Joe Lewis

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2017

Bojovník se smrtí

Film - Akční


2012

Kill 'em All

Film - Krimi, Thriller, Akční


2006

The Room

Film - Thriller, Drama


1999

Bruce Lee: The Legend Lives On

Film - Dokumentární, Životopisný


1997

Krvavý měsíc

Film - Thriller, Akční


1995

Mr. X

Film - Akční


1993

Death by Misadventure

Film - Dokumentární


1988

Klec smrti

Film - Akční


1981

The Fall Guy

Seriál - Dobrodružný, Akční

Force: Five

Film - Akční


1979

Jaguár žije!

Film - Akční

Životopis

Legenda amerického kickboxu Joe Lewis se narodil v Severní Karolíně. V osmnácti letech se přihlásil k vojenskému námořnictvu, kde se také poprvé seznámil s bojovým sportem. Už po sedmi měsících tréninku získal svůj první černý pás v karate. Prošel válkou ve Vietnamu. Po návratu do USA studoval Jeet Kune Do pod vedením Bruce Lee, a také box se slavným Sugar Ray Robinsonem.

V 60. a 70. letech aktivně závodil v karate a kickboxu a zařadil se mezi nejúspěšnější zápasníky v historii. V roce 1969 zvítězil na vůbec prvním profesionálním mistovství světa ve sportovním karate. Později získal rovněž titul mistra USA v kickboxu v těžké váze a spousty dalších ocenění. Je jedním z pouhých pěti lidí na světě, kterým se podařilo ve sportovním zápase porazit Chucka Norrise. Podle mínění mnoha fanoušků byl Joe Lewis nejlepším americkým kickboxerem všech dob.

Samozřejmě bylo jen otázkou času, kdy si vysokého, svalnatého blonďáka všimne filmový průmysl. Lewise chtěl údajně obsadit již v roce 1972 Bruce Lee do role hlavního záporáka ve snímku CESTA DRAKA, avšak kvůli osobním neshodám tuto úlohu nakonec získal Chuck Norris.

Své velké premiéry se Joe dočkal v roce 1979, kdy ztvárnil hlavní postavu v dobrodružném kung-fu filmu JAGUÁR ŽIJE! Bylo to v době velkého zájmu o snímky s bojovou tématikou, kdy se po předčasné smrti Bruce Lee producenti snažili objevit nového filmového bojovníka. Ačkoli si spolu s Lewisem v tomto projektu zahrála spousta velkých hereckých hvězd, snímek upadl v zapomění a Joe se nikdy na plátně výrazně neprosadil.

V 80. a 90. letech se objevil ještě v několika dalších, podobně laděných filmech, občas i v titulních rolích. Za zmínku stojí například KLEC SMRTI. Hostoval také v akčních televizních seriálech (WALKER TEXAS RANGER).

V roce 1983 se ještě pokusil ve svých 39 letech o comeback do ringu, ovšem po porážce K.O. od Kerryho Roopa v tom samém roce, se rozhodl definitivně skončit. Naposledy byl mezi provazy k vidění při exhibičním zápase v roce 1990, kde mu byl soupeřem Bill Wallace.

Joe Lewis byl v 70. letech krátce ženatý s herečkou a modelkou Barbarou Leigh, ex-přítelkyní Stevea McQuenna či Elvise Presleye.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.