Zdeněk Lstibůrek

Zdeněk Lstibůrek

Osobnostcsfd.cz

Herec, Scénograf

8. prosince, 1951, Vyškov, Československo

3. března, 2020, neznámo kde

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2009

Zlatá šedesátá

Seriál - Dokumentární


1999

Osudy hvězd

Seriál - Dokumentární, Životopisný


1965

Ať žije republika

Film - Válečný, Drama


Scénograf

2005

A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu

Film - Životopisný, Drama

Životopis

Režisér Karel Kachyňa o něm prohlásil, že nepoznal talentovanějšího dětského herce.

Zdeněk Lstibůrek se narodil na Moravě ve Vyškově. S maminkou žili ve Vranovicích, malé vesničce u Brna. Právě maminka si všimla v novinách zprávičky, že v Brně bude probíhat výběr dětského herce pro připravovaný film Karla Kachyni a optala se syna, zda by nechtěl zkusit se přihlásit. Třináctiletý Zdeněk souhlasil a byl vybrán do dalšího kola, už pro kamerové zkoušky v Praze, na kterých byl vybrán pro hlavní dětskou roli Olina. Film mu zabral v podstatě celý školní rok sedmé třídy.

Předpremiéra filmu proběhla v Bechyni v roce 1966, ale bez účasti Zdeňka ten se styděl a nedorazil. Po roce 1968 skončil film mez zakázanými, a to na dlouhá léta až do roku 1989.

Zdeněk nikdy před tím ani po tom už ve filmu nehrál přestože nabídky po filmu Ať žije republika chodili. Ale protože si filmování nijak zvlášť neoblíbil a cítil se po intenzivním filmování hodně vyčerpán, tak role odmítal. Dokonce ho prý chtěl pro hlavní roli režisér ve své době velmi slavného francouzského seriálu Bella a Sebastian, Jean Guillaume.

O několik let později odchází na slavnou výtvarnou školu do Bechyně, kde studoval např. Karel Kryl. Ve studiu pokračuje na katedře architektury v Brně. Jeho touha byla ale zůstat u filmu a být filmových architektem. Začíná jako architekt památkové péče v Brně, později přesidluje do Prahy, kde pracuje ve stejném povolání. V roce 1985 se mu splnil sen a stává se filmových scénografem, a to až do roku 2005.

Souběžně ale maluje, dál se věnuje práci architekta, a to i po světě, inscenoval světové výstavy a interiér letiště Ruzyně je též jeho práce. A tak se velký talent malého chlapce proměňuje v něco hmatatelnějšího než je „pouhý“ film.

sator

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.