Joseph Pilato

Joseph Pilato

Osobnostcsfd.cz

Herec

16. března, 1949, Boston, Massachusetts, USA

24. března, 2019, Los Angeles, California, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2018

Attack in LA

Film - Akční


2017

Shhhh

Film - Horor


2016

Parasites

Film - Horor, Thriller, Akční

The Chair

Film - Horor, Krimi, Thriller

Ihailed

Film - Horor


2015

Night of the Living Dead: Darkest Dawn

Film - Horor, Animovaný


2010

Black Box, The

Film - Horor


2009

Someone's Knocking at the Door

Film - Horor


2005

After Effects: Memories of Pittsburgh Filmmaking

Film - Dokumentární


2003

The Many Days of 'Day of the Dead'

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


2000

Digimon

Film - Dobrodružný, Fantasy, Akční, Animovaný


1999

The Last Seduction II

Film - Krimi, Thriller, Romantický


1998

Hudba ze sousedního pokoje

Film - Komedie, Drama, Romantický


1997

Vládce prokletých přání

Film - Horor

Snake Skin Jacket

Film - Thriller


1996

Visions

Film - Sci-Fi, Thriller


1995

The Demolitionist

Film - Sci-Fi, Thriller, Akční


1994

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Film - Krimi, Drama

(Ne)manželský sex

Film - Drama

Fatal Passion

Film - Thriller


1993

Dobrodružství Brisco Countyho Jr.

Seriál - Dobrodružný, Sci-Fi, Western, Akční


1990

Alienator

Film - Sci-Fi, Thriller, Akční

Empire of the Dark

Film - Dobrodružný, Horor, Akční


1986

Hurá!

Film - Komedie, Drama


1985

Den mrtvých

Film - Horor, Sci-Fi

Spenser: For Hire

Seriál - Krimi, Drama


1981

Rytíři

Film - Dobrodružný, Drama, Akční


1980

Effects

Film - Horor


1978

Úsvit mrtvých

Film - Horor, Thriller, Drama, Akční

Životopis

Josef  Francis Anthony Pilato Jr. aka "Joseph Pilato" aka "Joe" je americký divadelní, filmový a hlasový herec. Divákům je nejvíc znám pro ztvárnění psychopatického kapitána Rhodese z filmu DAY OF THE DEAD /1985/.

Pilato se narodil v Bostonu v roce 1949 do rodiny italských přistěhovalců. Jeho otec byl profesionálním trombonistou v Les Brown Orchestra. Rodiče zapsali mladého Josepha do katolické školy, kde byl ministrantem a kde taky objevili jeho talent pro herectví. V raných 80.letech studoval na University of Pittsburgh na katedře dramatu. Hodiny herectví následně bral na Emerson College a Suffolk University v Bostonu. Hned po studiu se připojil k divadelním skupinám Boston Repertory Theatre, Stage One Theatre Company a Reality Theatre. Po čase odchází do New Yorku k Working Theatre, kde spolupracuje s hereckými esy Joem Chalkinem, Kristin Linklatter nebo Peterem Kassem. V NY začal také spolupracovat s new-jerseyským Growtowski's Polish Laboratory Theatre. V pozdních 70.letech se stěhuje do Pittsburghu, kde se stává rezidentním hercem Pittsburgh Public Theatre a příležitostně dává lekce herectví na místních školách.

Jeho kariéra nabírá švunk, když se stává členem Pittsburgh Film Family a potkává se s kmotrem undergroundové kinematografie Georgem A.Romerem. Ten mu nabídl první filmovou roli postavy policisty resp. cameo roli v hororu DAWN OF THE DEAD /1978/. Šest let poté získal roli kapitána Rhodese v moderním zombie hororu DAY OF THE DEAD, opět v režii George A.Romera, který se stal klasikou tohoto žánru. Jeho popularita dál stoupá, získává ale spíše vedlejší role např. v komedii GUNG HO /1986/ s Michaelem Keatonem v hlavní roli, roli Carla v romantické komedii s Judem Lawem MUSIC FROM ANOTHER ROOM /1998/, a v roli Deana Martina účinkoval v kultovním snímku Quentina Tarantina, PULP FICTION /1994/.

Další vedlejší role hrál v akčním thrilleru THE DEMOLITIONIST /1995/, v hororu WISHMASTER /1997/, v hororu THE GHOULS /2003/, v krimi thrilleru THE LAST SEDUCTION /1994/ s Billem Pullmanem v hlavní roli nebo v krátkometrážním sci-ci WARDOG /2007/. V nadcházejícím hororu režiséra Zebediaha De Sota, NIGHT OF THE LIVING DEAD: ORIGINS 3D /2014/, ztvární Pilato vedlejší roli Harryho Coopera.

Jako dabér animovaných postav propůjčil svůj hlas postavičce Metal Greymon v americké verzi japonských Digimon filmů, DIGIMON: THE MOVIE /2000/. Je častým účastníkem různých hororových comic conů a přehlídek, kde se setkává se svými fanoušky a rozdává podpisy. Jeho nejoblíbenější „rolí" byla postava koledníka v obchodě Gimbel's Store v Pittsburghu, kde pak založil skupinu Dickensových koledníků. A taky jako dablér Roberta De Nira ve válečném dramatu THE DEER HUNTER /1978/.

V roce 1983 se přihlásil do konkurzu na maskota Pittsburgh Steelers ale nakonec jej nedělal. Po hororu Day of the Dead jej všichni nazývali „Joem". Původně se plánoval Pilato stát právníkem ale jakmile přičichnul k herectví oddal se plně tomuto umění. Nevlastní žádný počítač a je blízkým přítelem kolegů z Dawn of the Dead, Davida Emgeho a Kena Foreeho.
Hraje levoručně golf, na kytaru, akordeón a učí se jako jeho otce na trombón.

Lukáš "gatuso" Častulík

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.