Jekatěrina Rednikova

Jekatěrina Rednikova

Osobnostcsfd.cz

Herečka

17. května, 1973, Moskva, Rusko, Sovětský svaz

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2022

Srok davnosti

Seriál - Drama


2020

Poslední hranice

Film - Válečný, Drama, Historický


2018

Lastočka

Seriál - Krimi, Drama

Vperedi děň

Seriál - Romantický


2017

Bumerang

Seriál - Romantický

Možno mně těbja obňať?

Film - Romantický


2016

Begi!

Seriál - Krimi, Akční

Siňaja roza

Seriál - Romantický


2014

Č/B

Film - Komedie, Krimi, Fantasy


2013

Obnimaja něbo

Seriál - Drama


2011

Domov

Film - Drama


2010

Zapiski expeditora Tajnoj kanceljarii

Seriál - Dobrodružný, Akční, Historický


2008

Podarok Stalinu

Film - Drama

Tot, kto gasit svět

Film - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama


2007

SMERŠ: Smrt špiónům

Film - Válečný, Drama


2006

Poslední obrněný vlak

Film - Válečný, Akční, Historický

9 mesjacev

Seriál - Rodinný

Čelověk bezvozvratnyj

Film - Drama


2005

Archanděl

Film - Mysteriózní, Thriller, Drama

Ochota na asfaltě

Seriál - Akční


2004

Kaunasskij bljuz

Film - Krátkometrážní


2003

Rusové v Los Angeles

Seriál - Akční


2002

Ljubov imperatora

Seriál - Historický


2000

Ubojnaja sila

Seriál - Krimi, Akční

Vražedné lži

Film - Thriller

Balalayka

Film - Drama


1999

Kamenskaja

Seriál - Krimi


1998

Samozvancy

Seriál - Drama


1997

Vor

Film - Drama


1995

Slečna selka

Film - Romantický

Hellfire

Film - Horor, Thriller


1994

Prostodušnyj

Film - Dobrodružný, Komedie, Muzikál, Romantický


1993

Bězdna, krug sedmoj

Film - Dobrodružný, Drama


1992

Risk bez kontrakta

Film - Dobrodružný, Krimi, Romantický, Akční


1990

Babnik

Film - Komedie

Životopis

Jekatěrina Valerievna Rednikova přišla na svět 17. 5. 1973 v Moskvě v rodině vědeckého pracovníka a ekonoma jako mladší ze dvou dětí. Její bratr vystudoval Univerzitu jaderného výzkumu. Její nejbližší jsou tak v principu lidé výrazně technicky zaměření.

Budoucí herečka byla jako dítě ostýchavá, přesto se vždycky hnala do různých vystoupení. Když k nim přišla návštěva, zalezla pod stůl, kde začala zpívat. Nejdříve potichu, jenom pro sebe, ale postupně přidávala na hlase, až vylezla ze své skrýše a začala velkolepé představení. V šesté třídě, kdy vstoupila do divadelního studia, se začala postupně osmělovat. V deváté třídě nastoupila do nové školy, kde se stala hvězdou pro svoje spolužáky, kteří se do ní téměř bez výjimky zamilovali, což výrazně posílilo Kátino sebevědomí. Pro hereckou kariéru se rozhodla už v šesti letech, její maminka ji vozila na všechny konkursy Mosfilmu na dětské role, dokud v šestnácti letech přeci jen svou první roli nezískala.

Po skončení školy zahájila studium na Ruské univerzitě divadelního herectví ve třídě Alexandra Lazareva a Margarity Těrechové. Po skončení školy získala angažmá v divadle „Et Cetera“ s vedením Alexandra Kaljagina. Tady herečka začala zkoušet ve hře Za horizontem postavu Rút, jednalo se o těžkou roli, která mohla znamenat vzlet nebo pád její kariéry přinejmenším na několik dalších let. Tato zkouška ohněm dopadla dobře a role jí přineslla první úspěchy. Následovala další role v Moliérově hře Lékařem proti své vůli a role Černé dámy ve hře G. B. Shawa Černá dáma sonetů. Po těchto úspěšných rolích však další práci prakticky nedostávala, při zkoušení nových her jako by se na ni zapomnělo. Proto jí udělalo velkou radost, když se v divadle objevil producent filmu VOR (Zloděj 1997).

Role ve filmu Vor nebyla její první. Filmovým debutem pro ni byla epizodní role ve filmu z roku 1990 UROKY V KONCE VESNY (Ztráta na konci jara), další její filmová role už byla významnější. Ve filmu PROPAST, KRUH SEDMÝ ztvárnila vnučku postavy, kterou hrál Andrej Sokolov. Ve filmu SLEČNA SELKA (2005), natočeném podle předlohy A. S. Puškina, ztvárnila služebnou Nasťu.

Cesta k její zatím nejvýznamnější roli ve filmu Vor nebyla jednoduchá. Na konkurz dorazilo mnoho hereček, režisér Pavel Čuchraj měl o své hrdince zcela konkrétní představu. Věděl, jak má vypadat, jak má vystupovat, jakou má mít povahu. Káťa byla poslední herečkou na konkurzu, ale právě ona roli získala. Ve filmu ztvárnila osudem pronásledovanou ženu, které zemřel muž ve válce a ona žila sama v lese, kde i přivedla na svět dítě. Ve filmu je i intimní scéna, která je herečce obzvláště drahá. Podle scénáře se scína měla odehrát, když však došlo k jejímu natáčení, nikdo nevěděl, jak to v těsném prostoru zrealizovat. Problému se chopila sama Káťa a jak se ukázalo z ohlasu diváků, velmi úspěšně. Film byl v roce 1998 nominován na Oscara, snímek však tuto cenu nezískal.

Po natočení filmu Vor se doma Jekatěrině nabídky zrovna nehrnuly. Zatímco doma v tu dobu netočila, v zahraničí jí věta: Je to herečka, která hrála ve filmu nominovaném na Oscara, otevřela mnohé dveře. V roce 2000 hrála ve filmu kanadsko/francouzsko/lucemburské koprodukce VRAŽEDNÉ LŽI. Po natočení snímku ji její agent pozval, aby měsíc dva žila v Los Angeles. Káťa sbalila kufry a skutečně odjela. Přežívat, natož prosadit se v Hollywoodu, je pro ruské herce obtížné. Kvůli přízvuku a tím omezené možnosti obsazení nejsou pro agenty atraktivními obchodními partnery a existovat bez agenta se prakticky nedá.

Po tomto období došlo v její kariéře k zlomu, když jí sedm režisérů najednou nabídlo roli. Káťa si vybrala tři z nich. Jak sama říká, vybírá si role podle toho, jak jí přijdou zajímavé, aby v roli měla co říct a aby i jí něco přinesly. V roce 2005 jí byla nabídnuta hlavní role ve filmu ARCHANDĚL. Následoval turecký film BALALAJKA, kde Káťa hrála společně s tureckými hvězdami první velikosti. V tomto filmu hrála prostitutku, za tuto roli ji turecká kritika nominovala na cenu nejlepší turecká herečka – a potom se řekne, prostitutka. Na začátku kariéry se zařekla, že se nikdy nezúčastní věcí jako jsou reklamy a seriály. Kategorie seriálů ji však neminula a objevila se tak např. v seriálu UBOYNAYA SILA (2000) a v minisérii SMERŠ: Smrt špionům (2007).

Jekatěrina je nositelkou několika ocenění, a to ceny „Nika“ za nejlepší ženskou roli ve filmu Vor, a ceny „Zlatý kohoutek“ za tutéž roli (1997). V témže roce získala cenu „Souhvězdí“ Společenství nezávislých států a Baltu a v roce 1998 cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Talinu.

Osobní život měla vždycky díky své nezávislosti a tvrdohlavosti poměrně komplikovaný. Prožila dvě velké lásky, které skončily rozchodem. V roce 2008 se provdala za producenta Sergeje Konova.

Eva "Jezinka.Jezinka" Nováková

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.