Victoria Principal

Victoria Principal

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2004

Dallas Reunion: Return to Southfork

Film - Dokumentární


2002

After Dallas

Film - Dokumentární


2000

Titáni

Seriál - Drama, Romantický

Titans

Film - Drama


1999

Griffinovi

Seriál - Komedie, Animovaný

Providence

Seriál - Drama, Romantický


1998

Intimate Portrait: Victoria Principal

Film - Dokumentární

TV Guide's 40th Anniversary

Film - Dokumentární

Michael Kael contre la World News Company

Film - Komedie


1997

Advokáti

Seriál - Krimi, Thriller, Drama, Romantický

Třeba mě sežer

Seriál - Komedie

Chuť lásky

Film - Drama, Romantický


1996

Únos

Film - Thriller


1995

Tanec v temnotách

Film - Drama


1994

Nemocnice Chicago Hope

Seriál - Mysteriózní, Thriller, Drama

Bezmezná posedlost

Film - Thriller, Drama


1993

Vražda na Rio Grande

Film - Thriller, Drama


1992

The Burden of Proof

Film - Drama

Seduction: Three Tales from the 'Inner Sanctum'

Film - Thriller


1991

Kutil Tim

Seriál - Komedie, Rodinný

Noční můra

Film - Thriller, Drama


1990

Cena za vášeň

Film - Thriller, Drama

Intimate Portrait

Seriál - Dokumentární, Životopisný


1989

Slepá svědkyně

Film - Thriller, Drama

Nahá lež

Film - Thriller


1987

Milenka

Film - Drama


1982

Víc než další milostný příběh

Film - Komedie, Romantický


1981

Sixty Years of Seduction

Film - Dokumentární


1980

Dům splněných přání

Film - Drama


1978

Dallas

Seriál - Drama, Romantický


1977

Fantasy Island

Film - Komedie, Drama

Night They Took Miss Beautiful, The

Film - Drama


1976

Občanská policie

Film - Dobrodružný, Drama

Vezmu si tě...za chvíli

Film - Komedie, Romantický


1975

Last Hours Before Morning

Film - Krimi, Drama


1974

Zemětřesení

Film - Katastrofický, Thriller, Drama


1973

The Naked Ape

Film - Komedie, Drama

Love Story

Seriál - Drama, Romantický


1972

Život a doba soudce Roye Beana

Film - Komedie, Western, Romantický


Hostka

1993

The 50th Annual Golden Globe Awards

Seriál - Publicistický

The 45th Annual Primetime Emmy Awards

Seriál


1992

The 44th Annual Primetime Emmy Awards

Seriál


1991

The 43rd Annual Primetime Emmy Awards

Seriál

One on One with John Tesh

Seriál - Hudební, Talk-show


1989

The Arsenio Hall Show

Seriál - Komedie, Talk-show

The Pat Sajak Show

Seriál - Talk-show


1987

The 39th Annual Primetime Emmy Awards

Seriál


1984

The 36th Annual Primetime Emmy Awards

Seriál


1982

Night of 100 Stars

Seriál - Hudební, Komedie, Rodinný


1981

The 7th Annual People's Choice Awards

Seriál - Publicistický


1980

The 6th Annual People's Choice Awards

Seriál - Publicistický

Omnibus

Seriál - Hudební

Hour Magazine

Seriál - Rodinný, Talk-show


1979

Battle of the Network Stars VI

Seriál - Rodinný, Soutěžní, Sportovní

The 31st Annual Primetime Emmy Awards

Seriál


1978

Battle of the Network Stars IV

Seriál - Rodinný, Soutěžní, Sportovní

Životopis

Rodným jménem Victoria Ree Principale přišla na svět v japonské Fukuoce jako starší ze dvou dcer. Rodiče jejího otce byli italskými imigranty, matka se narodila v Georgii a je anglického původu. Otec byl seržantem u letectva a ona, jako ostatně většina dětí vojáků, se často stěhovala. Vyrůstala tak mezi jinými v Londýně, na Floridě, v Portoriku, Massachusetts i Georgii a spolu se sestrou navštěvovala sedmnáct různých škol. V Anglii, jako jedna z pouhé hrstky přijatých Američanů, studovala dva roky na Královské baletní akademii.

V pěti vystupovala v reklamě, na střední škole začala s modelingem. Se záměrem vystudovat chiropraxi nastoupila v Miami na vysokou, tu však nedokončila a pokračovala v modelingu. V roce 1969 získala titul Miss Miami, ale po vážných zraněních při autonehodě svoji pozornost soustředila zpátky na herectví. Odjela do New Yorku, kde střídavě hrála a modelovala a během modelování v Evropě studovala na Královské akademii dramatických umění v Londýně (RADA). V roce 1971 odletěla do Los Angeles.

V devatenácti žila s miliardářem Bernardem Cornfeldem a na konci 70. let, na vrcholu své popularity, randila s řadou herců a osobností té doby. Tak například s nejmladším z “Bee Gees,” Andy Gibbem (se kterým v roce 1981 natočila duet "All I Have To Do Is Dream"), se Stevenem Spielbergem (připravoval zrovna “Čelisti”) a Frankem Sinatrou. Jejím partnerem byl prý jednu dobu taky Anthony Perkins. V roce 1978 se v “Dallasu” seznámila s Christopherem Skinnerem, zakrátko se vzali, ale hned v roce 1980 rozvedli. V roce 1985 se po tříleté známosti provdala za hollywoodského plastického chirurga Harryho Glassmana. Obě manželství byla bezdětná.

V lednu 2003 byl její muž zadržen po obvinění z domácího násilí, v březnu 2006 se rozešli, na konci května požádala o rozvod (“nesmiřitelné rozdíly”) a v prosinci téhož roku rozvodové řízení skončilo. Glassman obdržel dům v Beverly Hills a přibližně 25 miliónů dolarů. Victoria Principal nyní žije v Malibu, domy má také v Utahu a Švýcarsku. V kalifornském Montecitu koupila dům od Priscilly Presleyové a rok nato ho prodala. Nyní trénuje na zamluvený komerční let do kosmu a podle seznamu se má v červnu 2010 stát jednou z prvních civilních astronautek v historii.

Poprvé se představila jako mexická milenka ve slavném Newmanově westernu ŽIVOT A DOBA SOUDCE ROYE BEANA (1972), za kterou hned získala nominaci na Zlatý glóbus pro “nejslibnějšího nováčka.” Jejím dalším filmem byla komedie THE NAKED APE (1973) s Johnny Crawfordem, ve kterém se objevila “nahoře bez” a o kterém po letech prohlásila, že to byl nejhorší film její kariéry. Ve stejném roce se objevila nahá v Playboyi a později tvrdila, že když podepisovala smlouvu k filmu (produkovaného právě Playboyem), nečetla část psanou petitem, ve které se zavazovala k focení pro pánský časopis (když se později stala slavnou, šly "různé" její fotografie do oběhu a na internetu prý zůstávají v kurzu dodnes.)

Úspěšný katastrofický snímek ZEMĚTŘESENÍ (1974) pro ni znamenal průlom (byla obsazena vedle takových hvězd jako Charlton Heston, Ava Gardnerová nebo George Kennedy a ve filmu nosila paruku), pokračovala pak méně známou romantickou komedií I WILL, I WILL...FOR NOW (1976) a dobrodružným dramatem OBČANSKÁ POLICIE (1976) s Krisem Kristoffersonem. V roce 1977 údajně uvažovala o právech, ale přijala nakonec nabídku Aarona Spellinga na roli v pilotním dílu seriálu, FANTASY ISLAND a rok nato už utvářela svoji bezpochyby nejznámější postavu, Pamelu Barnes Ewingovou z veleúspěšného seriálu stanice CBS, “Dallas” (1978-1991). Jméno Victoria Principal zdomácnělo po celém světě a v roce 1983 jí role vynesla nominaci na Zlatý glóbus pro “nejlepší seriálovou herečku.”

V roce 1987, po devíti letech, se Principalová rozhodla z “Dallasu” stáhnout a rozběhla svoji vlastní produkční společnost, “Victoria Principal Productions” a pokračovala v různých (pod)průměrných televizních thrillerech a dramatech: BLIND WITNESS, NAHÁ LEŽ (oba 1989) nebo NOČNÍ MŮRA (1991). Některé z nich i koprodukovala. V polovině 80. let se začala zajímat o přírodní zkrášlující prostředky, propagovala po ní pojmenovanou kosmetickou řadu (”Principal Secret”) a napsala o tom taky tři knihy. V roce 1994 se objevila v jednom díle seriálu “Kutil Tim” a v roce 1995 obsadila 60. místo v žebříčku časopisu FHM pro "100 nej sexy žen."

Koncem roku 1999, spolu s kolegou z "Dallasu", Patrickem Duffym, parodovali v hrané sekvenci kresleného seriálu “Family Guy” svoje předchozí seriálové postavy, konkrétně onu neslavnou scénu ze sprchy, ve které Pamela sní o smrti svého “dallaského” manžela. V “South Parku” zase vystupovala ředitelka Viktorie (v originále Principal Victoria), jejíž jméno je variací na jméno herečky. V roce 2000 se Victoria vrátila k seriálům - “mýdlovým operám” - konkrétně do slabší Spellingovy série “Titáni.”

Zajímavosti:

Podle spisovatele a autora knižní předlohy, Philipa K. Dicka, byla ideální představitelkou Ráchel pro film BLADE RUNNER (1982, roli nakonec obsadila Sean Youngová.) Jako své velké vzory jednou uvedla Johna Hustona, Utu Hagenovou a Vanessu Redgraveovou. Prezident Reagan ji ocenil za práci pro lidi postižené artritidou - oba její rodiče trpěli touto nemocí. Je předsedkyní neziskové organizace "Victory Over Violence", která si klade za cíl ukončit násilí páchané na ženách.

Marek "džanik" Janík

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.