Karin Lesch

Karin Lesch

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1974

Die Geisterfalle

Film


1973

Tři oříšky pro Popelku

Film - Pohádka


1970

Die Nächte des Zorns

Film


1960

Kouzelný mužíček

Film - Rodinný, Fantasy


1953

Mathias Löffelchen, der Osterhase

Film - Rodinný

Životopis

Východoněmecká herečka, narozená ve Švýcarsku. Představitelka královny z filmové pohádky Tři oříšky pro Popelku. Její matkou byla rakouská herečka Mathilde Danegger, hrající od roku 1912 v Berlíně. Odsud v roce 1933 emigrovala do Švýcarska. V Zürichu hrála v v divadle Schauspielhaus a  v kabaretu Cabarets Cornichon. Zde se seznámila s dramatikem a režisérem Walterem Leschem. Páru se na klinice Hirslanden v roce 1935 narodila Karin. V roce 1947 se matka, přesvědčená komunistka i s dcerou vystěhovala do západního Německa. V roce 1951 do východního Berlína v NDR.

Karin šla ve šlépějích matky. Studovala na Státní herecké škole v Berlíně. Po prvních zkušenostech v divadlech v Postdamu (dnešní Hans Otto Theater) a Berlíně začíná spolupracovat s televizí (DFF) a filmem (DEFA). Přichází první role v TV filmu  Matthias Löffelchen, der Osterhase  (Velikonoční zajíc 1953), následuje Eine alte Liebe (Stará láska 1959).  Její první pohádkovou rolí byla dcera mlynáře v pohádce Das Zaubermännchen (Kouzelní mužíčkové 1960), kde si zahrála i s  matkou. Následuje Der Tod hat ein Gesicht (I smrt má tvář 1961), Die Toten bleiben jung (Mrtví zůstávají mladí 1968), Die Nächte des Zorns (Noci rozlobených 1970), KLK an PTX – Die Rote Kapelle (Rudá kapela 1971). V roce 1973 dostává nabídku na roli královny v pohádce Tři oříšky pro Popelku. Do role ji doporučil Rolf Hoppe, představitel krále. Mylně se tvrdí se, že to byla její poslední filmová role. V roce 1974 natočila TV film Die Geisterfalle (Případ s duchy). Poté se stahuje do ústraní.

O Vánocích 2013 poskytla rozhovor zurišským novinám Tagblatt der Stadt Zurüch, které ji označily za filmovou královnu. Na otázku ohledně společného natáčení pohádky Tři oříšky pro Popelku odpověděla: „Ve vzpomínkách leží pocit štěstí."  Karin Lesch byla provdána za generálního ředitele studia DEFA Hanse Dietera Mäde, který v roce 2009 zemřel. Dnes žije v Berlíně.

ČSFD.cz

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.