William Christopher

William Christopher

Osobnostcsfd.cz

Herec

20. října, 1932, Evanston, Illinois, USA

31. prosince, 2016, Pasadena, California, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2002

M*A*S*H: 30th Anniversary Reunion

Film - Dokumentární


1994

Anděl strážný

Film - Rodinný, Drama, Fantasy


1993

Superman

Seriál - Dobrodružný, Komedie, Sci-Fi, Romantický

Diagnóza vražda

Seriál - Komedie, Krimi, Drama


1992

Jsem do tebe blázen

Seriál - Komedie, Romantický


1991

Memories of M*A*S*H

Film - Dokumentární


1984

To je vražda, napsala

Seriál - Komedie, Krimi, Mysteriózní, Drama


1983

M*A*S*H - Co bylo potom

Seriál - Komedie


1981

Šmoulové

Seriál - Rodinný, Fantasy, Animovaný


1980

Neberte Rusům tajné dokumenty

Film - Komedie


1975

Hearts of the West

Film - Komedie, Drama


1972

M*A*S*H

Seriál - Komedie, Válečný, Drama


1971

Columbo

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama


1968

Kde vzít za války pivo

Film - Komedie, Válečný

With Six You Get Eggroll

Film - Komedie

The Shakiest Gun in the West

Film - Komedie, Western


1966

Štístko

Film - Komedie, Drama, Romantický


1965

Hogan's Heroes

Seriál - Komedie, Válečný


1964

Gomer Pyle, U.S.M.C.

Seriál - Komedie


1962

The Virginian

Seriál - Western


Host

2009

The 7th Annual TV Land Awards

Seriál - Publicistický


1980

The 6th Annual People's Choice Awards

Seriál - Publicistický


1974

Bicentennial Minutes

Seriál - Dokumentární, Krátkometrážní, Historický


Archivní záběry

2024

M*A*S*H: The Comedy That Changed Television

Seriál - Talk-show

Životopis

William Christopher se narodil v americkém městě Evanston ve státě Illinois, vyrůstal ale na severním předměstí Chicaga. V městečku Winnetka navštěvoval New Trier High School. V rodině věřili, že jejich předkem je stříbrotepec, rytec a průmyslník Paul Revere (1734 – 1818).

Nakonec roku 1954 získal na Wesleyanské univerzitě v connecticutském Middletownu bakalářský titul ve studijním oboru drama, zaměřené na řeckou literaturu (díky tomu uměl homérskou, klasickou řečtinu, moderní řečtinu a latinu). Za studií se věnoval šermu, fotbalu a byl členem pěveckého souboru Glee club a spolku Sigma Chi. Začínal jako podobní obchodník. Nakonec se však započal zabývat hereckou profesí, ve které se nakonec zprofesionalizoval.

Po přestěhování do New Yorku se začal objevovat na malých regionálních scénách a produkcí. Načež se jako člen divadla Off – Broadway představil ve hře „The Hostage“ („Rukojmí“) a později na Broadwayi debutoval ve hře „Beyond the Fringe“ („Za okrajem“).

Rozhodl se New York opustit a s rodinou se vydal se do Kalifornie, aby zkusil štěstí v televizi. Jako host se objevil v epizodách seriálů 12 O’clock High, Hank, The Patty Duke Show, The Andy Griffith Show, Death Valley Days, Hogan's Heroes, That Girl, The Virginian, Alias Smith and Jones, Insight, Nichols a další.

Z tohoto období byla nejvýraznější jeho účast na komediálním válečném seriálu Gomer Pyle, USMC, kde se postupně během let 1965 – 1968 převtělil v šestnácti epizodách do několika postav. Začátkem 70. let však v televizi získal v konkurzu životní roli. Po herci George Morganovi z pilotní epizody převzal ve třetí epizodě amerického protiválečného seriálu M*A*S*H (1972 – 1983) epizodní postavu kněze, poručíka (později kapitána) Johna Francise Patricka Mulcahyho.

V roce 1975 podepsal stálou smlouvu, zařadil se mezi základní hereckou sestavu a začal účinkovat v každé epizodě. V seriálu zůstal i během onemocnění žloutenkou v páté sezóně (1976 – 1977), kdy byl osm měsíců upoután na lůžko. Zajímavostí je, že v seriálu hrál katolického kněze, ačkoliv se s manželkou hlásil k metodistům.

S kolegy ze seriálu Harry Morganem a Jamie Farrem přešel ve stejné roli i do volného seriálového pokračování After MASH / M*A*S*H – Co bylo potom (1983 – 1985), jenž se již neodehrával během Korejské války, ale ve Spojených státech.

Po angažmá v seriálu M*A*S*H se William Christopher objevil jako host v dalších seriálech Columbo, Movin' on Lucas Tanner, Karen, Good Times, The Love Boat, To je vražda, napsala, CBS Summer Playhouse, The Little Troll Prince, The New WKRP in Cincinnati, Superman, Jsem do tebe blázen, Diagnóza vražda, Knight Rider tým či Tak jde čas.

Dvakrát jej angažovali do televizních filmů For the Love of It (1980), The Little Troll Prince (1987), během let 1984 – 1988 mluvil v šesti epizodách animovaného seriálu Šmoulové (1981 – 1990).

Příležitostně se objevil i v klasických hraných filmech jako internista (Štístko), lékař (The Perils of Pauline), vojín Schultz (The Private Navy of Sgt. O'Farrell), hotelový manažer (The Shakiest Gun in the West), Zip – Cloud (With Six You Get Eggroll), pokladník (Hearts of the West) a kněz (Anděl strážný).

Vystoupil i v televizních pořadech. V polovině 90. let s Jamie Farrem absolvoval turné po Spojených státech s hrou „The Odd Couple“ („Podivný pár“) Neila Simona, další turné podnikl v letech 2008 – 2009 se souborem The Church Basement Ladies.

Od roku 1957 byl ženatý s Barbarou O’Connorovou, která se s manželem objevila a zazpívala i v jedné epizodě seriálu M*A*S*H. Spolu měli syny Johna a Neda Christopherovi. Syn Ned byl autistou a manželé se proto angažovali v Národní autistické společnosti a napsali knihu „Mixed Blessings“ / „Smíšené požehnání“ (1985). William Christopher zemřel po těžké nemoci 31. prosince 2016 ve věku čtyřiaosmdesáti let. Skonal přesně na den rok po hereckém kolegovi se seriálu M*A*S*H Wayne Rogersovi.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.