Helen Baxendale

Helen Baxendale

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2020

Agatha a půlnoční vraždy

Film - Mysteriózní

Kruhy + Kříže

Seriál - Sci-Fi, Drama, Romantický


2019

Heidi: Queen of the Mountain

Film - Rodinný


2014

The Secrets

Seriál


2012

Kuků

Seriál - Komedie


2011

Anonym

Film - Thriller, Drama, Historický

Smrt v ráji

Seriál - Krimi, Drama

Únos a výkupné

Seriál - Krimi, Thriller, Drama


2010

Dirk Gently

Seriál - Komedie, Krimi, Sci-Fi

The Rendezvous

Film - Drama


2009

Zákon a pořádek: Spojené království

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Drama

Beyond the Pole

Film - Komedie, Drama


2007

Inspektor George Gently

Seriál - Krimi, Drama

Dead Clever: The Life and Crimes of Julie Bottomley

Film - Thriller, Drama


2006

Vraždy v Oxfordu

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Drama

The Only Boy for Me

Film - Komedie, Drama, Romantický


2004

Slečna Marplová

Seriál - Krimi, Drama

Happy Birthday Oscar Wilde

Film - Dokumentární


2003

Skagerrak

Film - Drama, Romantický


2002

Zamilovaný gigolo

Film - Komedie

Lost in the Snow

Film - Krátkometrážní, Rodinný


2001

Krůček k vraždě

Seriál - Krimi, Thriller, Drama

Adrian Mole: The Cappuccino Years

Seriál - Komedie


2000

Rafinovaný zloděj

Film - Komedie, Krimi

Skoncujme to do pondělka

Film - Komedie, Romantický

Tales from the Madhouse

Seriál - Drama


1997

Vraždy v Midsomeru

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Drama

Šest v tom

Seriál - Komedie, Drama, Romantický

Práce nevhodná pro ženu

Seriál - Mysteriózní, Drama

Investigator, The

Film - Drama

Macbeth

Film


1996

Vadí, nevadí

Film - Krimi, Thriller

Bolše Vita

Film - Drama

Crossing the Floor

Film - Komedie


1994

Přátelé

Seriál - Komedie, Romantický

Cardiac Arrest

Seriál - Komedie, Drama


1993

The Marshal

Film


1989

Agatha Christie's Poirot

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama


Hostka

1993

Politically Incorrect

Seriál - Komedie, Talk-show

Životopis

O rodačkách z Velké Británie se obecně říká,že nejsou hezké a nemají šťávu. Naštěstí i ostrovní země je domovem žen krásných a talentovaných. A Helen Baxendale k nim bezesporu patří.

I v našich končinách velmi dobře známá Helen se k herectví, tak jako mnoho jejích kolegů, dostala vlastně náhodou. Od útlého mládí byl její vášní balet a vše směřovalo k tomu, že ji jako diváci budeme obdivovat pouze na divadelních prknech. V sedmnácti letech si ale Helen s lítostí uvědomila, že není schopná v tanci dosáhnout profesionální úrovně a její život nabral nový směr - upnula se k herectví a nakonec začala studovat na prestižní Bristol Old Vic Theatre School. Po promoci nastoupila do Glasgow Citizens Theatre, kde působila tři sezóny v letech 1992 až 1994. V této době se poprvé mihla na televizních obrazovkách. Šlo o malinké role, kterými na sebe nemohla výrazněji upozornit. Ale někoho přece jen zaujala – ve svých třiadvaceti letech dostala nabídku zahrát si hlavní ženskou hrdinku v seriálu televizní stanice BBC „CARDIAC ARREST“. Helen pochopitelně přijala A dobře udělala, neboť v Anglii měl seriál velký úspěch a to nejen díky poněkud cynickému úhlu pohledu na zdravotnictví, ale i výborně napsaným postavám. Helen v seriálu, jenž se natáčel tři roky (1994-1996), ztvárnila ambiciózní, průbojnou, konfliktní a zhýralou doktorku Claire. Byla to konečně postava, kterou si diváci bez problémů zapamatovali. A nejen diváci - také kritika její výkon patřičně ocenila nominací na cenu BAFTA.

Rok 1996 byl pro Helen v mnoha ohledech zásadní. Končil „CARDIAC ARREST“ a ona si mohla vybírat z nabízených rolí. Objevila se v několika projektech, mimo jiné v televizním filmu TRUTH OR DARE, kde se jako úspěšná právnička zapletla do vražedné hry rozpoutané jejími bývalými spolužáky Co je však podstatnější – tento rok s sebou přinesl vstupenku na stříbrné plátno. Nejdříve si zahrála Lady Macbeth v nezávislé adaptaci Shakespearova dramatu (MACBETH). Film nezaznamenal výraznější ohlas, ačkoliv prý šlo o velmi věrné převyprávění literární klasiky. Druhým snímkem byl BOLSE VITA maďarského režiséra Ibolyi Feketeho, kde se Helen zhostila role velšské učitelky, která spolu s americkou přítelkyní potkává v postkomunistickém Maďarsku dvojici ruských muzikantů Poslední a zřejmě nejzásadnější událostí roku 1996 se pro Helen stalo natočení pilotního dílu seriálu „ŠEST V TOM“, který jí přinesl postavu Rachel. Helen Baxendale a ani pětice jejích kolegů s Jamesem Nesbittem v čele nemohla tušit, že stojí u zrodu jednoho z nejlepších seriálů devadesátých let.

“ŠEST V TOM“ - pět sérií z let 1997-2003, Manchester, šest mladých lidí, komediální seriál. Takhle to zní docela obehraně - ale dejte slovo komediální do uvozovek, pak připočtěte skvěle napsané postavy a vynásobte jedinečnou atmosférou. Jako výsledek nedostanete nic menšího než život Život s chvílemi plnými radosti, lásky, klidu a naděje, ale i s chvílemi totálního zmaru, nejistoty, podvodů a smutku. Prostě se vším, co k němu patří Nevýslovnou zásluhu na kvalitách seriálu mají herci a pro mnoho lidí se nezapomenutelnou stala právě Rachel v níž Helen Baxendale našla svoji patrně životní roli. A není se co divit, vždyť do ní vtělila i kus sebe samotné. Rachel, mladá a krásná žena, kterou osud nechává doslova narazit do sukničkáře Adama (James Nesbitt). Rachel a Adam, kteří v tom druhém nacházejí „chybějící polovinu sebe sama“ a odvažují se jít životem spolu. Rachel upřímná, tvrdohlavá, milá, chápavá, sladká, dokonalá. A především jemná lidská bytost se spoustou něhy v srdci. To všechno se zrcadlilo v Heleniných očích Kdo by ji nemiloval?

V období mezi pilotním dílem a první sérií „ŠESTI V TOM“ stihla Helen propůjčit svou tvář dvěma výrazným ženským hrdinkám. V televizním filmu THE INVESTIGATOR natočeném podle skutečných událostí ji diváci mohli vidět jako seržantku Caroline Meagher, asistující při homofobním honu na lesbičky sloužící v Britské armádě.Ironií osudu je, že sama Caroline je lesbička I u nás známý seriál volně inspirovaný detektivními příběhy P.D. Jamesové "CORDELIA GRAYOVÁ:PRÁCE NEVHODNÁ PRO ŽENU” znamenal zajímavou příležitost v postavě ženy, která se nedobrovolně stává majitelkou detektivní agentury. Tento seriál hraje v Helenině životě poměrně důležitou roli – během propagační cesty do USA, kde byla „CORDELIA GRAYOVÁ“ uvedena roku 1998, dostala Helen Baxendale nabídku, která mohla zásadně změnit její život. V té době si totiž scénáristé kultovního amerického sitcomu „PŘÁTELÉ“ usmysleli, že by Rossovi slušela nová manželka. A tak se Helen proměňuje v roztomile (někdy možná až přehnaně) britskou Rossovu přítelkyni-manželku-exmanželku Emily Whalton a nesmazatelně se zapisuje do povědomí diváků na celém světě. Málokdo ví, že se s Helen původně počítalo i dále, ne jen na hostování v několika dílech - měla se stát součástí „týmu PŘÁTEL“ natrvalo. Ale lidé míní a život mění – Helen zjistila, že je těhotná (její přítel, David Elliot, je producent) a v Anglii na ni ke všemu čekalo natáčení další řady seriálu „ŠEST V TOM“, jenž si mezitím získal srdce diváků.

V září 1998 Helen porodila dcerku Nell a už pár týdnů poté znovu točila. Šlo totiž o příležitost, kterou si nemohla nechat ujít – hrát po boku Kevina Spaceyho. Stalo se tak ve filmu RAFINOVANÝ ZLODĚJ, v němž Spacey vytvořil roli irského zloděje, jenž se zaplete se dvěma sestrami – jedna z nich byla Helen, druhou hrála Linda Fiorentino. Ve filmu se objevil i tehdy neznámý Colin Farrell. O rok později zazářila ve snímku švýcarského režiséra Curta Truningera SKONCUJME TO DO PONDĚLKA. Točilo se v Kanadě a Helenina hrdinka sužovaná sebevražednými sklony se vydává spolu s neúspěšným spisovatelem na cestu k Niagarským vodopádům, kde se oba chtějí zařídit podle názvu filmu. Žánr? Romantická komedie Na podzim roku 2001 se Helen Baxendale stala podruhé matkou. Helenino těhotenství a posléze narození syna Erica zamotalo hlavu tvůrcům „ŠESTI V TOM“ - bylo totiž nutné upravit už hotové scénáře čtvrté řady. Byla to paradoxně právě tato komplikace, která pomohla seriálu získat na ještě větší hloubce. V následujícím roce se Helenin zájem zaměřil také jiným směrem – za kameru. Spolu s manželem založila produkční společnost Shooting Picture. Jejich prvním snímkem se stala komedie FLYFISHING, v němž se Helen mihne v čestné roličce servírky Sam. Zatím posledním filmem,ve kterém jsme mohli Helen vidět, je menší role ve SKAGERRAKU dánského režiséra Sørena Kragh-Jacobsena z roku 2003. Vysvětlení, proč je to už tak dlouho je jednoduché - když v roce 2003 v Británii běžela poslední řada ŠESTI V TOM, nechala se Helen slyšet, že svoje herecké aktivity omezí. Chce se koncentrovat na menší projekty a věnovat mnohem více času rodině. A svoje předsevzetí dodržuje – od té doby se objevila pouze v jedné epizodě výtečného cyklu kriminálních příběhů „KRŮČEK K VRAŽDĚ“, stihla natočit televizní film podle románu Gila McNeila THE ONLY BOY FOR ME a především se vrátila k divadlu na scéně Royal Court Theatre.

Dnes šestatřicetiletá Helen Baxendale toho má ještě hodně před sebou. Doufejme, že svůj částečný odchod do ústraní nebude brát příliš vážně a přejme jí, aby se na ni usmálo štěstí v podobě výrazné role na plátnech kin. Byla by velká škoda o ni přijít... Jen se schválně podívejte do těch očí!

Tyler

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.