Bob Hoskins


(Robert William Hoskins)Obrazok
    

Celkové hodnotenie

0.0/10 (0 hlasů)

Herec, Režisér,  

Narodený: 26.10.1942

Zemřel: † 29.4.2014

Miesto Narodenia: Bury St. Edmunds, Suffolk, Anglie, Velká Británie

Herecká Filmografie:

  1. Her Master's Voice (2012)
  2. Snehulienka a lovec (2012)    
  3. Outside Bet (2012)  
  4. Neverland (2011)  
  5. Will (2011)  
  6. Made in Dagenham (2010)  
  7. Vianočná koleda (2009)  
  8. Anatomy of Catastrophe: The Making of 'Doomsday' (2008)
  9. Englishman's Boy, The (2008)
  10. Pinocchiove magické dobrodružstvá (2008)  
  11. Súdny deň (2008)  
  12. Go Go Tales (2007)
  13. Sparkle (2007)
  14. Vyhnanec (2007)  
  15. Ruby Blue (2007)
  16. Garfield 2 (2006)  
  17. Paríž, milujem ťa (2006)  
  18. Hollywoodland (2006)
  19. Street, The (2006)
  20. Žabiakove dobrodružstvá (2006)

Režijná Filmografie:

  1. Tube Tales (1999)
  2. Rainbow (1995)
  3. Príbehy zo záhrobia (1989)
  4. Rawney (1988)
 

...více

Životopis

Niektorí herci sa preslávia zo všetkého najviac vďaka tomu, že dobre vyzerajú. Iní zase tým, že sú skvelými charakterovými hercami. 1.64 metra vysoký, guľatučký a plešatý Robert William Hoskins však patrí k tým, čo zaujmú nie len svojim malým, tučnučkým vzhľadom á la Danny DeVito, ale aj kvalitným hereckým výkonom.

Narodil sa v Anglicku do rodiny učiteľky z materskej škôlky a úradníka. Mal kráčať v otcových oblekových šľapajach, konkrétne mal byť zamestnaný v účtovníckej sfére, ale radšej sa vybral cestou mnohých iných hercov, v začiatkoch sa živiacich všetkým možným (kamionista, vrátnik, umývač okien). S herectvom začal „až“ ako 25-ročný a aj to náhodou, pripletúc sa na konkurz do divadelnej hry. B.H. sa napokon vybral práve touto cestou a už čoskoro nato ste ho mohli zahliadnuť v renomovanom spolku Royal Shakespeare Company.

Ako to už býva, od divadlu vedie cesta k televízii a odtiaľ k celovečerným filmom. Hoskins zaujal seriálom PENIAŽKY Z NEBA. Na poli celovečerných úspechov prvý krát výraznejšie zabodoval ako mafián v DLHOM NEBEZPEČNOM PIATKU. Obdobne gangsterský typ postavy mu ponúkol F.F. Coppola v COTTON CLUB. Kritika si ho oficiálne všimla až nomináciou na Oscara za jeho výkon v melodráme Íra Neila Jordana MONA LISA. Za rolu v tomto filme obdržal Zlatý glóbus, cenu BAFTA a úspech okúsil aj v Cannes. Skutočný úspech dosiahol koncom 80. rokov fenomenálnym trikovo – hraným kúskom Roberta Zemeckisa KTO OBVINIL KRÁLIKA ROGERA? V ňom stelesnil súkromného detektíva Eddieho Valianta, zaplietajúceho sa do prípadu vraždy, z ktorej je obvinený slávny kreslený zajac.

Koniec 80. rokov oslávil pobytom v Čechách. Tu nakrútil romantickú drámu THE RAGGEDY RAWNEY (podieľal sa aj na jej scenári), premietnutej i v Karlových Varoch. K réžii sa vrátil v druhej polovici deväťdesiatich rokov filmom RAINBOW. Ďalej nakrútil epizódu v poviedkovom TV projekte HISTORKY Z METRA a režijne sa podieľal na populárnom morbídnom seriáli PRÍBEHY Z HROBKY.

Hoskins to berie zoširoka. Hráva vo filmoch ambicióznych (MORSKÉ VÍLY s Cher, Winonou Ryderovou a Christinou Ricciovou) aj snímkach na jedno použitie (SPICEWORLD, SUPER MARIO BROS.). Berie úlohy malé aj vedľajšie, v komédiách aj dramaticky náročných príbehoch. Spolupracuje s vizionárskymi filmármi (Terry Gilliam – BRAZIL), prijíma komické roličky (šéfredaktor Vartan z nadpozemskej romantiky MICHAEL). Niekoľko krát účinkoval v televíznych adaptáciách slávnych románov: hral v Dickensovom DAVIDOVI COPPERFIELDOVI, v Cervantesovom DONOVI QUIXOTEOVI stelesnil jednoduchého, ale verného sluhu Sancho Panzu a v Doyleovom historickom dobrodružstve (určenom pre televíziu) STRATENÝ SVET profesora Challengera. Stelesnil niekoľko historických, kontroverzných postáv: Manuela Noriegu (NORIEGA: GOD´S FAVORITE), Benita Mussoliniho (THE DECLINE AND FALL OF IL DUCE), riaditeľa FBI J. Edgara Hoovera v Stoneovom NIXONOVI, či Chruščova (Annaudova vojnová dráma NEPRIATEĽ PRED BRÁNAMI).

V poslednej dobe sa na staré kolená vrátil k osvedčeným gangsterom, keď v akčnej dramatickej nakladačke z produkcie Luca Bessona stelesnil mafiána Barta, nárokujúceho si na svojho „psieho bitkára“ (Jet Li) v DANNY THE DOG. Hral v druhom režijnom počine herca Kevina Spaceyho BEYOND THE SEA, vo vypískanom voľnom pokračovaní trikovej komédie s Jimom Carreym (v dvojke ho nahradil Jamie Kennedy) SYN MASKY a tajomnom thrilleri STAY. Čo sa tohto posledného filmu týka, je zaujímavé, že ho režíruje tvorca „Hľadanie Krajiny Nekrajiny“, rozprávajúcej o živote a diele J.M. Barrieho. Zaujímavé je to z toho dôvodu, že Bob Hoskins hral verného sluhu Smeea kapitána HOOKA (Dustin Hoffman) v adaptácii Stevena Spielberga. V rokoch 1967 – 1978 bol ženatý s Jane Liveseyovou, od roku 1982 dodnes s Lindou Banwellovou.
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.