Mária Secová

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1975

Tobě hrana zvonit nebude

Film - Drama


1964

Obžalovaný

Film - Psychologický, Drama

Životopis

Maria, respektive Marie Secová, rozená Pospíšilová, pocházela z Mostu a od dětství byla vedena touhou hrát divadlo. Absolvovala hereckou průpravu u Karla a Ferdinanda Kaňkovských, načež v šestnácti letech začala hrát u kočovné divadelní společnosti Josefa Burdy, kde působila až do roku 1932. Krátkou výjimkou bylo roční angažmá ve Východoslovenském národním divadle v Košicích (1925-1926). Po roce 1932 hrála Secová v divadle v Kladně a v divadelní společnosti Karla Rodena, uplatnila se také na jevišti Zemského divadla v Brně. Za války byla herečkou společnosti svého manžela (Secova činohra, fungující v l. 1938-1944), po osvobození hrála v Městském Tylově divadle v Kutné Hoře, později v Divadle Vítězslava Nezvala v Karlových Varech a ve Slezském divadle v Opavě. Stálé působiště pak našla v roce 1954 v Divadle Vítězného února v Hradci Králové, kde hrála až do odchodu do penze (1980).

Se světem filmu přišla Secová do styku až ve vyšším věku. Poprvé hrála uklízečku v umělecky hodnotném soudním dramatu OBŽALOVANÝ (1964), o jedenáct let později pak sehrála menší postavu svědkyně Anny Smutné v normalizačně tendenčním titulu TOBĚ HRANA ZVONIT NEBUDE (1975). Naposledy se před filmovou kamerou mihla v úloze bezejmenné babky v historickém filmu HODINA ŽIVOTA (1981).

Manželem Marie Secové byl divadelní herec a režisér František Sec (1901-1977). Marie Secová zemřela v Hradci Králové 23. srpna 1985 ve věku 81 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.