Antonín Kasper

Antonín Kasper

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

5. prosince, 1962, Praha, Československo

31. července, 2006, Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Filmografie

Herec/čka

1972

Vlak do stanice Nebe

Film - Válečný, Drama


1971

My tři a pes z Pětipes

Film - Rodinný

Životopis

Antonín se narodil 5. prosince roku 1962 v Praze. Po svém otci převzal nejen příjmení, ale i křestní jméno, stejně tak jako největší zálibu, povolání i poslání, úděl či jinak řečeno - sportovní osud. Antonín Kasper senior byl totiž výtečným plochodrážním jezdcem.
     
Jako by sudičky malému Tondovi přiřkly obdiv diváctva. Než se mohl doslova ,,potatit" a vsednout do sedla závodního speciálu, zazářil alespoň na filmovém plátně. Prvním snímkem, ve kterém se objevil, byl film My tři a pes z Pětipes. Jak k tomu vůbec došlo či co točení obnášelo, podal jeho tatínek následovně: ,,Potkal jsem toho člověka, který ten film dělal, na ulici. Jmenoval se tuším Koval (pozn. - režisér) Povídali jsme si, Tonda byl malej a ten Koval mezi řečí prohodil  - ten kluk by byl bezvadnej do barvy. Co to plácá, povídám si? Toník měl na sobě džínové sako s malými kapsičkami vpředu a byl zrzavej. Proto se mu to líbilo, pozval nás na zkoušku, že natáčí film a jeho postavička by se mu tam hodila" Antonín starší vzpomíná i na fakt, že děti v rámci přípravy na natáčení musely intenzivně trénovat plavání.

Rok po dokončení filmu byl Tonda obsazen i do snímku Karla Kachyni Vlak do stanice nebe.  Tím skončily úspěchy Kaspera coby herce. aby v brzké době předvedl lidem zcela jiné představení, byť i ono mělo za cíl rozdávat především radost. Antonín Kasper mladší se zapsal do historie české ploché dráhy jako důstojný následovník svého otce, či spíše - jako jeden z nejlepších československých, potažmo českých, jezdců všech dob. V naprosté stručnosti a jen pro dokreslení, kam mohou životní osudy zavést nadějného dětského herce - rok 1982 - mistr Evropy juniorů (prakticky juniorský mistr světa, pouze název se změnil za několik let), 1986 - bronzový na MS dvojic (s R. Matouškem), 1991 - dokázal vyválčit Zlatou Přilbu v Pardubicích, čímž navázal na svého otce, 1999 - česká reprezentace byla stříbrná na MS družstev, Antonínův výkon hrál klíčovou roli. Dlouhá léta bojoval mezi světovou elitou v seriálu GP. Mistrovských titulů z naší vlasti má Kasper na kontě na 36, ať již individuálních, nebo s družstvem RH Praha, později Olympu....

Antonín dokázal odejít v nejlepším, na vrcholu sil a jezdeckých schopností. Aktivní kariéru ukončil v roce 2002. O čtyři roky později jej však porazil soupeř, který nikdy ,,nehraje fér". Rakovina sebrala děvčatům Gabriele a Denise tatínka, manželce Ivetě chotě.

kulyk "kulyk" Kulyksson

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.