Nora Houfová

Nora Houfová

Osobnostcsfd.cz

Herečka

13. prosince, 1924, Vídeň, Wien, Rakousko

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1963

Mykoin PH 510

Film - Válečný, Drama


1960

Vyšší princip

Film - Válečný, Drama

Životopis

Nora Houfová své mládí prožila v Řecku, kde její otec vedl rakouskou pobočku Wertheim na stavbu výtahů. Herectví vystudovala ve Vídeňské divadelní akademii Reinhardt Seminar. Po obsazení Rakouska byl její otec s rodinou ve válečném roce 1943 vyslán do Karlových Varů udržovat v provozu výtahy ve vojenských lazaretech německé armády. V roce 1948 se v Karlových Varech provdala za známého karlovarského fotografa „Fo-Fi-Fo“ (Jaroslav Houf).

V letech 1954–1960 působila jako herečka německého souboru Státního zájezdového divadla v Praze-Hloubětíně. Německý zájezdový soubor tehdy hostoval po celém pohraničí, bývalých Sudetech, kde hráli v německém jazyce pro německy hovořící obyvatele. V souboru také hráli: Otto Ševčík - později známý režisér, Jindřich Narenta, František Pálka, Lenka Birková a další. V roce 1960 hrála ve filmu Jiřího Krejčíka Vyšší princip a pak v roce 1962 v okupačním dramatu Jiřího Lehovce – Mykoin PH 510.

Po zrušení zájezdové scény se pak v roce 1963 vrátila zpět do Rakouska. V Rakousku se dál věnovala divadlu a filmu. Nora hovoří francouzsky, anglicky, německy a česky.

Kristian Houf

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.