Angelica Lee

Angelica Lee

Osobnostcsfd.cz

Herečka, Režisérka, Producentka

23. ledna, 1976, Alor Setar, Kedah, Malajsie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2023

Tales of Taipei

Film - Romantický


2021

E yu

Film - Drama


2019

The Garden of Evening Mists

Film - Drama, Romantický


2015

Nian Nian

Film - Drama, Romantický


2013

Tao chu sheng tian 3D

Film - Thriller, Drama, Akční


2012

Zloději

Film - Komedie, Krimi, Thriller, Akční


2011

Náměsíčná

Film - Thriller, Drama


2010

Láska mezi kapkami ledové tříště

Film - Drama, Romantický


2008

Shen hai xun ren

Film - Thriller, Romantický, Fantasy


2007

Bubeník

Film - Hudební, Krimi, Drama, Romantický

Da Ren Wu

Seriál - Akční

Ye ming

Film - Životopisný

Mini

Film - Romantický


2006

Re - cycle

Film - Horor, Mysteriózní, Thriller, Fantasy


2005

Smrtící úchylka

Film - Krimi, Akční

Gu lian hua

Film - Drama, Romantický


2004

Koma

Film - Thriller

20:30:40

Film - Komedie, Drama, Romantický

A1 tou tiao

Film - Thriller


2003

Jin ji 2

Film - Komedie, Drama

Lu bin xun piao liu ji

Film - Drama


2002

Oko

Film - Horor, Drama, Fantasy

Princess D

Film - Sci-Fi, Romantický


2001

Ai ni ai wo

Film - Drama, Romantický


1999

Yang guang jing cha

Film - Krimi, Akční


Režisérka

2023

Tales of Taipei

Film - Romantický


Producentka

2023

Abang Adik

Film - Drama

Životopis

Tato herečka a zpěvečka narozená v Malajsii, spolkovém státě Kedah, městě Alor Setah, je Malajsko-Tchajwanského původu. Pochází z rodiny obchodníka s koly. Už na základní škole se věnovala zpěvu, vyhrála mnoho cen, zabývala se i sportem. Později vedla školní dramatický kroužek. V 19 letech při konkurzu na zpěvačky ji objevila Sylvia Chang, tchajwanská herečka, režisérka, spisovatelka, producentka. Ještě předtím se objevila v několika tv reklamách. Její kariéra zpěvačky ji zavedla nakonec ke hraní na Tchajwanu a v Hong-Kongu. Vydala celkem šest desek, ale od roku 2003 už zpívá jen příležitostně. Nejen pestré etnické poměry v Asii měly vliv na její jazykovou vybavenost. Angelica ovládá angličtinu, malajštinu, umí také mandarínsky, kantonsky, zná i speciální dialekt čínštiny - Hokkien.

Její první film s názvem SUNSHINE COPS přišel v roce 1999. Za další film BETELNUT BEAUTY (film se ocitl na nominaci o berlínského Zlatého lva) v roce 2001 obdržela jako jedna z mála asijských hereček cenu Berlínského mezinárodního filmového festivalu pro nejlepšího nováčka. V roce 2002 si Angelica zahrála v romantickém sci-fi PRINCESS D. Film získal na tchajwanském a hong-kongském filmovém festivalu celkem pět nominací a dvě ceny. Její pravděpodobně neznámější role byla však v horovém filmu bratří Pangů THE EYE v roce 2002. Angelica za svůj výkon obdržela roku 2002 cenu Golden Bauhinia, dále trofej Zlatého koně pro nejlepší herečku, v této kategorii obdržela i hong-kongskou filmovou cenu pro rok 2003. V roce 2004 si Angelica zahrála ve filmu 20 30 40, na kterém se podílela i scénaristicky. Tento snímek byl nominován na cenu berlínského Zlatého lva, zde si zahrála po boku své "objevitelky" Sylvie Chang. Za svůj výkon byla Angelica nominována na cenu Zlatého koně v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli. Ve stejném roce se objeví v hlavní roli horového thrilleru KOMA a vedoucí úlohu má i v thrilleru A1 HEADLINE.

Roku 2005 se objevila ve hvězdně nabitém akčním krimi filmu DIVERGENCE (Aaron Kwok, Ekin Cheng, Daniel Wu), účinkuje tento rok také v romantickém dramatu LOVE'S LONE FLOWER. Film vycházel ze stejnojmeného 16 dílného seriálu, kde měla Angelica hlavní roli. Samotný film Love's Lone FLower mohli čeští diváci vidět v rámci akce Filmasia 2006. V roce 2006 se objeví v dalším filmu bratří Pangů RE-CYCLE. Za svoji roli v tomto snímku byla nominována roku 2007 na hong-kongskou filmovou cenu pro nejlepší herečku. V roce 2006 účinkuje v jedné z hlavních rolí čínské wu-xia série DA REN WU, která se natáčela půl roku. Série se vysílala až od ledna 2007. Jejím partnerem je v seriálu dobře známý herec Nicholas Tse. Další roli má v hudebním filmu THE DRUMMER, kde si zahrála s Jayceem Chanem (syn Jackieho Chana). Její další role je ve filmu TSUIE HARKA MISSING, po jejím boku se objevila talentovaná Isabella Leong (Spider Lilies, Isabella). Angelica Lee si svoje žánrově velmi rozdílné role pečlivě vybírá a můžeme se jen těšit, čím nás překvapí tato dobře známá asijská herečka příště.

Pavel "Vavča" Vaverka

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.