Susan Cabot

Susan Cabot

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1969

Bracken's World

Seriál - Drama


1959

The Wasp Woman

Film - Horor, Sci-Fi

Surrender - Hell!

Film - Válečný


1958

Romance na řece

Film - Komedie, Rodinný, Romantický

Fort Massacre

Film - Western

Machine-Gun Kelly

Film - Krimi, Životopisný, Akční

War of the Satellites

Film - Sci-Fi


1957

The Saga of the Viking Women and Their Voyage to the Waters of the Great Sea Serpent

Film - Dobrodružný, Fantasy, Akční

Sorority Girl

Film - Drama

Carnival Rock

Film - Drama, Romantický

Have Gun - Will Travel

Seriál - Western, Drama


1954

Ride Clear of Diablo

Film - Western


1953

Gunsmoke

Film - Western


1952

Souboj v Silver Creek

Film - Western

The Battle at Apache Pass

Film - Western

Son of Ali Baba

Film - Dobrodružný, Akční


1951

Vymahač

Film - Film-Noir, Krimi

Tomahawk

Film - Western

Flame of Araby

Film - Dobrodružný

The Prince Who Was a Thief

Film - Dobrodružný


1950

On the Isle of Samoa

Film - Dobrodružný


1947

Polibek smrti

Film - Film-Noir, Krimi, Drama

Životopis

Subtilní, černooká, jemná, hezká a... malá. To byla pro mnohé kolegy indicie k určení herecké kolegyně herečky Susan Cabot. Ta se narodila jako Harriet Shapiro v rodině ruských židovských imigrantů dne 9. 7. 1927 v Massachusetts v Bostonu. Suzan neměla právě lehký život. Zdá se, že byl nejen plný chaosu, ale i duševního strádání. A ani poslední hodina jejího života nebyla přirozená. Zemřela zavražděná rukou svého jediného syna. Už během dětství si zažila své. Poté co oba rodiče zmizeli neznámo kam, byla přemísťována z dětských domovů z místa na místo a údajně jich ne vlastní vinou vyměnila osm. Suzan byla nadána nejen hudebně (dobře zpívala), ale současně byla i talentovaná malířka, a po vystudování výtvarné umělecké školy našla v New Yorku zaměstnání jako ilustrátorka. Příjmy si vylepšovala prací v rozhlase, zpívala s kapelou a hrála v divadle.

V roce 1947 se čistě náhodou objevila při veřejném natáčení filmu Polibek smrti v ulici New Yorku, a zde ji režisér vybral z přihlížejících, jestli by si nezahrála malinkou – epizodní roli. Pro hereckou práci v Hollywoodu byla vybrána až poté, když se objevila v televizi. Hledač talentů pro Columbii Pictures jí nabídl casting pro společnost. I když nakrátko, podepsala s Columbií smlouvu, ale po čase přešla k Universal Studio, které ji obsazovalo do rolí, které jí dle jejího názoru seděly. Byly to tzv. "B" filmy – westerny, krimi, horory a sci-fi. Ve westernech byla častou partnerkou Audieho Murphyho, který nebyl právě dlouhán a vytvořili spolu zamilované dvojice. Jen namátkou několik filmů známých především milovníkům westernů, kde hrála hlavní role: 1951 Tomahawk, 1952 The Battle at Apache Pass, 1952 The Duel at Silver Creek, 1953 Gunsmoke jako Rita Saxton, 1954 Ride Clear of Diablo role Laurie Kenyon, 1957 Sonority Girl – Sabra Tanner, nebo drama z roku 1958 Fort Massacre, kde hrála indiánskou dívku kmene Piutů.

Susan Cabot se vdala poprvé, když jí bylo jen 17 let v 1944 za Martina Sackera, který pracoval jako umělecký designer. Manželství bylo bezdětné a rozpadlo se v roce 1951. V roce 1959 se do ní zamiloval během pobytu v USA jordánský král Hussain, který byl jejím filmovým obdivovatelem. I přes velkou lásku se poté, co se dozvěděl, že je Suzan židovka rozešli. Mezitím měla několik krátkodobějších vztahů se svými hereckými kolegy (Marlon Brando, Roger Corman, Richard Anderson, Hugh O'Brian), až se v roce 1968 vdala za herce Michaela Romana. Narodil se jim syn Timothy Scott Roman. Chlapec ale byl od narození malý a lékaři u něj zjistili zakrslost. K tomu se po čase přidružily po požívání růstových hormonů i psychické problémy. S Michaelem Romanem se Susan rozvedla v roce 1981. Postupem času se zřejmě její syn Timothy, duševně narušený trpaslík (jak ho nazývali lidé v okolí pro jeho hlasité a vzteklé výlevy) dopracoval k neskutečné nenávisti vůči své matce, že ho porodila jako mrzáka, a že musí takhle trpět. K tomu přispívalo i přezírání a posměšky.

Dne 10. 12. 1986 – vila v Enzo, Kalifornie - Suzan Cabot si vzala silný prášek na spaní, a usnula ve své ložnici. Tomothy jí přehodil přes hlavu látku a několika ranami činkou do hlavy jí zabil. Policii se snažil namluvit, že byli přepadeni a útočník matku zabil. Po výslechu na stanici a nesrovnalostech ve výpovědi se policisté rozhodli prohledat detailněji místnosti vily, a nalezli ukrytý vražedný nástroj. T. Roman byl odsouzen na tři léta vězení a poté umístěn v psychiatrické léčebně. O životě Susan Cabot byl natočen v roce 2007 TV film s názvem Black Oasis, a postavu Susan ztvárnila herečka Rose McGowan (představitelka jedné z Charmaid).

Marta "clara.bow" Holubová

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.