Karel Novák

Karel Novák

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1980

Kalamita

Film - Komedie

Útěky domů

Film - Psychologický, Drama


1979

Panelstory aneb Jak se rodí sídliště

Film - Komedie

Julek

Film - Drama

Modrá planeta

Film - Komedie, Fantasy

Theodor Chindler - Die Geschichte einer deutschen Familie

Seriál - Drama, Historický


1977

Jak se točí Rozmarýny

Film - Komedie, Rodinný


1976

Den pro mou lásku

Film - Psychologický, Drama

Michelangelo Buonarroti

Film - Komedie, Drama

Takzvaný večer na přidanou

Film - Hudební, Komedie


1974

Jáchyme, hoď ho do stroje!

Film - Komedie

Pavlínka

Film - Drama


1973

Pokus o vraždu

Film - Krimi, Psychologický


1969

Ovoce stromů rajských jíme

Film


1968

Carmen nejen podle Bizeta

Film - Dokumentární, Hudební, Komedie, Krátkometrážní


Host

1979

Tentokrát o satiře

Seriál - Hudební, Komedie


1978

Ypsilonka se baví: O lásce

Seriál - Hudební


1977

Rytmus v patách aneb Večer na přidanou

Seriál - Hudební

Životopis

Karela Nováka alias „prďolu“ co čepoval pivo v JÁCHYME, HOĎ HO DO STOJE! (r.1974) si, ačkoliv drobnými rolemi přispěl do několika dalších filmů, širší divácká veřejnost vybaví především jako žárlivého výčepního z již zmiňované komedie Oldřicha Lipského.

Narodil se 9.10.1930 v České Skalici a již od mládí tíhl k umění všeho druhu. Po absolvování Odborné školy uměleckoprůmyslové v jablonci nad Nisou, začínal jako loutkoherec v Krajském loutkovém studiu Liberec, odkud odešel do Naivního divadla v Liberci, respektive Studia Ypsilon, kde působil až do své předčasné smrti. S „Ypsilonkou“ také debutoval před filmovou kamerou v Schormově krátkometrážním záznamu jejich parodického představení CARMEN NEJEN PODLE BIZETA (r.1968).

Jeho tehdejší kolega a režisér legendárního Studia Jan Schmidt na něj vzpomíná jako na pánembohem políbeného herce a hudebníka a zároveň dodává, že stejně všestranný byl i v civilním životě. Truhlařil, zedničil, výtečně vařil a k jeho specialitám patřilo přidávání česneku do všech jídel i sladkostí, zatímco do masa zase přidával špetku cukru a sladkou smetanu. Bohužel jeho kariéru a vlastně i celý život ničil jeho neustálý boj s alkoholem, pohřbívající všechny jeho vztahy mimo jiné i první manželství s herečkou a zpěvačkou Jitkou Novákovou, s kterou vytvořil ústřední dvojici v podobenství Věry Chytilové OVOCE STROMŮ RAJSKÝCH JÍME (r.1969). Mezi jeho další role patří inženýr (POKUS O VRAŽDU r.1973), slepý citerista (PAVLÍNKA r.1974), svatebčan (DEN PRO MOU LÁSKU r.1976), ředitel školy (JAK SE TOČÍ ROZMARÝNY r.1977), blázen (MODRÁ PLANETA r.1979), flašinetář (JULEK r.1979), otec (PANELSTORY ANEB JAK SE RODÍ SÍDLIŠTĚ r.1980) či vrátný (ÚTĚKY DOMŮ r.1980). Jeho poslední filmovou rolí by slepec ve snímku KALAMITA (r.1981), který byl uveden až po jeho smrti.

Na obrazovce ho mohli diváci vidět ještě v televizních záznamech divadelních představení Michelangelo Buonarotti (r. 1976), Anna Christie (r.1980) nebo hudebním pořadu Ypsilonka se baví (r.1978). Karel Novák spáchal sebevraždu pouhé tři dny před svými padesátinami na propustce domů, kterou měl díky svému zlepšujícímu se stavu povolenou, při jednom ze svých léčení a někdy bývá omylem zaměňován se svým mladším jmenovcem, který hrál mimo jiné mlynáře ve filmu Vincenz Priessnitz (r.1999).

Oldřich "Olík" Klusoň

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.