Giuliano Carnimeo

Giuliano Carnimeo

Osobnostcsfd.cz

Režisér

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Režisér

1988

Krysí muž

Film - Horor

Computron 22

Film - Sci-Fi


1983

Exterminátoři v roce 3000

Film - Sci-Fi, Akční

Zero in condotta

Film - Komedie


1981

L'amante tutta da scoprire

Film - Komedie

Pierino medico della SAUB

Film - Komedie

I carabbimatti

Film - Komedie

Pomoc, moje žena jde znova do školy

Film - Komedie


1980

Prestami tua moglie

Film - Komedie


1979

L'insegnante balla... con tutta la classe

Film - Komedie


1976

Carioca tigre

Film - Komedie


1975

Šimon a Matouš jedou na Riviéru

Film - Komedie

Šimon a Matouš

Film - Komedie, Akční


1974

Di Tressette ce n'è uno, tutti gli altri son nessuno

Film - Western

Signora gioca bene a scopa?, La

Film - Komedie


1973

Anna, quel particolare piacere

Film - Krimi, Drama

Fuori uno sotto un altro arriva il passatore

Film - Dobrodružný, Komedie, Western

Lo chiamavano Tresette... giocava sempre col morto

Film - Western


1972

Perché quelle strane gocce di sangue sul corpo di Jennifer?

Film - Mysteriózní, Thriller

West ti va stretto, amico ... è arrivato Alleluja, Il

Film - Komedie, Western

Uomo avvisato mezzo ammazzato... Parola di Spirito Santo

Film - Western


1971

Hleďte... Sartana přichází / Já jsem Sartana / Cena smrti / Sartana v údolí smrti

Film - Western

Fumavano le Colt... lo chiamavano Camposanto, Gli

Film - Komedie, Western

Testa t'ammazzo, croce... sei morto... Mi chiamano Alleluja

Film - Komedie, Western


1970

Sartana: Ještě teplý a už zasypán pískem

Film - Western

C'è Sartana... vendi la pistola e comprati la bara

Film - Western, Akční


1969

Sono Sartana, il vostro becchino

Film - Western


1968

Rakev plná krve

Film - Western, Akční

Joe... cercati un posto per morire!

Film - Western


1966

Due figli di Ringo, I

Film - Western


1964

Panic Button

Film - Komedie


1959

Vacanze d'inverno

Film - Komedie

Životopis

Trochu v pozadí za významnými režiséry „zlatých“ sedmdesátých let italské kinematografie stojí režisér a scenárista Giuliano Carnimeo.

Narodil se v Bari, později se přestěhoval se svou rodinou nejprve do Bologny, poté do Benátek a nakonec do Říma, kde žil od roku 1939. Vystudoval práva, ale stejně jako Steno nikdy nevykonával svou profesi. Od mládí se zajímal o divadlo, kino, časopisy. Stal se absolventem Centro Sperimentale di Cinematografia, kde byli v oboru režie v letech 1955–1957 jeho spolužáky Ernesto Gastaldi a Tonino Valerii. Během let 1960 až 1967 získal Carnimeo řadu profesionálních zkušeností u režiséra Giorgia Simonelliho a tím pádem se také na počátku kariéry setkával často s dvojicí Franco Franchi a Ciccio Ingrassia.

Giuliano Carnimeo zanechal v populárních žánrech, jako spaghetti westerny, giallo, komedie a krimi, významnou stopu. Velice často obsazovanou herečkou v jeho filmech je Edwige Fenech. Co se týče herců, tak George Hilton může být považován za jeho dvorního herce, který hraje téměř ve všech jeho filmech sedmdesátých letech.

Ve svých prvních počinech na konci šedesátých let se o režisérskou taktovku ještě Carnimeo dělil. Konec šedesátých a první polovina sedmdesátých let znamenají již jeho sólovou režii a natáčení téměř výhradně spaghetti westernů: Il momento di uccidere (1968), Sono Sartana, il vostro becchino (1969), Buon funerale, amigos!... paga Sartana (1970), Testa t'ammazzo, croce... sei morto... Mi chiamano Alleluja (1971), Di Tressette ce n'è uno, tutti gli altri son nessuno (1974) a další. U příznivců westernů bude Carnimeo navždy spojen s vytvořením postavy „Sartana“, kterou hrál Gianni Garko a později George Hilton. Sartana se narodil z nápadu Gianfranca Paroliniho a sám Carnimeo připomněl, že sám Gianni Garko spolupracoval na psaní příběhů a charakteru této postavy. Například rychlé objevení se pistole v rukou, jakoby šlo o kouzelnický trik, je nápadem Garka. S příchodem Hiltona pak postava  získala více ironičtější a komičtější charakter.

Pod všemi svými westerny, ale také pod svým giallem, je podepsán jako Anthony Ascott. Důvod pseudonymu byl prý jednoznačně komerčním tahem vzhledem k tomu, že s anglicky znějícím příjmením se filmy lépe prodávaly v zahraničí.

Pokud sáhl do jiného žánru než western a komedie, jednalo se vždy o „jednorázovku“, ale velmi kvalitní. Tak vzniká třeba jeho kriminálka Anna, quel particolare piacere (1973). Mezi špičkami italského gialla jako byli Dario Argento či Sergio Martino se Carnimeo také neztratil a jeho snímek Perché quelle strane gocce di sangue sul corpo di Jennifer? (1972) patří k ukázkovým filmům tohoto žánru.

Inspirace populární dvojící Bud Spencer a Terence Hill dala vzniknout dvěma akčním komediím v totožném duchu. Šimon a Matouš (1973) a Šimon a Matouš jedou na riviéru (1973) jsou u nás velmi dobře známé komedie s hereckou dvojicí Paul L. Smith a Antonio Cantafora, jenž jsou téměř dvojníky Spencera a Hilla. Těmito dvěma snímky se Carnimeo nezapomenutelně zapsal v italské komedii. Od té doby natáčel ve zbytku své kariéry převážně již jen komedie, zejména ty erotické, a ve většině z nich hrál Renzo Montagnani. Žádná z komedií ale již nedosáhla úspěchu jako dva filmy Šimona a Matouše.

Svou režisérskou kariéru ukončuje netradičně. V červenci roku 1986 na Giffoni film festivalu se představil s pro něj netradičním filmem Computron 22 a roku 1988 byl uveden horor Quella villa in fondo al parco.

Giuliano Carnimeo zemřel v Římě ve věku 84 let. O měsíc později umírá i jeho, o dva roky mladší, kamarád a spolužák Tonino Valerii.

Petr "Hennes" Hennebichler

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.