Diego Maradona

Diego Maradona

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2022

Bilardo, el doctor del fútbol

Seriál - Dokumentární


2021

Život a smrt Diega Maradony

Film - Dokumentární, Životopisný


2019

Diego Maradona

Film - Dokumentární, Sportovní

Maradona v Mexiku

Seriál - Dokumentární, Sportovní, Životopisný


2017

Gold Stars: The Story of the FIFA World Cup Tournaments

Film - Dokumentární, Sportovní


2009

50 años de

Seriál - Dokumentární


2008

Maradona režie Kusturica

Film - Dokumentární, Sportovní


2006

Maradona, un gamin en or

Film - Dokumentární


2005

Amando a Maradona

Film - Dokumentární, Sportovní


2004

Diego Maradona - pád hvězdy

Film - Dokumentární


2002

Historie fotbalu: Nejlepší sport na Zemi

Film - Dokumentární, Sportovní


1999

Tifosi

Film - Komedie


1997

Legenden

Seriál - Dokumentární, Životopisný


1987

Hero: The Official Film of the 1986 FIFA World Cup

Film - Dokumentární, Sportovní


Host

2018

Fotbal: Souboje hvězd

Seriál - Dokumentární, Sportovní


2004

Dorfers Donnerstalk

Seriál - Komedie


1997

Corazón de...

Seriál - Publicistický


1981

Wetten, dass..?

Seriál - Hudební, Komedie


Archivní záběry

2023

Ballon d'Or 2023

Seriál - Publicistický, Sportovní


2022

FIFA: Pod povrchem

Seriál - Dokumentární, Krimi, Sportovní


2021

Co zabilo Maradonu?

Film - Dokumentární, Životopisný

Diego, el último adiós

Film - Dokumentární, Sportovní

Más allá de Diego

Seriál - Dokumentární, Sportovní, Životopisný

War es Mord? Die geheime Todesakte Maradona!

Film - Dokumentární

2020: The Lost Year

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


2018

Maradona - přísně tajné

Film - Dokumentární, Sportovní, Životopisný


2016

Mladý papež

Seriál - Drama


2014

30 for 30: Soccer Stories

Seriál - Dokumentární, Sportovní


2006

Cesta za svatým Diegem

Film - Komedie, Road movie


Neznámy rok

11 střel

Seriál

Životopis

Diego Armando Maradona brilantní fotbalista, který měří pouhých 166 centimetrů se narodil 30. října 1960 ve vesničce Villa Fiorito. Otec Diego a matka Dalma měli celkem osm dětí a Diego se narodil jako pátý. Fotbal začal hrát v devíti letech v týmu Cebollitas, přípravce celku Argentinos Juniors. Díky svému talentu a odhodlání si brzy vysloužil přezdívku “Zlatý chlapec.“ V profesionálním fotbale Diego debutoval už v šestnácti letech, kdy nastoupil za Argentinos Juniors. Velmi brzy se dostal do argentinské reprezentace a stal se tak nejmladším hráčem, který kdy za argentinský národní tým hrál.

Na mistrovství světa v roce 1978, které se konalo v rodné Argentině, ho však kouč národního mužstva nevzal. Na mezinárodní úrovni se tak Diego zvýraznil na juniorském mistrovství světa v roce 1979. Argentina získala titul a Diego trofej pro nejlepšího hráče turnaje. Díky reprezentačnímu výkonu byl jmenován sportovcem roku Jižní Ameriky. V roce 1981 přestoupil do klubu Boca Juniors. Po špatném začátku na mistrovství světa ve Španělsku v roce 1982 to nevypadalo s Diegem dobře, ale přece jen svou účastí na šampionátu něco získal. Podepsal kontrakt s katalánským velkoklubem FC Barcelona, do kterého přestoupil (v té době) za rekordní sumu 3,4 milionu eur.

Působení v Barceloně komplikovalo mnoho zranění a žloutenka, takže toho Maradona mnoho nenahrál. Za dvě sezony odehrál v lize jen 36 utkání, proto se vedení rozhodlo, že přepláceného fotbalistu prodá. Maradona odešel do Neapole. FC Barcelona na přestupu vydělala, jelikož cena hráče byla 6,7 milionu eur, skoro dvojnásobek, než za kolik jej Barcelona koupila. Za Neapol odehrál dlouhých sedm sezón. V letech 1987 a 1990 pomohl týmu vyhrát italskou ligu. Dokonce Neapol dokázal v ročníku 1988 – 1989 ve finále poháru UEFA porazit Stuttgart.

Největší událost Maradonovy kariéry však nastala v roce 1986 na mistrovství světa v Mexiku. Argentina vyhrála turnaj právě díky Diegovi, bez něj by to dokázala stěží. Diego dal pět gólů a na dalších pět přihrál a stal se nejlepším hráčem turnaje. Přesto však byl nařčen z nefér chování ve čtvrtfinálovém zápase s Anglií, který je pravděpodobně nejznámějším utkáním fotbalové historie. Falklandská krize ještě více vyhrotila zápas a na hřišti se strhla úporná bitva a první poločas skončil 0:0. V 50. minutě však došlo k situaci, kdy Maradona vystihl přihrávku vzduchem od jednoho z anglických obránců a rukou překonal brankáře Shiltona. Rozhodčí to pravděpodobně neviděl a gól uznal. Diego ještě po zápase ruku popíral, ale potom začal tvrdit, že branka padla za pomoci “ruky boží.“ Pověst si napravil hned o pár minut po prvním gólu - v polovině hřiště vzal balón, obešel s ním polovinu anglického mužstva, které jeho výkonu pouze nevěřícně přihlíželo a nekompromisně skoroval.

Na dalším šampionátu v Itálii 1990 Maradona svůj famózní výkon nezopakoval, přesto se Argentina dostala až do finále turnaje, kde podlehla Německu. Diego po turnaji žádal vedení o povolení k přestupu z Neapole do jeho vyvoleného klubu Olympique Marseille, ale povolení nedostal. Z Neapole Diego přesto odešel, ale důvodem byla pozitivní dopingová zkouška a s tím spojený patnáctiměsíční distanc. Po trestu odešel do španělské Sevilly, kde setrval jen rok. Následovalo též poměrně krátké období v týmu Newell’s Old Boys, zakončené skandálem na mistrovství světa v USA v roce 1994. Namátková dopingová kontrola ukázala, že opět užíval zakázané látky. FIFA ho navíc potrestala dalším patnáctiměsíčním zákazem startu.

Maradona se zkoušel prosadit jako trenér, ale ani na tomto postu se mu nedařilo. Po vypršení trestu hrál za tým Boca Juniors, ale v srpnu 1997 měl opět pozitivní dopingový nález. V den svých 37. narozenin, ukončil Diego oficiálně svoji kariéru. Maradona však pozornost médií přitahuje i po skončení kariéry, především aférkami s kokainem či jinými drogami. Několikrát se léčil, ale neúspěšně. Na jaře 2004 byl převezen do nemocnice, kde bojoval o život. Důvodem byly opět drogy. V současnosti se stal Diego Maradona trenérem argentinské fotbalové reprezentace.

Jiří "BloodMax" Neubauer

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.