Michele Soavi

Michele Soavi

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér, Scenárista

3. července, 1957, Milano, Lombardy, Itálie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2023

Dario Argento panico

Film - Dokumentární

Il tempo del sogno

Film - Dokumentární


2021

Inferno rosso: Joe D'Amato sulla via dell'eccesso

Film - Dokumentární


2019

Fulci for Fake

Film - Dokumentární, Životopisný


2018

Aquarius Visionarius

Film - Dokumentární


2017

Omega Rising: Remembering Joe D'Amato

Film - Dokumentární


2007

Milano Palermo - Il ritorno

Film - Krimi, Drama, Akční


1994

Dellamorte Dellamore

Film - Horor, Komedie, Drama


1991

Sekta

Film - Horor

Dario Argento: Master of Horror

Film - Dokumentární, Horor


1989

Svatyně

Film - Horor, Drama, Fantasy

La maschera del demonio

Film - Horor

Černý kocour

Film - Horor, Drama, Romantický


1987

Děs v opeře

Film - Horor, Krimi, Mysteriózní, Thriller

Hrůza na jevišti

Film - Horor, Thriller


1985

Démoni

Film - Horor, Thriller

Phenomena

Film - Horor, Mysteriózní, Thriller

Il mondo dell'orrore di Dario Argento

Film - Dokumentární, Horor


1984

Ničitel

Film - Krimi, Mysteriózní, Drama, Akční


1983

Nájezdníci z Atlantidy

Film - Dobrodružný, Sci-Fi, Thriller, Akční

La casa con la scala nel buio

Film - Horor, Thriller

Endgame - Bronx lotta finale

Film - Sci-Fi, Akční


1982

Temnota

Film - Horor, Mysteriózní, Thriller

Rozparovač z New Yorku

Film - Horor, Mysteriózní, Thriller

Caligola: La storia mai raccontata

Film - Erotický, Drama, Historický, Pornografický


1981

Vyvrhel z pekla

Film - Horor

I ragazzi di celluloide

Seriál


1980

Páter Thomas

Film - Horor

Alien 2 - Sulla Terra

Film - Horor, Sci-Fi

Den Cobry

Film - Krimi, Akční

Uomini e no

Film - Válečný, Drama


1979

Bambulè

Film - Drama


1978

Poslední útok

Film - Válečný, Drama

Piccole labbra

Film - Drama


Režisér

2021

Màkari

Seriál - Komedie, Krimi, Drama


2020

La guerra è finita

Seriál - Drama


2019

Mentre ero via

Seriál - Mysteriózní, Thriller, Drama


2018

Rocco Chinnici

Film - Životopisný, Drama

Legenda o vánoční čarodějnici

Film - Komedie, Fantasy


2016

Rocco Schiavone

Seriál - Krimi, Thriller


2015

Questo è il mio paese

Seriál - Drama


2013

Adriano Olivetti: La forza di un sogno

Film - Životopisný

Ultimo 4 - L'occhio del falco

Film - Akční


2011

Zásahová jednotka

Seriál - Drama, Akční


2008

Il sangue dei vinti

Film - Drama, Historický


2007

Násiríja, pravdivý příběh z Iráku

Film - Válečný, Drama, Akční


2006

Mafie

Film - Krimi, Thriller, Drama

Attacco allo stato

Film - Akční


2004

Ultimo 3 - L'infiltrato

Film - Krimi, Akční


2003

Ultima pallottola

Film - Krimi, Thriller, Akční


2002

Francesco

Film - Drama, Historický


2001

Bílé uno

Film - Krimi, Drama

Il testimone

Film - Thriller


1999

Ultimo

Film - Drama, Akční


1994

Dellamorte Dellamore

Film - Horor, Komedie, Drama


1991

Sekta

Film - Horor


1989

Svatyně

Film - Horor, Drama, Fantasy


1987

Hrůza na jevišti

Film - Horor, Thriller


1985

The Valley

Film - Hudební, Krátkometrážní

Il mondo dell'orrore di Dario Argento

Film - Dokumentární, Horor


Scenárista

1989

Svatyně

Film - Horor, Drama, Fantasy


Archivní záběry

2016

FantastiCozzi

Film - Dokumentární

Životopis

„Nerad se opakuji. S každým filmem se snažím udělat něco nového.“

Michele Soavi se narodil 3. července 1957 v Miláně. Jeho rodiče se rozvedli, když byl ještě hodně malý. Matka, která ho vychovávala se později znovu provdala za malíře. Otčímovi aktivity byly pro Soaviho velmi zajímavé a záhy se začal ve škole věnovat kreativním a uměleckým oborům. V pubertě se rozhodl, že tou pravou oblastí pro jeho uplatnění bude film. Po maturitě si začal brát kurzy herectví ve Fersen studios v Miláně.

Na konci 70. let se Soavi dostal k prvním hereckým štěkům. Vůbec prvním byla minirolička ve válečném snímku Umberta Lenziho POSLEDNÍ ÚTOK. Po pár roličkách si ho všiml režisér Marco Modugno, jehož zaujal Michelův enormní zájem o filmovou tvorbu a poprvé mu dohodil funkci asistenta režie. První dohledatelným Soaviho asistenčním zářezem na pažbě byla hudební komedie FIGLIO DELLE STELLE z roku 1979. V tomto roce se také poprvé setkal se svým osudovým spolupracovníkem, legendou italského hororu Dariem Argentem. Argenta zaujal Soaviho cit pro filmařinu, podobný tomu jeho. Po roličkách v kriminálce Enza G. Castellariho IL GIORNO DEL COBRA a ve Fulciho PÁTERU THOMASOVI si Michela všimla neblaze proslulá legenda italského trashe Joe D´Amato. Nejprve se Michele objevil v D´Amatově hororu ROSSO SANGUE a jeho skandální verzi příběhu o Caligulovi (CALIGULA: LA STORIA MAI RACCONTATA). Poté již z Michela Joe udělal asistenta režie u své postapokalyptické sci-fi ANNO 2020 – I GLADIATORI DEL FUTURO z roku 1982. Ve stejném roce se Soavi ještě mihl v dalším Fulciho filmu ROZPAROVAČ Z NEW YORKU, ale především se opět setkal s Dariem Argentem a tentokrát již konečně pracovně. Dario obsadil Soaviho do role muže na pláži ve snech hlavního hrdiny v klasickém giallu TENEBRE. Michele byl navíc druhým asistentem režie, přičemž tím prvním byl Lamberto Bava. Soavi tak získal další bohaté zkušenosti a sbíral odvahu pro natočení vlastího kusu. O rok později se opět setkal s rozjíždějícím se Bavou, když znovu jako asistent režie a herec působil v jeho hororu LA CASA CON LA SCALA NEL BUIO, stejnou kombinaci funkcí také naposledy vyzkoušel u D´Amata v jeho další postapokalyptické sci-fi ENDGAME – BRONX LOTTA FINALE. Ve stejném roce se také pracovně setkal s další italskou legendou Ruggerem Deodatem, když byl obsazen do role proradného Jamese v akční sci-fi NÁJEZDNÍCI Z ATLANTIDY. Nenechala na sebe čekat i další kooperace s Bavou opět jako asistent a herec, jednalo se o akční krimi NIČITEL (1984) a kultovní horor DÉMONI (1985).

V roce 1985 nastal zásadní zlom v Soaviho kariéře, když si ho Argento přizval tentokrát již jako prvního asistenta do slavné PHENOMENY. Soavi zde dostal příležitost také poprvé skutečně režírovat, jednalo se v podstatě o videoklip k titulní skladbě PHENOMENY od bývalého člena Rolling stones Billa Wymana. Krátký film THE VALLEY obsahoval kromě záběrů na Wymana také scény z natáčení PHENOMENY a samotného filmu. Michele zde poprvé představil svůj styl vycházející nepokrytě z Dariovy tvorby s velkým důrazem na vizuální stránku. V témže roce byla Soavimu svěřena také režie dokumentu o Argentových filmech. Soavi se tak nastartoval pro svůj celovečerní debut. Opět se setkal s D´Amatem, kterému prezentoval svoji práci a ten mu dohodl jeho první regulérní film. Jednalo se o netradiční slasher JEVIŠTĚ DĚSU. Nízkorozpočtový horor o vrahovi v soví masce, který decimuje během deštivé noci v divadle celý soubor, se setkal s poměrně velkým mezinárodním úspěchem i přes malý rozpočet a v mnoha ohledech amatérské podmínky natáčení. Soavimu se podařilo mistrně skloubit hororový subžánr známý jako slasher s atmosférickým vyprávěním v Argentovském stylu. V témže roce stihl ještě spolupracovat na dalším Argentově opusu OPERA. Michele se pak začal poohlížet i po jiných vlivech a podařilo se mu získat funkci asistenta Terryho Gilliama, který v Itálii natáčel DOBRODRUŽSTVÍ BARONA PRÁŠILA. Nabytý novými zkušenostmi dostal Soavi opět příležitost od Argenta, jenž mu nabídl režii hororu SVATYNĚ, který Dario produkoval. Soavi měl v rukách poprvé větší rozpočet a film se stal velmi úspěšným. Další práce na sebe nenechala čekat, a tak v roce 1991 spatřil světlo světa další satanistický horor, tentokrát ve stylu Polanskiho ROSEMARY MÁ DĚŤÁTKO jménem SEKTA. V té době se začal Michele pomalu chystat na svůj opus magnum.

Na základě románu Tiziana Sclaviho Soavi v roce 1994 natočil a produkoval svůj nejslavnější kus DELLAMORTE DELLAMORE. Neobvyklá kombinace zombie komediálního hororu s existenciálním dramatem v hlavní roli s Rupertem Everettem slavila úspěch po celém světě. Například Martin Scorsese pronesl, že DELLAMORTE DELLAMORE považuje za jeden z nejlepších italských filmů 90. let. Paradoxně právě po tomto kasovním úspěchu si Soavi vybral pracovní pauzu, aby se mohl věnovat ženě a dětem. V rámci této pauzy odmítl i natáčení připravovaného amerického filmu OD SOUMRAKU DO ÚSVITU. Nedá se popřít, že Michelovi tímto přerušením tak trochu ujel vlak a k filmu se vrátil až koncem 90. let prací pro italskou televizi. Prvním filmem po mnoha letech byla TV kriminálka ULTIMO z roku 1999. V novém tisíciletí Soavi natočil několik televizních filmů, jako např. i u nás uvedené krimi BÍLÉ UNO či životopisný film o sv. Františkovi FRANCESCO. Jedinou vyjímku z čistě televizní produkce činí kriminálka MAFIE z roku 2006. O rok předtím si na Soaviho vzpomněl opět Terry Gilliam, když mu svěřil funkci druhého režiséra u KLETBY BRATŘÍ GRIMMŮ. Je jasné, že zlaté časy italského hororu potažmo italské kinematografie jsou pryč a nechme se překvapit, zda se Michelovi v této situaci podaří alespoň částečně navázat na úspěchy z přelomu 90. let.

Josef "J.Connor" K

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.