Donald Sutherland


(Donald McNichol Sutherland)Obrazok
    

Celkové hodnotenie

10.0/10 (1 hlas)

Herec,   

Narodený: 17.7.1935

Miesto Narodenia: Saint John, Nový Brunsvik, Kanada

Herecká Filmografie:

  1. Forsaken (2015)  
  2. Hry o život: Drozdajka 2 (2015)  
  3. Calling, The (2014)  
  4. Hry o život: Drozdajka 1 (2014)  
  5. Jappeloup (2013)  
  6. Hry o život: Skúška ohňom (2013)  
  7. Crossing Lines (2013)
  8. Najvyššia ponuka (2013)    
  9. Hry o život (2012)
  10. Treasure Island (2012)  
  11. Dawn Rider (2012)  
  12. Sofia (2012)  
  13. Šéfovia na zabitie (2011)  
  14. Mechanik zabijak (2011)  
  15. Man on the Train (2011)  
  16. Orol Deviatej légie (2011)  
  17. Jock (2011)  
  18. My Life As an Experiment (2011)
  19. Out of the Shadows (2010)  
  20. Piliere Zeme (2010)  
 

...více

Životopis

Má tři syny a jednu dceru. Je dvakrát ženatý a jeho nejstarší syn Kiefer ho předčil v popularitě. Řeč je o Donaldu McNicolovi Sutherlandovi narozeném 17.7. 1935 v Novém Brunswicku. Ve svých 14 letech pracoval pro rozhlasovou stanici CKBW jako zpravodaj. Studoval na Viktoriině univerzitě a promoval s dvojitým vyznamenáním v inženýrství a činohře. Nějaký čas byl i členem komediálního spolku „UC Follies“ v Torontu. Naštěstí vystudovaný Donald netíhl k inženýrství, ale k herectví. Vystudoval Londýnskou akademii hudby a herectví a počátkem 60. let začínal dostávat menší role v britských televizních filmech.

Poprvé na sebe upozornil rolí v hororu DR. TERROR'S HOUSE OF HORRORS s Christopherem Leem po svém boku a hlavně válečnými snímky jako např. TUCET ŠPINAVCŮ, MASH či KELLYHO HRDINOVÉ. Následoval prudce vzrůstající zájem o Sutherlandovu osobu a při snímku KLUTE také první milostný románek s Jane Fondovou. 70. léta byla pro Donalda Sutherlanda výstřelem mezi celosvětově uznávanou hereckou elitu. Vybíral si vždy ze zajímavých námětů a propracovaných scénářů. Tyto nároky splňovaly temné thrillery jako TEĎ SE NEDÍVEJ, DEN KOBYLEK, INVAZE ZLODĚJŮ TĚL a válečné snímky XX. STOLETÍ nebo OREL PŘISTÁVÁ. Také si s chutí zahrál ve Felliniho dramatu CASANOVA či v jednom z mnoha příběhů legendárního detektiva Sherlocka Holmese s názvem VRAŽDA NA ÚROVNI.

Naopak 80. léta byla časem prvních krizí kariéry rozeného Kanaďana, a i když příkladně OBYČEJNÍ LIDÉ nebo KOUMÁCI jsou označovány za kvalitní díla, Sutherland hrál povětšinou v průměrných filmech a jeho sláva začala pomalu, ale jistě zhasínat. Ohýnek naděje však vzplál roku 1991, kde si Sutherland zahrál v politickém mrazivém dramatu Olivera Stonea J.F.K. a efektním akčním thrilleru OHEŇ, v obou případech vedle slavných hereckých es. Další zmrtvýchvstání Donalda se konalo uprostřed 90. let. V tu dobu natočil úspěšnou SMRTÍCÍ EPIDEMII a zahrál si po boku svého syna Kiefera v soudním dramatu ČAS ZABÍJET. O rok později hrál v několika kanadských filmech, např. HON NA ŠAKALA nebo PRACHY K LIKVIDACI.

Na přelomu třetího tisíciletí se Sutherland objevil v několika komerčních snímcích, z nichž se mezi nejpovedenější řadí LOUPEŽ PO ITALSKU a NÁVRAT DO COLD MOUNTAIN. V současnosti se již herecká legenda pořád nezastavuje a točí několik filmů ročně (za zmínku jistě stojí jeho herecky plodný rok 2005). Jeho charismatický hlas byl několikrát využit v televizních reklamách a rádiu včetně reklamy na automobily značky Volvo. Také dostal cameo roličku v jedné epizodě (Lisa the Iconoclast) seriálu SIMPSONOVI.

Donald Sutherland uchvacuje svým „osobním“ herectvím diváky už přes čtyři dekády a přesto mu stále chybí cenný skalp – Oscar. Doma má „jen“ dva Zlaté Glóby a pár dalších ocenění na různých filmových festivalech. V budoucnu se chystá tato uznávaná filmová persona představit ve snímku FOOL'S GOLD.
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.