Danny DeVito


(Daniel Michael DeVito Jr.)Obrazok
    

Celkové hodnotenie

10.0/10 (1 hlas)

Herec, Režisér,  

Narodený: 17.11.1944

Miesto Narodenia: Neptune, New Jersey, USA

Herecká Filmografie:

  1. Wiener-Dog (2016)  
  2. The Comedian (2016)  
  3. Triplets (2015)
  4. Salinger (2013)  
  5. Hotel Noir (2012)
  6. Lorax (2012)  
  7. Revenge of the Electric Car (2011)
  8. Movie: The Movie (2011)
  9. Girl Walks Into a Bar (2011)  
  10. America in Primetime (2011)
  11. Stalo sa v Ríme (2010)  
  12. I'm Still Here (2010)  
  13. Solitary Man (2009)  
  14. House Broken (2009)
  15. Guest of Cindy Sherman (2008)
  16. Víno roku (2008)
  17. Little Spirit: Christmas in New York (2008)
  18. Just Add Water (2008)
  19. Poliši z Rena (2007)  
  20. Nobel Son (2007)  

Režijná Filmografie:

  1. Tú starú treba zabiť! (2003)  
  2. Smrť Smoochymu (2002)  
  3. Matilda (1996)  
  4. Hoffa (1992)  
  5. Amazing Stories: Book One (1992)
  6. Vojna Roseovcov (1989)  
  7. Vyhoď mamu z vlaku (1987)  
  8. Neuveriteľné príbehy (1985)  
  9. Mary (1985)
  10. Ratings Game, The (1984)
  11. Taxi (1978)
 

...více

Životopis

Kto by nepoznal meter a pol merajúceho ale sebavedomého Dannyho DeVita, producenta, režiséra a predovšetkým smutného klauna? Nehanbí sa urobiť si zo seba srandu (AUSTIN POWERS V ZLATOM ÚDE), o to viac mu pristane charakteristika malý veľký herec. V žilách mu koluje krv talianskych príbuzných. Zmaturoval a prihlásil sa na herecké kurzy na American Academy of Dramatic Arts. Popri tom študoval maklérstvo (Wilfred Academy of Hair and Beauty Cultury). Pracoval aj ako holič. Herecké ostrohy získaval na divadelných doskách, vrátane Broadway - kde si vyskúšal Shakespeara.

S celovečerným filmom začal koncom 60. rokov. V ´75-om stelesnil jedného z pacientov v dráme Miloša Formana PRELET NAD KUKUČKOVÝM HNIEZDOM. Rovnakú rolu stelesnil už v divadelnej hre, podľa ktorej oscarový film - s Jackom Nicholsonom v hlavnej úlohe - vznikol. Do širšieho povedomia sa zapísal ako zloduch Ralph v hite Roberta Zemeckisa HONBA ZA DIAMANTOM, kde to vo variácií na jonesovky komplikoval ústrednej zamilovanej dvojke Kathleen Turnerová / Michael Douglas. Úspech si vyžiadal pokračovanie, už v réžii Lewisa Teaguea, aj tomu ale herci zostali verní. Rád hrá aj v seriáloch. Za TAXI, v ktorom nie len hral, ale niekoľko epizód aj režíroval, získal cenu Emmy. Do pamäti divákov sa zapísal roličkou striptéra v PRIATEĽOCH.

Spoluprácu s párom Turnerová & Douglas si zopakoval koncom 80.rokov v čiernej komédii VOJNA ROSEOVCOV. Tú nie len režíroval, ale zahral si aj rolu rozprávača-priateľa-advokáta na smrť rozhádaných manželov. Ako režisér si vyberá príbehy s čiernym až morbídnym humorom (VYHOĎ MATKU Z VLAKU). Keď sa snažil naviazať na úspech „Vojny Ruží“ podobne ladeným DUPLEX-om s Drew Barrymoreovou & Benom Stillerom (ktorému produkoval už jeden z jeho prvých režijných počinov, REALITY BITES), nedostavil sa požadovaný úspech a nedostavil sa ani réžiou drámy (HOFFA s Nicholsonom) alebo iných čiernych komédií (MATHILDA, SMOOCHY). Tieto filmy nie len režíruje, ale i produkuje a často v nich hrá.

Nezabúda na kamarátov ani na tých, s ktorými už spolupracoval: režisér Tim Burton (BATMAN SA VRACIA, MARS ÚTOČÍ!, VEĽKÁ RYBA) a herci Jack Nicholson (Prelet nad kukučkovým hniezdom, CENA ZA NEŽNOSŤ, Hoffa, Mars útočí!) a Arnold Schwarzenegger (super hit 80. rokov DVOJIČKY, super prepadák 90. rokov JUNIOR). Je rešpektovanou producentskou autoritou, šedou eminenciou. Stál u zrodu kariér Quentina Tarantina (PULP FICTION), Stevena Soderbergha (ZAKÁZANÉ OVOCIE, ERIN BROCKOVICH), Andrewa Niccola (GATTACA). Jeho aktivity sú rozlietané; často napr. prepožičiava hlas (POSLEDNÝ AKČNÝ HRDINA, disneyovka HERCULES, SPACE JAM). Účinkoval (alebo „len“ produkoval) už v niekoľkých adaptáciách románov Elmorea Leonarda (travoltovka CHYŤTE HO! alebo jej sequel BE COOL).

V poslednom čase sa vytráca z povedomia prvoligových hráčov kvôli prepadákom (450 PODOZRIVÝCH) alebo filmom, ktoré sú kvalitné, ale komerčne nemajú šancu pritiahnuť do kín dostatočný počet divákov a pritom sa jedná o diela výnimočných filmárov – Sophia Coppolaová (SMRŤ PANIEN), Miloš Forman (ktorého MUŽA NA MESIACI aj spolu-produkoval), režírujúci scenárista David Mamet (POSLEDNÁ LÚPEŽ), Woody Allen (ČOKOĽVEK). Ďalšie veľké herecké kreácie Dannyho DeVita: učiteľ vojakov v komédii Penny Marshallovej ZOBUĎTE SA, VOJACI!; novinár Hudgeons v noblesnej oscarovej kriminálke Curtisa Hansona a Briana Helgelanda L.A. CONFIDENTIAL; advokátsky parťák začínajúceho Matta Damona v adaptácii románu Johna Grishama v réžii F. F. Coppolu THE RAINMAKER.

Od roku 1981 je ženatý s herečkou Rheou Perlmanovou, ktorú môžete poznať z legendárneho amerického sitcomu „Na zdravie!“.
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.