Michel Drach

Michel Drach

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka, Režisér/ka, Scenárista/ka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec/čka

1974

Les Violons du bal

Film - Drama


1964

Chroniques de France

Seriál - Dokumentární


1961

Amélie ou le temps d'aimer

Film - Drama


Režisér/ka

1987

Il est génial papy!

Film - Komedie


1986

Sauve-toi, Lola

Film - Drama


1982

Guy de Maupassant

Film - Životopisný, Drama


1979

Le Pull-over rouge

Film - Drama


1977

Vlastní minulost neznámá

Film - Mysteriózní, Drama, Romantický


1975

Parlez-moi d'amour

Film


1974

Les Violons du bal

Film - Drama


1970

Élise ou la vraie vie

Film - Romantický


1967

Vyšetřovaní komisaře Maigreta

Seriál - Krimi, Drama


1966

Safari diamants

Film - Krimi, Thriller, Drama, Romantický

Les Compagnons de Jehu

Seriál - Drama


1965

Train bleu s'arrête 13 fois, Le

Seriál - Dobrodružný

La Bonne occase

Film - Komedie


1961

Amélie ou le temps d'aimer

Film - Drama


1960

V neděli se nepohřbívá

Film - Krimi


1958

Auditorium

Film - Krátkometrážní


Scenárista/ka

1977

Vlastní minulost neznámá

Film - Mysteriózní, Drama, Romantický


Host/ka

1975

Les rendez-vous du dimanche

Seriál - Hudební, Talk-show

Životopis

Režisér Michel Drach vstoupil do dějin francouzské kinematografie hned svým prvním filmem, který neměl daleko ke stylu nové vlny, později pak natočil několik zajímavých snímků v hlavní roli se svou tehdejší manželkou Marií-José Nat. Drach pocházel z Paříže a k filmu jej přivedl jeho bratranec, významný režisér Jean-Pierre Melville. Pod jeho vedením začal Drach již koncem čtyřicátých let pracovat u filmu a jako asistent režie se podílel na Melvillových významných počinech MLČENÍ MOŘE (Le silence de la mer, 1949) a HROZNÉ DĚTI (Les enfants terribles, 1950).

V padesátých letech natočil Michel Drach několik krátkých filmů, jeho celovečerním debutem bylo existenciální drama V NEDĚLI SE NEPOHŘBÍVÁ (On n'enterre pas de dimanche, 1959), za něž získal prestižní cenu Prix Louis Delluc. Tímto příběhem o tragickém konci partnerského trojúhelníku se Michel Drach uvedl velmi slibně, jeho další práce AMÉLIE ANEB ČAS NA LÁSKU (Amélie ou le temp d΄aimer, 1961) však skončila komerčním fiaskem, ačkoliv byla nominována na Zlatého medvěda za nejlepší film na festivalu v Berlíně. Z finančních důvodů později Drach přijal nabídku, kterou předtím odmítl a natočil komedii DOBRÁ PŘÍLEŽITOST (La bonne occase, 1965) s osvědčenými herci.

Pozoruhodné soukromé i pracovní partnerství pak provázelo další tvorbu Michela Dracha během šedesátých a sedmdesátých let. V roce 1964 se oženil s herečkou Marií-José Nat (*1940) a z jejich manželství pocházejí tři synové – David (*1965), Julien (*1973) a Aurelien (*1975). Především se ale Marie-José Nat stala hvězdou většiny dalších Drachových filmů. Některé z nich jsou dnes již zapomenuté, například detektivka SAFARI DIAMANTS (1966), kde s Marií-José hrál Jean-Louis Trintignant, k uměleckým vrcholům dosáhla jejich spolupráce v sedmdesátých letech.

Do filmu PLESOVÉ HOUSLE (Les violons du bal,1974) začlenil Drach své vlastní vzpomínky na období války; film byl nominován na Zlatou palmu v Cannes a ze stejného festivalu si Marie-José Nat odnesla cenu pro nejlepší herečku. Dalším významným počinem bylo psychologické komorní drama o ženě trpící po nehodě ztrátou paměti VLASTNÍ MINULOST NEZNÁMÁ (Le passé simple, 1977), které opět vyneslo festivalovou trofej Marii-José Nat, tentokrát v Karlových Varech. Kromě toho Michel Drach příležitostně pracoval i pro televizi a podílel se například na vzniku některých seriálů. S Marií-José Nat se rozvedl v roce 1981 (rozešli se ale již několik předtím po seznámení herečky s hercem Victorem Lanouxem).

Z Drachovy tvorby osmdesátých let stojí za zmínku epizoda ze života slavného spisovatele GUY DE MAUPASSANT (1982) s Claude Brasseurem v hlavní roli. Hvězdné obsazení dominuje také melodramatickému příběhu ZACHRAŇ SE, LOLO (Sauve toi, Lola, 1985), natočeném ve francouzsko-kanadské koprodukci a dotýkajícímu se citlivě tématu rakoviny. Filmografii Michela Dracha uzavírá komedie DĚDA JE GENIÁLNÍ (Il est génial papy!, 1987), která se opět vrací k mezilidským vztahům, tentokrát v linii dědeček – vnuk.

Michel Drach zemřel v Neuilly-sur-Seine 15. února 1990 ve věku nedožitých 60 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.