Jerry Desmonde

Jerry Desmonde

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1977

To See Such Fun

Film - Dokumentární, Komedie


1966

Vendetta

Seriál - Krimi, Drama


1965

The Early Bird

Film - Komedie

Gonks Go Beat

Film - Komedie, Muzikál, Sci-Fi

The Mask of Janus

Seriál - Thriller


1964

The Beauty Jungle

Film - Komedie, Drama

Valiant Varneys, The

Seriál

Villains, The

Seriál


1963

Zásah v pravou chvíli

Film - Komedie

Ukradené hodiny

Film - Drama

The Plane Makers

Seriál - Drama

Bud

Seriál - Komedie

Switch, The

Film - Krimi


1962

Takové milování

Film - Drama


1961

Pokračujte jakoby nic

Film - Komedie


1959

Follow a Star

Film - Komedie

No Hiding Place

Seriál - Krimi


1957

Král v New Yorku

Film - Komedie, Drama

Kapička štěstí

Film - Komedie


1956

Up in the World

Film - Komedie

Ramsbottom Rides Again

Film - Komedie, Western


1955

Man of the Moment

Film - Komedie


1954

The Angel Who Pawned Her Harp

Film - Komedie, Fantasy


1953

Malta Story

Film - Válečný, Drama

Trouble in Store

Film - Komedie

Alf's Baby

Film


1952

Flight of Fancy, A

Film - Komedie


1949

Cardboard Cavalier

Film - Komedie

The Perfect Woman

Film - Komedie, Sci-Fi


1946

London Town

Film - Komedie, Muzikál


Host

1955

Val Parnell's Sunday Night at the London Palladium

Seriál - Komedie


1951

What's My Line

Seriál

Životopis

Jerry Desmonde, pravým jménem James Robert Sadler, se 20. července roku 1908 narodil a velkou část dětství strávil v Middlesbrough, v Anglii. V deseti letech město se svými rodiči opustil a stal se členem Sadler Elsie Four nebo také The Four Sadlers, rodinné kabaretní skupiny vystupující po divadlech mnoha britských měst. Poprvé stál Jerry před diváky, když mu bylo jedenáct, ve čtrnácti se potom stal členem skupiny místo své sestry Elsie. Na konci dvacátých let procestoval část USA se souborem Noela Cowarda v revue THIS YEAR OF GRACE. V roce 1934 se oženil s Peggy Duncanovou, několik let strávili cestováním. V té době si také začal říkat Jerry.

Se svou ženou Peggy měli dceru Jacqueline a syna Geralda.

Na konci léta 1942 Desmonde potkal v Londýně jednoho z největších anglických komiků, Sida Fielda. Ten mu nabídl možnost spolu vystupovat a pár se brzy stal jednou z nejúspěšnějších komických dvojic Británie. Jejich slavná golfová scéna je připomínána dodnes. Desmondův přirozený šarm i aristokratické rysy ho předurčovaly k rolím nadřízených, šéfů a majitelů, obecně pak lidí seriózních a zcela vážných až „sucharských“, britská kinematografie má pro tento typ postav výraz „straight man“, tedy něco jako „ten přísný a vážný naproti tomu legračnímu“. Sluší se zmínit, že před Fieldem, Desmonde už jako „straight man“ spolupracoval s jiným komikem, Skotem Davem Willisem.

Na konci padesátých let byla po něm pojmenována růže.

Desmond zůstal s Fieldem pět let, zahráli si spolu ve třech veleúspěšných revue STRIKE A NEW NOTE (1943), STRIKE IT AGAIN (1944) a PICCADILLY HAYRIDE (1946) v londýnském divadle Prince z Walesu a ve filmech LONDON TOWN (1946) a THE CARDBOARD CAVALIER (1949). LONDON TOWN, natáčený ve snaze konkurovat dominanci americké produkce, se přes všechny přísliby z obou slavných jmen plynoucích, stal naprostým propadákem a bývá označován za jednu z největších britských filmových katastrof.

Po druhé světové válce Desmonde pracoval v médiích, mimo jiné v rádiu uváděl populární pořad HOUSEWIVE´S CHOICE. Stál také u začátků britské televize a právě pravidelné moderování v několika pořadech na obrazovce mu zajistilo další publicitu.

Nikdy nehrál ve filmu hlavní roli, ale spolupracoval během svého života s takovými osobnostmi, jakými byli Charlie Chaplin, Bob Hope, Arthur Askey či Margaret Rutherford.

V roce 1949 přišel další film, THE PERFECT WOMAN, ve kterém si Desmonde zahrál se Stanleym Hollowayem, Milesem Mallesonem a Irene Handlovou. Rok 1953 mu přinesl hned tři filmy – Jerry se představil coby ochránce mladší adoptované sestřičky v ALF´S BABY a jako generál ve válečném THE MALTA STORY. Třetím počinem začíná Jerryho spolupráce s Normanem Wisdomem. Úspěch TROUBLE IN STORE, ve kterém si Desmonde zahrál šéfa obchoďáku Augustuse Freemana, znamenal solidní odrazový můstek především pro tehdy začínajícího Wisdoma. Oba dva se ve filmu setkali ještě několikrát: v roce 1955 v MAN OF THE MOMENT to byl zahraniční velvyslanec Jackson, o rok později v UP IN THE WORLD zase přísný správce zámku Major Willoughby.

V roce 1957 dostal Desmonde nabídku od Charlieho Chaplina, tehdy již natáčejícího v Americe, a potkal se tak s ním před kamerou v úspěšné satirické kritice amerických poměrů KRÁL V NEW YORKU.

Stále ještě rok 1957 - Desmonde si zahrál jen malou roličku návštěvníka dostihů v KAPIČKA ŠTĚSTÍ, zato o další rok později už dostal o poznání více prostoru v postavě „mírně okoukaného“ zpěváka Vernona Carewa, jenž setkáním se svým fanouškem Normanem Truscottem (ztvárněným opět Normanem Wisdomem) získává novou inspiraci a hlavně nový, ukradený hlas (FOLLOW A STAR, 1959). Superiorní role ve Wisdomových filmech měl pak Jerry Desmonde ještě dvě, byl ředitelem nemocnice Sir Godrics Hospital Hectorem Hardcastlem v kasovním trháku ZÁSAH V PRAVOU CHVÍLI (1963) a také majitelem obřího mlékárenského koncernu Walterem Hunterem úspěšně likvidujícím mlékárničku pana Grimsdala (hrál ho Edward Chapman) a jeho jediného zaměstnance Normana Pitkina (toho hrál samozřejmě Wisdom) v THE EARLY BIRD (1965).

To byla také poslední Desmondova role ve filmu, popularitou přeci jen asi trochu unavený Jerry odešel ze světa showbyznysu a stal se řidičem dodávky v Londýně. Banální obchodní rozepři vyřešil Jerry Desmonde nejhůř, jak mohl, a 11. února 1967 opustil po sebevraždě svět smrtelných.

Pavel "dopitak" Růžička

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.