Danièle Gaubert

Danièle Gaubert

Osobnostcsfd.cz

Herečka

9. srpna, 1943, Nuars, Nièvre, Francie

15. listopadu, 1987, Paříž, Île de France, Francie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1972

Snow Job

Film - Krimi, Drama


1970

Underground

Film - Thriller, Válečný, Drama


1969

Camille 2000

Film - Drama, Romantický

Paris n'existe pas

Film


1968

Osamělá vlčice

Film - Dobrodružný, Krimi

Come, quando, perché

Film - Romantický


1967

Grand dadais, Le

Film - Drama


1964

Let z Ašije

Film - Dobrodružný, Válečný, Drama, Romantický

Begegnung in Salzburg

Film - Drama


1963

Das große Liebesspiel

Film - Komedie, Povídkový


1962

Der Zigeunerbaron

Film - Hudební, Komedie, Romantický

Storia milanese, Una

Film


1961

Napoléon II, l'aiglon

Film - Drama

Pavé de Paris, Le

Film

Vive Henri IV... vive l'amour!

Film - Komedie


1960

Régates de San Francisco, Les

Film

Terrain vague

Film - Drama

Životopis

Francouzská herečka Danièle Gaubert pocházela z malé vesnice Nuars jižně od Paříže, ale ještě v bezmála dětském věku se začala prosazovat v hlavním městě jako modelka a její tvář zdobila obálky módních časopisů. Jako šestnáctiletou ji oslovil režisér Claude Autant-Lara pro velkou roli ve filmu REGATY ZE SAN FRANCISCA (Les régates de San Francisco, 1959), kde hrála po boku Laurenta Terzieffa. Velkým úspěchem byl následující film slavného režiséra Marcela Carné PUSTINA (Terrain vague, 1960), který dosáhl bezmála dvoumiliónové návštěvnosti v kinech.

Kromě filmu začala Danièle Gaubert hrát i divadlo, následně dostala velké příležitosti ve filmech historického žánru (NAPOLEON II., 1960; AŤ ŽIJE JINDŘICH IV., AŤ ŽIJE LÁSKA – Vive le Henri IV., vive l′amour, 1961), začala točit také v Německu a Itálii, objevila se i v americkém válečném filmu LET Z AŠIJE (Flight from Ashyia, 1964).

První manželství Danièle Gaubert bylo krátkou, ale významnou kapitolou jejího života. V roce 1964 se jejím manželem stal Radhamés Trujillo (1943-1994), syn bývalého zavražděného diktátora Dominikánské republiky Rafaela Trujilla. Klan Trujillo prakticky vytuneloval Dominikánskou republiku a po atentátu na hlavu rodiny rodina emigrovala do Evropy. Neprůhledné finanční aktivity v řádech stamiliónů dolarů i dědická řízení zaměstnávaly soudy v několika evropských zemích a do této nejbohatší mafiánské rodiny na světě se Danièle Gaubert ve dvaceti letech provdala.

Následně dočasně rezignovala na hereckou kariéru a narodily se jí dvě děti – dcera Maria Danielle (*1965) a syn Leonidas (*1966). Krátce po druhém porodu ale došlo k manželské krizi a Danièle Gaubert se s dětmi uchýlila do Normandie. Mezitím se vrátila k práci u filmu a natočila například psychologické drama VELKÝ ŤULPAS (Le grand dadais, 1967). V roce 1968 se za značného zájmu médií rozvedla s Trujillem a podařilo se jí vysoudit 150.000 dolarů spolu s vysokou měsíční apanáží pro děti, vzhledem k majetku manželova klanu se ale nejednalo o nijak horentní sumu.

Po rozvodu se Danièle Gaubert začala znovu častěji objevovat před kamerou, hlavní roli tajuplné zlodějky hrála v kriminálce OSAMĚLÁ VLČICE (La louve solitaire, 1968), který sice v té době ve Francii nezaznamenal nijak velký úspěch, ale známý je i u nás. Její filmová kariéra ale postupně spěla ke svému závěru, hrála například v britsko-americkém válečném snímku UNDERGROUND (1970) natáčeném ve Francii, naposledy se objevila ve filmu SNOW JOB (1972).

Již od roku 1968 byl jejím dalším životním partnerem slavný francouzský lyžař Jean-Claude Killy (*1943), držitel tří zlatých medailí ze zimních olympijských her v Grenoblu a vítěz několika Světových pohárů a mistrovství světa v lyžování. Vzali se v roce 1972 a poté žili ve Švýcarsku, narodila se jim dcera Isabelle. Danièle Gaubert zemřela následkem nádorového onemocnění v roce 1987 ve věku 44 let, Jean-Claude Killy se dnes opět pohybuje v oblasti sportu, mimo jiné je členem Mezinárodního olympijského výboru.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.