Clint Eastwood


(Clinton Eastwood Jr.)Obrazok
    

Celkové hodnotenie

10.0/10 (2 hlasů)

Herec, Režisér, Skladateľ,

Narodený: 31.5.1930

Miesto Narodenia: San Francisco, California, USA

Herecká Filmografie:

  1. Mrs. Eastwood & Company (2012)
  2. Casting By (2012)
  3. Addicted to Fame (2012)
  4. Trouble with the Curve (2012)  
  5. Hope for Haiti Now: A Global Benefit for Earthquake Relief (2010)
  6. 66th Annual Golden Globe Awards, The (2009)
  7. Spike's Guys Choice (2009)
  8. Reel Injun (2009)
  9. You Must Remember This: The Warner Bros. Story (2008)
  10. Long Shadow of Dirty Harry, The (2008)
  11. Erika Rabau: Puck of Berlin (2008)
  12. Clint Eastwood, le franc-tireur (2008)
  13. 79th Annual Academy Awards, The (2007)
  14. 64th Annual Golden Globe Awards, The (2007)
  15. AFI's 100 Years... 100 Movies: 10th Anniversary Edition (2007)
  16. Denn sie kennen kein Erbarmen - Der Italowestern (2006)
  17. 77th Annual Academy Awards, The (2005)
  18. Tsunami Aid: A Concert of Hope (2005)
  19. Budd Boetticher: A Man Can Do That (2005)
  20. 76th Annual Academy Awards, The (2004)

Režijná Filmografie:

  1. Sully (2016)  
  2. Jersey Boys (2014)  
  3. Americký ostreľovač (2014)  
  4. J. Edgar (2011)  
  5. Hereafter (2010)  
  6. Invictus (2009)  
  7. Zástavy našich otcov (2006)  
  8. Listy z Iwo Jimy (2006)  
  9. Million Dollar Baby (2004)  
  10. Blues, The (2003)
  11. Tajomná rieka (2003)  
  12. Krvná pomsta (2002)  
  13. Vesmírni kovboji (2000)  
  14. Pravda zabíja (1999)  
  15. Polnoc v záhrade dobra a zla (1997)  
  16. Absolútna moc (1997)  
  17. Dokonalý svet (1993)  
  18. Nezmieriteľní (1992)  
  19. Zelenáč (1990)  
  20. Biely lovec, čierne srdce (1990)  

Skladateľská Filmografie:

  1. J. Edgar (2011)  
  2. Hereafter (2010)  
  3. Výmena (2008)    
  4. Krutá pravda (2007)  
  5. Zástavy našich otcov (2006)  
  6. Million Dollar Baby (2004)  
  7. Tajomná rieka (2003)  
 

...více

Životopis

„Miluji každý aspekt filmové torby.“
 
Vysoká postava a tvář ostrých rysů herce, proslaveného ze světa málomluvných westernů či policajtských thrillerů. Kdo by si pomyslel, že někdo takový se nakonec ještě zapíše režií uměleckých filmů zabalených do nejrůznějších žánrů? Jeho životní a filmový příběh je sledem překvapení a neočekávaných úspěchů. Filmem nadšený mladík pocházel z chudé rodiny San Franciského dělníka. Jako řada největších filmových legend začínal na místech, která neměla s uměním nic společného. Vyzkoušel si práci dřevorubce nebo plaveckého instruktora v americké armádě. Jindy měl k umění blíž. Hrál taky po barech na piano. Nic z toho nikam nevedlo, tak se dal na studia obchodu na Los Angeles City College. A když už byl v tom správném městě, byla jen otázka času, kdy se svou zajímavou image uspěje u některého filmového konkurzu.
 
V polovině padesátých let se začal objevovat v nejrůznějších béčkových sci-fi a komediích (Tarantula, Francis in the Navy). Pak přišel televizní westernový seriál Rawhide a na dost dlouhou dobu Eastwoodova role Rowdy Yatese. Westerny byly to, co mu sedlo nejlépe.  V letech 1964 – 1968 se přemístil do Itálie, kde v režii legendy jménem Sergio Leone vznikly kultovní westerny šedesátých let (Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný zlý a ošklivý). Nejklasičtější z klasických kousků svého žánru, jimž vládnul charismatický, drsný pistolník s přesnou muškou, Clint Eastwood. Filmy se staly velkým hitem a z jejich hlavního představitele se rázem stala mezinárodní hvězda žánru. Podle mnoha statistik byl Clint Eastwood jednou z nejvýdělečnějších filmových hvězd. Kdysi mu konkurovali John Wayne, Paul Newman a Robert Redford. Tyto hvězdy sedmdesátých let postupně odpadaly a nahrazovaly je jména typu Tom Cruise. To však není případ věčného Clinta Eastwooda, jehož jméno je stále předmětem titulů mnoha článků. Letos se čtyřiasedmdesátiletá legenda stala nejstarším člověkem, který dostal Oscara za režii filmu Million Dollar Baby.
 
Další etapou jeho herecké kariéry byla postava nekompromisního Harryho Callahana (Drsný Harry, 1971). Bezcitný policajt, který neuznává pravidla ani autority natolik, že on sám je zákonem, se stal oblíbenou postavou USA sedmdesátých let. Drsný Harry se tak objevil ještě ve čtyřech filmech. Podobný typ postavy mu přinesl Útěk z Alcatrazu (1979). Postava málomluvného drsňáka se divákům zalíbila natolik, že měli problémy s hercovým přijetím v rolích outsiderů, zejména těch z jeho režijních počinů. Debutem Eastwooda – režiséra byl průměrně přijatý thriller ze světa rádiové show, Zahrajte mi „misty“ (1971). O dva roky později už s vlastními filmy začal pořádně a dodnes se nezastavil. Přímo naopak. Od devadesátých let se filmy v jeho nenápadném rukopise ještě více zpomalovaly a stávají se psychologicky promyšlenějšími a dokonalejšími.
 
„Rád režíruji stejným způsobem, jakým chci být režírován já sám.“
 
Westernem se proslavil jako herec, není tedy divu, že jimi prorazil i jako režisér. V roce 1973 tak přichází do tajemného městečka jeho (poprvé současně zahraný i režírovaný) typický pistolník (Tulák ze širých plání). Začal se tvořit styl Eastwoodových filmů. Často s nenápadnou kamerou, užitím šerosvitu, pomalým střihem a hlavně se silnými postavami, jejichž vývoj je tím hlavním. Jsou psychologicky propracované, věrohodné, plné emocí a vzájemně se ovlivňují. Režisér Eastwood je umisťuje do žánrových filmů, jež zevnitř likviduje nečekanými příběhy. Byl tak asi jediný, kdo měl po přečtení scénáře k Million Dollar Baby vizi příběhu o vztahu otce a dcery a mnoha dalších problémech ukrytých za pouhým filmem o boxu. Rád se věnuje příběhům o znacích a problémech Ameriky. S Vesmírnými kovboji se vyjadřoval k dobývání vesmíru, v Pravdě zabíjení k trestu smrti, v Tajemné řece ke znásilnění, v Bojovém nasazení k válce a v Birdu k jazzu. Často také zobrazuje následky násilí (v Nesmiřitelných, v Dokonalém světě, Absolutní moci, Tajemné řece nebo i v Million Dollar Baby).
 
Největší úspěchy mu odjakživa přinášely westerny. V roce 1992 tak vznikl jeden z Eastwoodových nejuznávanějších filmů a poslední z klasických westernů, Nesmiřitelní. Jeho bývalý pistolník na stopě bandy násilníků sklidil u diváků úspěch a Eastwoodovi vynesl Oscara v kategoriích nejlepší režie a nejlepší film. Dalším společným znakem Clinových příběhů je právě tajemnost zmiňovaná už v souvislosti s jeho prvním režírovaným westernem. Snad na všechny jeho hrdiny číhají nějaké hříchy minulosti, připravené v pravou chvíli vyvstat na povrch a rozpoutat sled událostí. V dramatu Madisonské mosty je taková minulost přímo ústředním tématem.
 
Pro své jednoduché příběhy si pečlivě vybírá herce a řada známých postav si tak díky režiséru Eastwoodovi slušně rozšiřuje sbírky svých ocenění. Hned několik různých herců se honosí oscarovými nominacemi (nebo přímo zlatými soškami) z kovbojových filmů. Gene Hackman ho má z Nesmiřitelných, Sean Penn za roli hlavní a Tim Robbins za roli vedlejší v Tajmené řece. Marcia Gay Harden byla nominována za Tajemnou řeku, Meryl Streep za Madisonské mosty. Za nejnovější Million Dollar Baby je dostali Morgan Freeman a Hillary Swank. Clint Eastwood na svých hercích upřednostňuje minimum make-upu a rád používá první záběr. Při práci prý obyčejně pronáší prosté „okay“ namísto „akce“ a dalších podobných termínů. Ve většině svých režijních počinů si Eastwood také sám zahraje jednu z hlavních rolí. Ojedinělými příklady filmů, kde se svým partem nepočítal, je jeho bezbarvé kriminální drama Půlnoc v zahradě dobra a zla (1997) nebo životopisný Bird (1988). Výsledkem všech popsaných přístupů jsou filmy natočené v termínu a nepřekračující rozpočet, což je jistě potěšující pro Eastwooda – producenta svých filmů.
 
„Myslím, že děti jsou přirození herci. Děti pořád sní.“
 
Clinta Eastwooda nelze jednoznačně zařadit do jednoho, dvou žánrů. Úspěšně už točil akční  (Náhlý úder, Železný stisk) nebo dobrodružné kousky (Bílý lovec). Diváky docela překvapil, když se pustil do vyprávění dramatických příběhů, jako byl Bird o životě legendárního jazzového saxofonisty Charlieho Parkera, který si svým hráčstvím podmaní New York, ale  svoji slávu začne brzy utápět v drogách. Obdobně skvěle zvládnutý byl Dokonalý svět s Kevinem Costnerem v roli sympatického zločince na útěku s dobrovolným rukojmím v podobě osmiletého kluka. Režírující Eastwood si práci s dětským hercem užil a zahrál si tu neschopného pronásledovatele. Podařilo se mu vytvořit nesentimentální příběh o přátelství zločince a dítěte. V Madisonských mostech si herecky střihnul fotografa Roberta, který zasáhne do života Francescy (Meryl Streep) a režijně sklouznul přímo k romantickému dramatu.
 
Herec a režisér s holandskými, skotskými, irskými a anglickými předky svoji filmovou kariéru poměrně úspěšně odděluje od vlastního života. Možná až na pár výjimek, zato zásadních. Z prvního manželství z let 1953 – 1978 má dvě děti. Pak žil otec celkem sedmi potomků (mezi kterými jsou věkové rozdíly někdy více než třicet let), přibližně dalších deset let se svojí častou filmovou partnerkou Sondrou Locke. Hráli spolu v šesti filmech. Z interview s reportérkou kalifornské televize vznikl v roce 1993 další vztah a stárnoucí Eastwood se v roce 1996, kdy se narodila jejich dcera Morgan, znovu oženil.
 
Možná je to věkem, možná silnou osobností, že se Clint Eastwood nepřizpůsobuje způsobům dnešních filmů a zůstává věrný svým zadumaným příběhům, které už více než třicet let točí zřejmě hlavně pro potěšení a pro ty diváky, které neděsí zastavení se u nenápadných filmů. 
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.