Caitlin Clarke

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2001

Never Again

Film - Komedie, Romantický


1999

Král Joe

Film - Krimi, Drama


1998

Sex ve městě

Seriál - Komedie, Romantický


1997

Cost of Living

Film - Thriller


1996

Stepfordští manželé

Film - Drama


1994

Zděšení

Film - Thriller, Akční


1990

Zákon a pořádek

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama


1989

Velkofilm

Film - Komedie, Drama, Romantický

Penn & Teller Get Killed

Film - Dobrodružný, Komedie


1987

Brácha

Film - Životopisný, Drama

Madam Mayflower

Film - Drama

The Saint in Manhattan

Film - Dobrodružný, Krimi, Akční


1986

Krokodýl Dundee

Film - Dobrodružný, Komedie, Romantický, Akční


1981

Drakobijce

Film - Dobrodružný, Fantasy, Akční

Životopis

Americká filmová a divadelní herečka Caitlin Clarke, původním jménem Katherine Anne Clarke se narodila 3.května roku 1952 v městě Pittsburgh státu Pennsylvania. Nejstarší Katharine pochází z pěti sester, další jména sester jsou Cecilia, Anne, Victoria "Torie" a Constance. Nejmladší sestra dostala jméno Victoria na důkaz toho, že dokázala zvítězit po porodu nad svou srdeční vadou. Ve svých deseti letech se s matkou Cecílii a otcem Charlesem stěhuje do Sewickley, které je vzdálené od Pittsburghu asi dvanáct mil. Již od ranného dětství zbožňovala Katherin divadelní představení a svět filmového plátna natolik, že se rozhodla o něco v pozdějším věku vydat uměleckou cestou.

Osmnáctého roku svého života začíná studovat na škole Mt. Holyoke College, kde v roce 1974 úspěšně zakončuje a pevně rozhodlá studovat herectví přechází na školu Yale School of Drama. Po promoci v roce 1979 se vydává na další delší cestu a to do samotného velkoměsta New York, kde její hvězdná kariéra začíná na divadelních prknech. V tomto období života je už známa jako Caitlin a podstupuje několik konkurzů na filmové a divadelní role. Producenti od filmu si na začátku osmdesátých let povšimnou netradičního a zajímavého hereckého vystupování Caitlin a tak je posléze pozvána na svou největší filmovou příležitost.

Jednalo se o obsazení hlavní ženské role ve filmu DRAGONSLAYER, ale ke smůle Caitlin je odmítnuta. Neúspěch byl hlavně zapřičíněn únavou a přepracovaností. Caitlin byla rozhodnuta odletět do Chicaga, kde měla po příletu podepsat kontrakt na divadelní hru, ale naštěstí se tomu tak nestalo. Všechno rozpletl až režisér Matthew Robbins, kterému se zdálo, že i přes neúspěch v první herecké zkoušce něco zvláštního v Caitlin je. Vše se podobalo scéně jako z filmu za pět dvanáct a tak Caitlin byla přizvána na druhou zkoušku, kde se Matthew Robbins utvrdil, že je to ta pravá herečka pro jeho fantasy projekt.

Při natáčení Dragonslayera se sešlo několik hereckých osobností například Ralph Richardson, Sydney Bromley, Ian McDiarmid, začínající Chloe Salaman či Peter MacNicol. Po dokončení měl film velkou smůlu v podobě silné konkurence od kolegy se kterým Matthew Robbins studoval na filmové škole, přesněji se Stevenem Spielbergem a jeho megahitem Dobyvatelé ztracené archy. Taky to byl Superman 2, který film Dragonslayer potrápil v návštěvnosti. Špatné načasování uvedení filmu přineslo sponzorům ztráty v podobě menších zisků a tak i když film byl bravurně natočen, nepřinesl toužebné očekávání. Caitlin si pak zahrála ještě v několika zajímávých filmových projektech, například CROCODILE DUNDEE, 1986 (Simone), THE KID BROTHER, kde si zahrála matku starající se o invalidního syna, který svým chováním zaujme noviny a TV prostředí. Zahrála si na filmovém plátně také po boku Jeffa Bridgese ve filmu BLOWN AWAY z roku 1994 jako Rita.

Objevuje se často i v televizních seriálech a filmech zvučných jmen jako MĚSÍČNÍ SVIT, ONCE A HERO, MATLOCK, GABRIELŮV OHEŇ, PRÁVO A POŘÁDEK. Asi nejzajímavějším televizním počinem se stal film THE MYFLOWER MADAM, kde si zahrála roli Virginie. Její divadelní život byl taky pestrý a tak jen v krátkosti lze uvést, že v sedmdesátých letech si záhrala v Othellovi s Raul Juliem, Richardem Dreyfusem. V osmdesátých letech je divadlem zcela pohlcena a hraje ve spoustě divadelních hrách, které jsou veřejností přijaty s velkým ohlasem. Koncem devadesátých let se pak objevuje v hudebním muzikálu Titanic, který se hraje na Brodwayi.

Začátkem dvacátého prvního století je Caitlin podrobena těžké zkoušce v podobě rakoviny vaječníku se kterou bojuje s vypětím všech sil. V roce 2002 se pomalu vrací do rodného Pitsburghu aby zde začala vyučovat na tamních školách University of Pittsburgh a the Pittsburgh Musical Theater, kde je velice oblíbena u studentů. V roce 2004, 9.zaří prohrává svůj dlouhý boj s rakovinou a následně umírá ve věku pouhých 52let.

_ "Kinolístek" _

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.