Ota Petřina

Osobnostcsfd.cz

Herec, Skladatel

Filmografie

Herec

2009

Václav Neckář a hosté

Film - Dokumentární, Hudební


1998

Bigbít

Seriál - Dokumentární, Hudební

Kdo je Ota Petřina

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1996

Kdo je...

Seriál - Dokumentární, Životopisný


1995

Songy a balady aneb Časy se mění

Film - Hudební


1970

Ďábelské líbánky

Film - Komedie, Fantasy


Skladatel

1982

Smrt talentovaného ševce

Film - Krimi


1980

Koncert

Film - Hudební, Krimi


1973

Kdo je kdo

Film - Komedie


Host

1961

Musik aus Studio B

Seriál - Hudební

Životopis

Ota Petřina, jinak Otakar Petřina, navštěvoval od deseti let lidovou školu umění, nejprve hru na klavír, později na kytaru. Studoval na pražské konzervatoři a po ukončení měl angažmá v Divadle Rokoko a v Tanečním orchestru Československého rozhlasu.

Z angažmá v Rokoku ve spolupráci s Václavem Neckářem, Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou vznikla skupina Golden Kids. V té době vznikají jeho první skladby, které interpretuje především Václav Neckář – „Nautilus“ a „Royal“. Po zákazu Golden Kids vede Petřina doprovodnou skupinu Václava Neckáře Bacily v letech 1971–1974. V té době vznikla stěžejní zpěvákova alba „Ten, kdo mě má rád“ a „Nautilus“.

Následně Petřina zanechal veřejného vystupování a věnoval se studiové a skladatelské práci. Vznikají jeho autorská alba „Super-robot“ a „Pečeť“, které sám nazpívá a nahraje všechny nástroje (textařská spolupráce Zdeněk Rytíř a Pavel Vrba). Spolupracoval s Petrou Janů, pro kterou složil všechny skladby na její dvě první alba „Motorest“ a „Exploduj!“. S textařem Ladislavem Kantorem složil úspěšné album „Příběhy, písně a balady“ pro Václava Neckáře. Dále pokračoval v práci pro Petru Janů a vznikla alba „Já + My“ a na monotematické desce „Ročník 50“ nazpíval se zpěvačkou téměř 20minutový duet.

Spolupracoval s C.K. Vocalem a když Luboš Pospíšil opustil tuto skupinu, vydal první sólové album „Tenhle vítr jsem měl rád“, na kterém se autorsky podílel Petřina. S Václavem Neckářem připravil v osmdesátých letech další album „Pod komandem lásky“. V té době spolupracoval a skládal pro další interprety: Evu Hurychovou, Hanu Zagorovou, Petra Rezka, Michala Prokopa, Jiřího Korna, Jitku Zelenkovou, Aleše Brichtu. Od roku 1989 koncertoval se skupinou Bacily, ale stále skládal nové písně.

Ota Petřina složil také hudbu ke dvěma filmům: Koncert (1980) a Smrt talentovaného ševce (1982). Jeho synem je Otakar "Marpo" Petřina, hudebník a DJ hip-hopu. Zemřel náhle na onemocnění plic, v předvečer smrti se omluvil kapelníkovi Janu Neckářovi z koncertu ve Svijanech. Ještě před začátkem vystoupení se kolegové z kapely dozvěděli, že zemřel.

zdeněk "curil" bořil

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.