The Notorious B.I.G.

The Notorious B.I.G.

Osobnostcsfd.cz

Herec

21. května, 1972, Brooklyn, New York City, New York, USA

9. března, 1997, Los Angeles, California, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2024

Freaknik: The Wildest Party Never Told

Film


2013

Jamaica House

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


2011

Tupac Shakur: Thug Angel 2

Film - Dokumentární, Hudební


2009

Biggie Smalls: Rap Phenomenon

Film - Dokumentární


2007

Notorious BIG: Bigger Than Life

Film - Dokumentární, Hudební


2002

Hype Williams: The Videos, Vol. 1

Film - Hudební


2000

Freestyle: The Art of Rhyme

Film - Dokumentární


1997

Rhyme & Reason

Film - Dokumentární, Hudební


1995

The Show

Film - Dokumentární


1994

New York Undercover

Seriál - Hudební, Krimi, Drama, Romantický


1992

Martin

Seriál - Komedie, Drama


Host

2005

2005 MTV Video Music Awards

Seriál - Hudební, Publicistický


1996

The 10th Annual Soul Train Music Awards

Seriál - Hudební


1995

The 1995 Source Hip-Hop Music Awards

Seriál - Hudební

1995 Billboard Music Awards

Seriál - Hudební, Publicistický

MTV Spring Break: Lake Havasu

Seriál - Hudební, Komedie

MTV Video Music Awards 1995

Seriál - Hudební


1992

Noční Show Jaye Lenoe

Seriál - Komedie, Talk-show


1987

It's Showtime at the Apollo

Seriál - Hudební, Komedie


Archivní záběry

2023

Dear Mama

Seriál - Dokumentární, Hudební, Životopisný

Tupac & Biggie: Worlds Collide

Film - Dokumentární, Krimi, Životopisný


2022

Kdo zabil Biggieho a Tupaca?

Seriál - Dokumentární, Krimi


2021

Biggie: I Got a Story to Tell

Film - Dokumentární

Last Man Standing

Film - Dokumentární

Dark Side of the '90s

Seriál - Dokumentární, Historický

Hip Hop Uncovered

Seriál - Dokumentární


2019

A Year in Music

Seriál - Dokumentární, Hudební


2018

Město lží

Film - Krimi, Thriller, Životopisný, Drama

ReMastered: Kdo zabil Jam Master Jaye?

Film - Dokumentární

American Dream/American Knightmare

Film - Dokumentární

The Top Ten Revealed

Seriál - Dokumentární, Hudební, Talk-show, Historický


2017

Neposlušní

Seriál - Dokumentární, Hudební, Životopisný

Americká 90. léta

Seriál - Dokumentární, Historický

Assassination: Battle For Compton

Film - Dokumentární


2016

Hip Hop a jeho zrod

Seriál - Dokumentární, Hudební

Hip Hop a jeho zrod

Seriál - Dokumentární, Hudební


2015

Before They Were Gone

Seriál - Dokumentární, Hudební, Životopisný

Murder Rap

Film - Dokumentární


2007

Classic Albums: Jay-Z – Reasonable Doubt

Film - Dokumentární, Hudební


2005

2nd Annual VH1 Hip-Hop Honors

Seriál - Hudební, Publicistický


2003

The Best of the Source Awards

Film - Dokumentární, Hudební


2002

Biggie & Tupac

Film - Dokumentární

Životopis

Řádky tohoto profilu budou patřit legendárnímu mýtu světové hip hopové scény, který se i přesto, že za svůj krátký život (v době jeho vraždy mu bylo jen čtyřiadvacet let) přivedl na svět pouze jeden kompakt, mnohým opravdu nesmazatelně vryl do paměti a jistě z ní jen tak rychle nezmizí. Jak už asi víte, jedná se o proslulého brooklynského rappera, jehož pseudonym zněl, a doposud vlastně zní Notorious B.I.G. a.k.a Biggie. Po vlastní smrti se tato legenda dočkala vydání svých dalších dvou kompaktů, což se opravdu jen tak nevidí a dokazuje obrovský zármutek scény nad její ztrátou. Život Notoriouse B.I.G.ho s bohužel dosti smutným koncem bych rád zobrazil do tohoto článku.

Notorious B.I.G. (vlastním jménem Christopher G. L. Wallace) přišel na svět 21. května 1972, stejně jako jeho velký kamarád Jay-Z, v new yorské části Brooklyn. Vyrůstal v její čtvrti Bedford Stuyvesant a i když nebyl špatný student, vyhoštění ze střední školy v East Flatbush, kde mu mimo jiné byli spolužáky i právě Jay-Z či Busta Rhymes, jej kvůli příliš divoké povaze neminulo. V té době mu již bylo sedmnáct let a místo studia přišlo v jeho životě na řadu poflakování se na ulici se svými kumpány a jelikož prodej drog patří v Brooklynu k běžným denním událostem, netrvalo příliš dlouho a z Biggieho se stal obchodník s crackem. Jenže neměl takové štěstí jako ostatní dealeři a místní policií byl zanedlouho zadržen a odsouzen k necelému ročnímu vězení. To se ovšem dá označit jako jistý počátek jeho rapové kariéry, protože právě zde mu možnost pustit se do sic hodně populárních, ale také velmi nejistých hip hopových vod, poprvé vážněji utkvěla v hlavě. A tak, ihned po svém propuštění, se Biggie s plnou vervou pustil do skladby rapových tracků.

Začínal jako občasný spolupracovník uskupení The Techniques a někdy svými texty vypomohl i partě The Old Gold Brothers. Jeho obrovský talent ovšem nemohl zůstat ukrytý a tudíž netrvalo příliš dlouho a B.I.G. již přivedl na svět skladbu "Half Steppin", se kterou zvítězil v soutěži časopisu The Source o nejlepšího mladého rappera té doby a právě tahle výhra jej katapultovala k nahrávací smlouvě, jíž mu nabídl label Puffa Daddyho Bad Boy Records. Důkladná příprava jeho debutové desky mohla tím rázem začít. Ještě před jejím příchodem (psal se tehdy letopočet 1992) ovšem Biggie spojil síly s Mary J. a společně tak natočili výtečnou pecku zvanou "What's the 411?", a pro soundtrack k filmu "Who's The Man" připravil v roce 1993 vál "Party And Bullshit". To už ale přípravy debutového alba doslova finišovaly a s dalším rokem v letopočtu navíc tak nic nebránilo tomu, aby pseudonym Notorious B.I.G. vydal svůj prvotní počin s názvem "Ready to Die".

Zase jednou tady tudíž byla deska, jenž by se dala ohodnotit maximální známkou. Prodej "Ready to Die" dokonce překročil dvoumiliónovou hranici a Biggie byl za něj odměněn hned několikanásobnou platinou. Scéna tak měla novou hvězdu a vypadalo to, že na přinejmenším hodně dlouhou dobu. Jenže životní cesty jsou prostě nevyspitatelné. Ale o tom až trochu později. Po obrovském úspěchu se Biggie s chutí vrhl do projektu Junior M.A.F.I.A., jenž vytvořil společně s Lil Kim a Lil Cease v roce 1995. Tohle uskupení přivedlo na svět album "Conspiracy" a velká sláva s velkými oceněními je samozřejmě také neminula. Lil Kim se však zanedlouho rozhodla pro sólovou kariéru a Biggie s Lil Ceasem se tudíž také vydali každý vlastní cestou (s Lil Kim se však stýkal i nadále, jenže ne jako spolupracovník, nýbrž přítel). Pseudonym Notorious B.I.G. ovšem rostl s každým dalším dnem a již v té době znamenal pojem, pod kterým si většina lidí vybavila opravdu výtečný nekompromisní rap.

Jenže po tomhle dvouletém a vcelku úspěšném období přišel na řadu letopočet 1996, který pro Biggieho nikterak výrazněji pozitivní nebyl, spíše naopak. Po dlouhé době se totiž opět vyskytl problém s policií, jenž u něj při prohlídce domu nalezla hned několik zbraní a také, i když pouze v malém množství, drogy. Ještě více se zároveň rozvětvil jeho konflikt s velkým rivalem 2Pacem a to tehdy, když právě Pace přivedl na svět pecku "Hit 'Em Up", v níž si vzal Biggieho nemilosrdně do vlastní parády. No a aby toho nebylo málo, tento rapper (2Pac) byl v září, stále ještě šestadevadesátého roku, zastřelen. Špinavých věcí okolo Notoriouse B.I.G.ho prostě neustále přibývalo. Když už se však zdálo, že se všechno jakžtakž vrací do starých kolejí, přišla další rána. Koncem tohohle, pro něj hodně smolného roku, měl totiž Biggie vážnou autonehodu a nějaký čas dokonce hrozilo, že už se sám nikdy nepostaví na nohy. Připoután na invalidní vozík ovšem naštěstí nezůstal a mohl tak s čistou hlavou vstoupit do roku 1997. Roku, který se pro něj stal osudným.

Na počátku letopočtu 1997 začal Biggie usilovně pracovat na své druhé dlouhohrajce. Nová deska Notoriouse B.I.G.ho se mohla těšit velkému očekávání široké veřejnosti a její vydání bylo naplánováno k začátku dubna sedmadevadesátého roku. Datum zůstalo neporušeno, ovšem oslavit ho již její hlavní autor nemohl.

9. březen 1997, pro mnohé den jako každý jiný. Ani pro Biggieho nezačal nijak neobvykle. Ráno jej čekalo předávání cen Soul Train Music Awards, které pořádal časopis Vibe. Ihned po skončení této akce vyrazil Biggie svým chevroletem zpátky do hotelového apartmánu. Do něj se však již nikdy nepodíval. Zrovna, když na jedné z křižovatek čekal na červené, zastavil z pravé strany vedle něj další automobil, z nějž téměř okamžitě vyšlo několik přesně mířených ran přímo na Biggieho. Za ním jedoucí ochranka jej sice bleskurychle převezla do nemocnice, jenže po necelé hodině Biggie následkům střelby podlehl.

Jeho smrt byla pro hip hopovou scénu obrovským šokem. Sotva se stačila oklepat z vraždy 2Pace a najednou tu byla ta samá hodně velká rána. Někteří (za všechny například Jay-Z, který si to však nakonec rozmyslel) prohlásili, že s rapovou kariérou nadobro konči, jiní jen neustále kroutili hlavou a Biggieho vraždu prostě neustále nemohli pochopit. Téměř všichni se však shodli v jednom: Biggieho smrt byla zapříčiněna vyřizováním účtů mezi Eastcoastovou a Westcoastovou scénou. Oficiální pohřeb Notoriouse B.I.G.ho se konal v Brooklynu a neobešel se bez policejních zásahů. Soukromé rozloučení s Biggiem již však proběhlo v klidnějším způsobu. Přes 150 rádií hrálo několik dalších dnů pouze jeho pecky s polední minutou ticha. Kdo ovšem přesně za smrtí Notoriouse B.I.G.ho stojí, není dodnes objasněno.

Začátkem dubna 1997 pak vyšlo Biggieho avizované druhé album nazvané "Life After Death", kterého se jen za první dva týdny prodalo přes milión kusů a jenž celkově získalo desetinásobnou platinu a zároveň bylo vyhodnoceno jako nejlepší album roku. O dva roky později vyšla Biggiemu také třetí deska "Born Again", na němž dali Biggiemu najevo svůj obdiv k němu téměř všechny jeho spřátelené rapové osoby (Lil Kim, Lil Cease, Snoop Dog, Busta Rhymes, Puff Daddy, Redman a mnozí další). Platina samozřejmě neminula ani tenhle kompakt a obdiv rapové scény k pseudonymu Notorious B.I.G. opravdu nabral neuvěřitelné otáčky. Biggie prostě byl a samozřejmě neustále je obrovská hip hopová legenda.

Notorious B.I.G. si zaslouží nespočetně uznání a opravdu velký respekt. Za to, čím dokázal obohatit hip hopovou kulturu si však zaslouží především tuhle větu: Tisíckrát díky, Biggie!

Danny "Italiano" Nightingale

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.