Scott Wilson

Obrazok
    

Celkové hodnotenie

0.0/10 (0 hlasů)

Herec,   

Narodený: 29.3.1942

Miesto Narodenia: Atlanta, Georgie, USA

Herecká Filmografie:

  1. B4TM (2012)
  2. Talking Dead (2011)
  3. Enlightened (2011)  
  4. Five (2011)  
  5. Dorfman (2011)  
  6. Justified (2010)
  7. Walking Dead (2010)      
  8. Radio Free Albemuth (2010)
  9. Comedy Is Pain (2009)
  10. Saving Grace B. Jones (2009)
  11. For Sale by Owner (2009)
  12. Bottleworld (2009)
  13. Tesne vedľa (2007)  
  14. Kung-fu frajer (2007)  
  15. 괴물 (2006)    
  16. Sensation of Sight, The (2006)
  17. Behind the Mask: The Rise of Leslie Vernon (2006)  
  18. Štvornohý detektív (2006)
  19. Come Early Morning (2006)
  20. Open Window (2006)
 

...více

Životopis

Rodák z Georgie, který vyrůstal a žil v Atlantě, dostal basketbalové stipendium pro studium na Georgia's Southern Technical University v oboru architektura.

Nicméně osud tomu chtěl jinak a Wilson se vydal z rozmaru stopem do L.A., kde se seznámil s jedním hercem, kterého potkal v baru a ten ho přemluvil k účasti na hereckém konkurzu. I když na konkurzu neuspěl, byl herectvím fascinován. Při studiu zároveň pracoval jako nekvalifikovaný dělník v různých profesích a v mezičase získával herecké zkušenosti v místních divadelních produkcích jako např. "The Importance of Being Earnest."

Wilsonova kariéra odstartovala filmem IN THE HEAT OF THE NIGHT /1967/, pro který jej objevil režisér Norman Jewison. V tomto snímku hrál po boku Sidney Poitiera a Roda Steigera. V témže roce hrál už hlavní roli ve filmu IN COLD BLOOD, podle adaptace úspěšného doku-románu Trumana Capota o vraždě farmářské rodiny dvěma mladými muži. Film byl vřele přijat kritikou a Wilsonovo jméno se definitivně umístilo na mapě filmového průmyslu.

Ačkoliv byl Wilson častým uchazečem o stále nové role, vypadal dobře a sexy, nemohl se prosadit jako klasická filmová hvězda. Hlavní role v důležitých filmech ale přicházely. Mezi jeho rané filmy patří CASTLE KEEP /1969/ a THE GYPSY MOTHS /1969/, kde hrál po boku Burta Lancastera. Ve snímku LOLLY-MADONNA XXX /1969/ hrál opět s Rodem Steigerem. Ve filmu THE GREAT GATSBY /1974/, zastřelí jako majitel autodílny, hlavní postavu ztvárněnou Robertem Redfordem. Za film THE NINTH CONFIGURATION /1980/, získal nominaci na Golden Globe Award. Na Benátském filmovém festivalu se stává snímek ROK SPOKOJNEGO SLONCA /1984/ vítězem této přehlídky filmů a Wilson v něm hrál jednu z hlavních rolí.

Televizní produkce v pozdějších letech objevila ve Wilsonovi herce pro temnější, intenzivní role s širokou škálou výrazových prostředků. Jako host se objevil v TV sérii X-FILES a TWILIGHT ZONE a hlavně jako gangsterský otec postavy ztvárněné Marg Helgenberger v krimi seriálu CSI. V mini-filmech dokázal hrát téměř cokoliv, od Elvisova otce ve snímku ELVIS AND THE COLONEL:THE UNTOLD STORY /1993/ až po postavu guvernéra Wyomingu ve filmu THE JACK BULL /1999/.

Na veřejnosti málomluvný člověk, dokazoval ve filmech pravý opak a skrze své postavy dával na odiv své herecké mistrovství. Zejména v temnějších a psychologických snímcích. Ve filmu SHILOH /1997/ kombinuje jak sklony k temným filmů tak i k rodinně orientovaným.

V moderním filmové éře podporuje mladé herce jako Vince Vaughna ve filmu CLAY PIGEONS /1998/, a Ryana Phillipa ve snímku THE WAY OF THE GUN /2000/ a skončil jako jedna z obětí sériové vražedkyně, kterou ztvárnila Charlize Theron ve filmu MONSTER /2003/. Nedávno se objevil ve filmu DONT LET GO /2008/, kde ztvárnil hvězdu rockabilly a taky v uměleckém snímku JUNEBUG /2005/.

Wilson žije 32 let se svou ženou Heavenly v Los Angeles, která se věnuje advokacii a je uznávaná spisovatelka a umělkyně.
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.