Danny Glover


(Danny Lebern Glover)Obrazok
    

Celkové hodnotenie

10.0/10 (1 hlas)

Herec, Režisér,  

Narodený: 22.7.1946

Miesto Narodenia: San Francisco, Kalifornie, USA

Herecká Filmografie:

  1. Tour De Pharmacy (2017)
  2. Extortion (2017)
  3. Dedo je lotor (2016)  
  4. Complete Unknown (2016)  
  5. Almost Christmas (2016)
  6. Monster Trucks (2016)  
  7. Diablo (2015)  
  8. Gridlocked (2015)    
  9. Waffle Street (2015)  
  10. Tvrďas 3 (2015)  
  11. Supremacy (2014)  
  12. Tokarev (2014)  
  13. Mentryville (2014)
  14. Beyond the Lights (2014)    
  15. Gus, petit oiseau, grand voyage (2014)  
  16. Day of the Mummy (2014)
  17. Tvrďas 2 (2014)  
  18. Shift, The (2013)
  19. Space Warriors (2013)  
  20. Muhammad Ali's Greatest Fight (2013)

Režijná Filmografie:

  1. Toussaint (2013)
  2. Just a Dream (2002)
  3. Override (1994)
 

...více

Životopis

Tento dlháň (192 cm) dnes patrí medzi najuznávanejších černošských hercov, no popularitu získal v pomerne neskorom veku. Narodil sa a vyrastal v San Franciscu, kde aj navštevoval miestnu univerzitu. Pre herectvo sa rozhodol, až keď mal 28 rokov a jeho začiatky sa spájajú s Black Actors Workshop of American Conservatory Theatre a neskôr úspešne pôsobil v sanfranciskom Eureka Theatre, vďaka čomu sa dostal až na divadelné dosky v New Yorku.

Svoj filmový debut si odbil malou úlohou vo filme ÚTEK Z ALCATRAZU. O päť rokov neskôr dostal konečne väčšiu príležitosť v úlohe česača bavlny Mosesa v dráme MIESTA V SRDCI. Svojím hereckým výkonom natoľko zaujal, že sa mu začali hrnúť ďalšie zaujímavé ponuky v úspešných filmoch (SVEDOK, SILVERADO). Svoje herecké kvality potvrdil v úlohe bohatého farmára, ktorý tyranizuje svoju manželku v podaní debutujúcej Whoopi Goldberg v Spielbergovej dráme PURPUROVÁ FARBA.

Naozajstnou hviezdou sa však stal až stvárnením detektíva Rogera Murtaugha v akčnom hite SMRTONOSNÁ ZBRAŇ a túto svoju úlohu si zopakoval aj v jej troch pokračovaniach. Po tomto úspešnom akčnom dobrodružstve si doprial potrebnú zmenu v podobe televíznych filmov MANDELA a OSAMELÁ HOLUBICA, za úlohy v ktorých bol nominovaný na cenu Emmy.

Jeden z jeho ďalších nezabudnuteľných hereckých výkonov sme mohli sledovať v smutnej komédii Lawrenca Kasdana GRAND CANYON. Žiaľ, v ďalších rokoch už nemal také šťastie na výrazné postavy v kvalitných filmoch. Čoraz viac začali v jeho filmografii prevládať komédie (OPERÁCIA SLON, NA RYBÁCH) a keď sa aj objaví v nejakom významnejšom filme, väčšinou len vo vedľajšej úlohe (ČARODEJNÍK, TAKÁ ZVLÁŠTNA RODINKA).

Výrazné sú tiež jeho sociálne aktivity, týkajúce sa hlavne problémov pôvodných obyvateľov Afrického kontinentu. V roku 1998 bol menovaný Veľvyslancom dobrej vôle pre Spojené národy.
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.