Antonín Novotný

Antonín Novotný

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2000

Příběhy slavných

Seriál - Dokumentární, Životopisný


1953

Večery s Jindřichem Plachtou

Film - Dokumentární


1941

Hotel Modrá hvězda

Film - Komedie


1940

Katakomby

Film - Komedie


1939

Příklady táhnou

Film - Komedie

Ulice zpívá

Film - Komedie

Veselá bída

Film - Hudební, Komedie

Bílá jachta ve Splitu

Film - Drama, Romantický

U svatého Matěje

Film - Komedie


1938

Škola základ života

Film - Komedie

Pozor, straší!

Film - Komedie

Slávko nedej se!

Film - Komedie


1937

Tři vejce do skla

Film - Komedie, Krimi


1936

Manželství na úvěr

Film - Drama, Romantický

Vzdušné torpédo 48

Film - Dobrodružný, Krimi, Psychologický, Drama

Naše XI.

Film - Komedie, Sportovní

Lojzička

Film - Komedie


1935

Pozdní láska

Film - Drama, Romantický


1934

Mazlíček

Film - Komedie

Poslední muž

Film - Komedie


1933

Záhada modrého pokoje

Film - Krimi, Drama

V tom domečku pod Emauzy

Film - Hudební, Drama, Romantický

Sedmá velmoc

Film - Drama

Srdce za písničku

Film - Drama, Romantický


1932

Před maturitou

Film - Drama

Písničkář

Film - Drama


Host

1997

Úsměvy

Seriál - Komedie, Talk-show


1994

Antonín Novotný

Seriál - Dokumentární, Životopisný


1991

Album

Seriál - Dokumentární, Talk-show, Životopisný


Archivní záběry

2022

Životní styl první republiky

Seriál - Dokumentární, Historický


2009

Vyprávěj

Seriál - Komedie, Rodinný, Drama

Životopis

Antonín Novotný se narodil 15. března 1913 v Táboře do rodiny obchodníka střižního zboží Františka Novotného. Jeho bratrem byl později známý kameraman Vladimír Novotný (1914 – 1997). Vystudoval táborské gymnázium a s rodinou se přestěhoval do Prahy, kde pokračoval ve studiích.

V Praze ho objevili režiséři Svatopluk Innemann a Vladislav Vančura a chtěli ho obsadit s bratrem do epizodních roliček studentů v dramatu PŘED MATURITOU (1932). Nakonec byl režiséry (místo Rudolfa Deyla ml.) vybrán do titulní postavy studenta Jana Šimona. Tato postava odstartovala celou plejádu postav milovníků, mladých hrdinů a sympatických chlapíků. Těmto rolím dodával půvab svým uhlazeným a umělým zjevem, klidným a milým hlasem a také trošku melancholickým pohledem v očích.

Až stereotypně hrál milovníky a mladé hrdiny: Jeníka (PÍSNIČKÁŘ), novináře Franka (ZÁHADA MODRÉHO POKOJE), Jana Martina (V TOM DOMEČKU POD EMAUZY), skladatele Petra Brauna (SRDCE ZA PÍSNIČKU), Rudolfa Dolana (SEDMÁ VELMOC), Jaroslava Kohouta (POSLEDNÍ MUŽ), flamendra Willyho (MAZLÍČEK), Miloše (POZDNÍ LÁSKA), Petra Nora (VZDUŠNÉ TORPÉDO 48), inženýra Zemana (NAŠE JEDENÁCTKA), Olka Brožka (MANŽELSTVÍ NA ÚVĚR), Karla Drozda (LOJZIČKA), Karla Pavlovského (SLÁVKO, NEDEJ SE!), inženýra Kristena (POZOR, STRAŠÍ!), Pavla (VESELÁ BÍDA), Pepu (U SVATÉHO MATĚJE) či Keko de Milesiho (BÍLÁ JACHTA VE SPLITU).

Z jeho nejvýznamnějších a nejkvalitnějších rolí si vyjmenujme obchodního zástupce van Houdena ve Fričově a Burianově komedii TŘI VEJCE DO SKLA (1937), na svoji první filmovou úlohu navázal septimánem Jindrou Benetkou ve Fričově snímku ŠKOLA, ZÁKLAD ŽIVOTA! (1938), nalezence Franciho v burianovské komedii ULICE ZPÍVÁ (1939), medika a trampa Karla v komedii PŘÍKLADY TÁHNOU (1939) Miroslava Cikána, Dr. Marka v další Fričově a Burianově komedii KATAKOMBY (1940) a hudebního skladatele Františka Sojku, který bydlí s dalšími přáteli (Ladislav Pešek a Jan Pivec) v opuštěném hotelu v dalším Fričově filmu HOTEL MODRÁ HVĚZDA (1941). Bohužel po této roli roku 1942 dobrovolně ukončil svoji slibnou a u diváků populární kariéru.

Antonín Novotný se dokonce zapsal do historie světového filmu. V roce 1937 byl vybrán americkou společností MGM, která v Evropě hledala nové tváře, na stáž a případně na americkou filmovou dráhu. Bohužel se plány nevydařily a v Hollywoodu se tento nadějný herec neuplatnil (nepomohl ani přechod od MGM ke společnosti Universal). Po devítiměsíční dřině a herecké průpravě se vrátil zpět do rodného Československa s albem autogramů a fotografií známých amerických herců.

Jak již bylo řečeno, v roce 1942 definitivně Novotný ukončil svoji plodnou kariéru. Již před válkou totiž svoji hereckou dráhu nebral moc vážně a spíše se zajímal o chemii, kterou začal studovat ještě před uzavřením vysokých škol nacisty na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Po válce získal na ČVUT titul inženýra chemie a poté titul Dr. technický věd. Krátce byl na ČVUT odborným asistentem a do roku 1948 se věnoval podnikání v chemickém průmyslu.

Specializoval se zejména na smalty. Byl zakladatelem a krátce rovněž ředitelem výzkumného ústavu v Komárově (1948 – 1958), odborným poradcem ve strojírnách v Chotěboři a externím pedagogem na chotěbořském gymnáziu (1958 – 1960) a odborníkem v pražském podniku Smalt (1960 – 1968). Před srpnem 1968 byl vyslán na stáž do západoněmeckého Coburgu, kde se po hanebné srpnové okupaci vojsk Varšavské smlouvy usadil natrvalo. Dále pracoval v oboru smaltů a pole své působnosti částečně rozšířil i v USA, kde spolupracoval se společností NASA na smaltových destičkách používaných dodnes na raketoplánech. Po roce 1989 několikrát a rád navštívil Čechy.

Jeden z našich předválečných nejoblíbenějších milovníků Antonín Novotný zemřel 23. dubna 2005 v bavorském městě Rödental ve věku vysokých devadesáti dvou let. Česká veřejnost se o jeho úmrtí dozvěděla přesně o rok později... Na jeho přání byly jeho ostatky převezeny do Čech a rozptýleny.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.