Luis Guzmán

Obrazok
    

Celkové hodnotenie

0.0/10 (0 hlasů)

Herec,   

Narodený: 28.8.1956

Miesto Narodenia: Cayey, Portoriko,

Herecká Filmografie:

  1. 9/11 (2017)
  2. Keanu (2016)  
  3. The Do Over (2016)
  4. Žena zabijak (2014)  
  5. La Voie de l'ennemi (2014)  
  6. Lookalike, The (2014)  
  7. Reclaim (2014)
  8. Turbo (2013)  
  9. Henry & Me (2013)
  10. Konečná (2013)  
  11. My sme Millerovci (2013)  
  12. Aztec Warrior (2013)
  13. Cesta na tajomný ostrov 2 (2012)  
  14. Departure Date (2012)
  15. Rise of the Damned (2011)
  16. Arthur: Ťažký život milionára (2011)  
  17. Caller, The (2011)  
  18. How to Make It in America (2010)
  19. El Vacilon (2009)
  20. Nie je z teba až tak paf (2009)  
 

...více

Životopis

"Jak jsem se dostal k hraní? To byla fakt náhoda. Šel jsem prostě po ulici a hleděl si svýho, když v tom ke mně přišel chlápek a řekl: Tohle je moje telefonní číslo, zavolej mi, možná bys mohl dostat nějakou roli. Další věc co si pamatuju je, že jsem v Miami Vice. Neměl jsem vůbec tucha, co tam vlastně dělám. Bral jsem to jako přivýdělek. Nebylo to něco, co jsem hledal."

Ve filmové branži vysoce respektovaný herec, který se speciálně vyžívá v hraní drsných chlapíků se srdcem Luis Guzmán poprvé spatřil světlo světa v Portoriku, jeho matka ale údajně několik hodin po porodu odcestovala do New Yorku, kde už zůstala. Tento 1.71 m vysoký, lehce zavalitý a přísně vypadající Portorikánec s výrazným obličejem, knírem a příznačně kudrnatými černými vlasy vyrůstal v Greenwich Village na Lower East Side v New Yorku. Odmaturoval na City College a pár let se živil jako konzultant v Henry Street Settlement House.

K hraní přišel, dá se říct, jak slepý k houslím. I když se na střední škole mihl v nějakém tom představení, do budoucna rozhodně s profesí umělce nepočítal. Ne každý by také tipoval, že jeho původní povolání je sociální pracovník se zaměřením na práci s mladými lidmi. Guzmán poprvé přičichl k filmu a televizi na počátku 80. let. První výraznější nabídka přišla se seriálem MIAMI VICE. Až do konce 80. let se na plátně objevoval sporadicky. Až v roce 1989 si střihl menší úlohy v akční krimi Ridleyho Scotta ČERNÝ DÉŠŤ a krimi komedii Sidneyho Lumeta RODINNÝ PODNIK. Nečekaně vysoké pozornosti se dočkal na přelomu let devadesátých a začal poletovat od romantických komedií (PAN BÁJEČNÝ v režii Anthonyho Minghelly) ke kriminálním dramatům (CARLITOVA CESTA Briana De Palmy).

Dalším posunem v jeho kariéře bylo setkání se Stevenem Soderberghem a Paulem Thomasem Andersonem, kteří ho často obsazují do svých filmů. HŘÍŠNÉ BOOGIE, ZAKÁZANÉ OVOCE, MAGNOLIA, ANGLIČAN, TRAFFIC, OPILÍ LÁSKOU – tam všude si zahrál, a i když to nebyly postavy klíčové, jedná se o snímky, které jsou publiku známé a kritiky oceňované. Samozřejmě, sem tam se v jeho filmografii setkáte s přehmatem, ale to je pro herce, který se objevuje v tolika projektech ročně omluvitelné.

Jeho jméno má v současném Hollywoodu již neotřesitelnou pozici. Luis žije ve Vermontu a od roku 1985 je ženatý s Angelicou Galarza-Guzmán. Mají spolu pět dětí, jedno vlastní a čtyři adoptované. Jeho nejoblíbenějším hercem je už od útlého dětství Marlon Brando. „Obdivuji s jakou lehkostí a opravdovostí ztvárňoval své role. On jednoduše nehrál. On své postavy žil.“
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.