Jenny Wright

Jenny Wright

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1998

Enchanted

Film


1993

Policie New York

Seriál - Krimi, Drama

Sirény

Seriál - Drama


1992

Trávníkář

Film - Horor, Sci-Fi, Thriller, Akční


1991

Dospívání v Queens

Film - Komedie, Drama


1990

Mladé pušky II

Film - Komedie, Western, Akční

Otřes systému

Film - Komedie, Krimi, Thriller

Capital News

Film - Drama

Capital News

Seriál - Drama


1989

Já, šílenec

Film - Horor, Thriller, Fantasy

Rozbouřený život

Film - Komedie

Gideon Oliver

Seriál - Dobrodružný

Valentinovy návraty

Film - Drama, Romantický


1988

Čokoládová válka

Film - Drama

Půlnoční linka

Seriál - Drama


1987

Na prahu temnot

Film - Horor, Drama


1986

Matlock

Seriál - Krimi, Drama

Kriminální příběhy

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Drama

Štvanci

Film - Krimi, Thriller, Drama, Akční


1985

Eliášův oheň

Film - Drama, Romantický


1984

The Wild Life

Film - Komedie, Drama


1982

Pink Floyd: The Wall

Film - Hudební, Muzikál, Drama, Fantasy, Animovaný

Svět podle Garpa

Film - Komedie, Drama, Romantický

Katova píseň

Film - Krimi, Drama


1981

Love, Sidney

Seriál - Komedie


1980

Rape and Marriage: The Rideout Case

Film - Drama

Životopis

Je dcerou herce a učitelky. Rodiče ji už odmala vedli k lásce k umění. Po jejich rozchodu žila Jenny s matkou a dvěma staršími sestrami na venkově. Později se vrátila do New Yorku a začala studovat herectví na Lee Strasberg Theatre Institute. Působila jako modelka a spolupracovala mimo jiné se Salvadorem Dalím. Současně započala svou divadelní kariéru na Broadwayi, kde debutovala po boku Kevina Bacona ve hře „Album“.

V roce 1980 získala svou první televizní roli a zahrála si s Mickeym Rourkem ve snímku RAPE AND MARRIAGE. O rok později se objevila v seriálu LOVE, SIDNEY. Přitom pokračovala v divadelní kariéře. Ta jí přinášela stále větší úspěchy poté, co její ztvárnění Dorcus Frey v broadwayské inscenaci „Planty“ sklidilo nadšené recenze.

Jennin vzhled, snoubící v sobě smyslnost s nevinností, zaujal režiséra George Roy Hilla natolik, že ji v roce 1982 obsadil do filmu SVĚT PODLE GARPA. V tom samém roce si zahrála americkou groupie v hudebním snímku PINK FLOYD: THE WALL, a objevila se v televizním filmu KATOVA PÍSEŇ podle románu Normana Mailera. Společně s Leou Thompson a Chrisem Pennem účinkovala v komediálním dramatu THE WILD LIFE (1984) a po boku Demi Moore, Emilia Esteveze a Andie MacDowell se objevila ve snímku Joela Schumachera ELIÁŠŮV OHEŇ (1985).

Po hlavní ženské roli v thrilleru OUT OF BOUNDS (známém především pro skvělý rockový soundtrack) ji v roce 1987 obsadila režisérka Kathryn Bigelow do role křehké upírky Mae v kultovním horroru NEAR DARK. Tento film je dnes považován za jeden z nejzásadnějších upírských snímků všech dob a postava Mae se stala nejznámější rolí Jenny Wright. Její další film THE CHOCOLATE WAR (1988) zaznamenal úspěch u kritiky, ale vysloužil si nezájem publika. Komedie TWISTER z následujícího roku pak propadla na všech frontách. V roce 1989 si v I, MADMAN zahrála fanynku horrorů, kterou pronásleduje postava z její oblíbené knihy.

Krom výše zmíněných rolí se v letech 1986 – 1991 objevila také v seriálech MATLOCK, CRIME STORY, MIDNIGHT CALLER, GIDEON OLIVER a CAPITAL NEWS. Posledním komerčně úspěšným snímkem v její filmové kariéře byl western MLADÉ PUŠKY II z roku 1990. Postava Jane Greathouse, která odjíždí nahá v sedle svého koně středem šokovaného davu lynčovníků, jako by byla symbolickým rozloučením s jejími fanoušky.

Poté už se ve větších rolích objevila jen ve dvou celovečerních filmech. Prvním bylo DOSPÍVÁNÍ V QUEENS (výtečně obsazený snímek z roku 1991 s Kevinem Baconem, Jamie Lee Curtis, Johnem Malkovichem a Tomem Waitsem), druhým pak dobově zajímavé sci-fi TRÁVNÍKÁŘ (1992) s Piercem Brosnanem.

V roce 1994 se divákům připomněla maličkou rolí reportérky v epizodě „A Cop First“ ze seriálu SIRÉNY a o tři roky později si zahrála jednu z hlavních postav epizody „Upstairs, Downstairs“ z krimisérie POLICIE NEW YORK. Naposledy se objevila ve vedlejší roli matky jedné z postav v téměř neznámém snímku ENCHANTED (1998).

O důvodech, proč Jenny Wright předčasně opustila svět filmu, se můžeme jen dohadovat. Na internetu kolují neověřené fámy o drogové závislosti a jakési blíže nespecifikované aféře. Jenny Wright žije dnes v ústraní se svou matkou a neuvažuje o návratu k herectví.

V listopadu 2009 byla spatřena na festivalu Horror Hound Weekend v Cincinnati, kde rozdávala autogramy a absolvovala rozhovor s fanoušky.

J.J. "Mr.Apache" Apache

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.