROIC DUO. V tomto filmu hraje také Francis Ng, Leon Lai. V roce 2004 si zahraje Karena v komedii SUPER MODEL, která jasně čerpá z amerického filmu ZOOLANDER. Karena tu hraje bodyguarda, který musí střežit jednoho ze soupeřícíh modelů. Ve filmu jsou k vidění Ronald Cheng, Kenny Bee, Raine Lee, Kelly Chen. Nejpovedenějším filmem pro rok 2004 je snímek KOMA. V tomto thrilleru soupeří Karena nelítosně s Angelicou Lee o jednoho muže. Výkon Karen byl tak působivý, že jí získal nominaci na nejlepší herečku v rámci Hong Kongských filmových cen.

V roce 2005 získá na vyhlašování Hong Kongských filmových cen dvě nominace. Jednu na cenu za nejlepší herečku vedlejší roli v kriminálním drama MOB SISTER, kde hraje Tony Leung Kai Fai, Anthony Wong, Eric Tsang, Annie Liu, Alex Fong. Druhou nominaci na cenu za nejlepší herečku získala díky roli v horroru HOME SWEET HOME, kde účinkuje Qi Shu, Lam Suet. Karena zde hraje ženu znetvořenou k nepoznání, která je navíc šílená. V roce 2006 má menší roli v mysteriózním thrilleru/horroru SILK, kde hraje Chen Chang, Eguchi Yosuke. V roce 2007 má hlavní roli v krimi thrilleru KIDNAP, kde si zahraje se známou taiwanskou zpěvačkou, herečkou Rene Liu. Ten samý rok má dvojroli ve vysoce zajímavém filmu ANNA & ANNA. Tento snímek zpracovavájící téma dvojníků jasně čerpá inspiraci z takových ikon filmu jako David Lynch nebo Krystof Kieslowski.

V roce 2008 Karena účinkuje opět ve třech filmech. Tím, který stojí za zmínku je bezpochyby komorní drama CLAUSTROPHOBIA. Režijní debut slavné scénaristky Ivy Ho, pojednává o mladé ženě, která se postupně zamiluje do svého šéfa, který je ženatý. Hlavní roli zde hraje Ekin Cheng. Karena za svůj výkon obdržela v rámci Hong Kongských filmových cen nominaci pro nejlepší herečku a v té samé kategorii byla nominována na cenu Zlatého Koně. Karena příležitostně pomáhá různým organizacím, které se starají o zdraví a vzdělání dětí. Snaží se zůstávát mimo pozornost médií, přesto je v Asii velmi populární nejen pro svoji hereckou a hudební kariéru. Účinkuje totiž v mnoha reklamách pro přední společnosti na kosmetiku, elektroniku atd. Karena patří k talentovaným herečkám a plně si zaslouží Vaši pozornost.

Pavel "Vavča" Vaverka

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.