Paul McCartney


(James Paul McCartney)Obrazok
    

Celkové hodnotenie

0.0/10 (0 hlasů)

Herec, Režisér, Skladateľ,

Narodený: 18.6.1942

Miesto Narodenia: Liverpool, Merseyside, Anglie, Velká Británie

Herecká Filmografie:

  1. Piráti Karibiku: Salazarova pomsta (2017)  
  2. Sound City (2013)  
  3. London 2012, Opening Ceremony (2012)  
  4. Koncert pre kráľovnú (2012)
  5. Paul McCartney: Live Kisses (2012)
  6. Magical Mystery Tour (2012)
  7. Beatles: Phenomenon (2012)
  8. Beatles in Germany 1966, The (2011)
  9. God Bless Ozzy Osbourne (2011)
  10. Beatles: Red Album 1962 - 1966 (2011)
  11. Paul McCartney Live In Halifax, Novia Scotia 2009 (2011)
  12. Steve Jobs: Billion Dollar Hippy (2011)
  13. McCartney Paul: Concert (2011)
  14. George Harrison: Living in the Material World (2011)
  15. Love We Make, The (2011)
  16. Paul McCartney Really Is Dead: The Last Testament of George Harrison (2010)
  17. 67th Annual Golden Globe Awards, The (2010)
  18. Last Play at Shea, The (2010)
  19. Magical History Tour (2010)
  20. Beatles - Live 1964-1966 (2010)

Režijná Filmografie:

  1. My Valentine (2012)
  2. Paul McCartney: Live Kisses (2012)
  3. Paul McCartney: Good Evening New York City (2009)
  4. Grateful Dead (1995)
  5. Magical Mystery Tour (1967)  

Skladateľská Filmografie:

  1. My Valentine (2012)
  2. Tuesday (2001)
  3. Standing Stone (1997)
  4. Ballad of the Skeletons (1997)
  5. Daumier's Law (1992)
  6. Ghosts of the Past (1991)
  7. From Rio to Liverpool (1990)
  8. Put It There (1989)
  9. McCartney (1986)
  10. Rupert and the Frog Song (1985)
  11. Takí istí špióni ako my (1985)  
  12. Give My Regards to Broad Street (1984)  
  13. Cooler, The (1982)
  14. Back to the Egg (1981)
  15. Rockshow (1980)
  16. Seaside Woman (1980)
  17. Oriental Nightfish, The (1978)
  18. Empty Hand (1977)
  19. Wings Live in Melbourne (1975)
  20. One Hand Clapping (1974)
 

...více

Životopis

Narodil se jako prvorozený syn Jamese McCartneyho, který se živil prodejem bavlny a Mary Patricie Molinové, jenž pracovala jako zdravotní sestra. Má jednoho mladšího bratra Michaela. Od dětství se věnuje hudbě, ke které ho vedl zpočátku jeho otec. Na gymnáziu se seznámil s Georgem Harrisonem, se kterým se společně učili hrát na kytaru.

V červnu roku 1957 se poprvé setkal s Johnem Lennonem na zahradní slavnosti ve Wooltonu, kde vystoupila Lennonova kapela The Quarrymen, do které Lennon McCartneyho okamžitě přijal. Tímto mezníkem vzniklo nejúspěšnější hudební spojení všech dob Lennon/McCartney, které společně dalo vzniknout několika desítkám písní. Postupně se měnilo složení skupiny, v únoru 1958 McCartney přivádí do skupiny svého kamaráda George Harrisona, na podzim téhož roku se název skupiny mění na Johnny and the Moondogs, v roce 1959 pak na The Silver Beetles. V roce 1960 se skupina naposledy přejmenovala na The Beatles. Po odchodu baskytaristy Stuarta Sutcliffa jeho nástroj přebírá McCartney. V roce 1962 do skupiny přichází bubeník Ringo Starr a v konečném složení Lennon, McCartney, Harrison a Starr skupina The Beatles působí až do svého rozpadu v roce 1970.

V roce 1966 McCartney potkává svou životní lásku, fotografku Lindu Eastmannovou, se kterou se 12. března 1969 oženil. Z tohoto manželství má tři děti Mary Ann (1969), Stellu Ninu (1971) a Jamese Louise (1977). V roce 1965 získává od královny Alžběty II. spolu s ostatními členy Beatles nejvyšší britské vyznamenání MBE (Member of the British Empire). V dubnu 1970 Paul McCartney veřejně oznámil, že skupinu Beatles opouští, ostatní jej následovali a všichni členové si zakládají své vlastní hudební skupiny a jejich cesty se rozcházejí. Paul naučil manželku Lindu hrát na klávesy a angažoval jí ve své nové skupině The Wings, která byla v letech 1971-1981 velmi populární.

V roce 1980 se Paul na devět dní ocitl v japonském vězení za držení marihuany. V roce 1984 je představen pseudodokumentární film o Paulovi s názvem GIVE MY REGARDS TO BROAD STREET. Během dvou týdnů byl film stažen se ztrátou devíti miliónů dolarů. V roce 1985 Paul vystoupil na benefičním koncertu Live Aid. Téhož roku se dal dohromady s Yoko Ono, aby zakoupili práva na písně Beatles, ale celá záležitost skončila tím, že je získal Michael Jackson. V 80. let spolupracoval s různými hudebníky (Stevie Wonder, Michael Jackson) a věnoval se řadě sólových projektů. S manželkou Lindou se také stávají vegetariány a bojovníky za práva zvířat.

V polovině 90. let se pak společně s Georgem Harrisonem a Ringo Starrem podílí na projektu Beatles Anthology. V roce 1997 je královnou Alžbětou II. pasován na rytíře, čímž získává titul Sir. V dubnu 1998 zemřela McCartneyho žena Linda na rakovinu prsu, nicméně McCartney se v roce 2002 podruhé oženil s modelkou Heather Millsovou a v říjnu 2003 se jim narodila dcera Beatrice Milly McCartney. Na podzim 2006 se ale jejich manželství rozpadlo a oficiálně ohlásili rozchod.

Sir Paul McCartney je v současné době žijící legendou světové populární hudby, je zapsán v Guinessově knize rekordů jako nejúspěšnější hudebník a skladatel v historii populární hudby s 60 zlatými disky a 100 milióny prodanými singly. Řada jeho písní je zařazována mezi nejlepší písně hudební historie např. Yesterday (1965), Eleanor Rigby (1966), Hey Jude (1968), Let it be (1969) a další. Paul McCartney obdržel celou řadu ocenění.

V roce 1990 získal cenu Grammy za celoživotní dílo, v roce 1999 byl uveden do Rock'n'rollové síně slávy také jako sólový umělec, Beatles jako skupina byli již v síni slávy od roku 1988. V anketě BBC z roku 2002 o největšího Brita v historii se umístil na 19. místě. Je mimo jiné i autorem vážné hudby, vydal již svou sbírku poezie a věnuje se též malování.
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.