Belinda Lee

Belinda Lee

Osobnostcsfd.cz

Herečka

15. června, 1935, Budleigh Salterton, Devon, England, Velká Británie

12. března, 1961, San Bernardino, California, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1962

Konstantin Veliký

Film - Dobrodružný, Drama, Romantický, Historický


1961

Fantasmi a Roma

Film - Komedie, Fantasy


1960

Najatý vrah

Film - Drama

Svědek, který nepromluvil

Film - Válečný, Drama, Romantický, Historický

Femmine di lusso

Film - Komedie, Romantický

Messalina Venere imperatrice

Film - Drama

Brevi amori a Palma di Majorca

Film - Komedie

Marie des Isles

Film - Dobrodružný, Romantický

Der Satan lockt mit Liebe

Film - Krimi, Drama

Giuseppe venduto dai fratelli

Film - Drama


1959

Donchuáni

Film - Komedie, Drama

Ce corps tant désiré

Film - Drama

Die Wahrheit über Rosemarie

Film - Drama

Pleťáci

Film - Drama

Le notti di Lucrezia Borgia

Film - Drama, Historický


1958

Nor the Moon by Night

Film - Drama

Aphrodite, déesse de l'amour

Film - Drama

Velké peníze

Film - Komedie


1957

Dangerous Exile

Film - Dobrodružný, Drama, Romantický

The Secret Place

Film - Krimi, Drama

Miracle in Soho

Film - Drama, Romantický


1956

The Feminine Touch

Film - Komedie, Drama

Eyewitness

Film - Krimi, Drama

Who Done It?

Film - Komedie


1955

Footsteps in the Fog

Film - Thriller, Drama

Man of the Moment

Film - Komedie

Life with the Lyons

Seriál - Komedie

No Smoking

Film


1954

Krásky z dívčí školy

Film - Komedie

Murder by Proxy

Film - Krimi, Thriller, Drama

Meet Mr. Callaghan

Film - Krimi, Drama

The Runaway Bus

Film - Komedie, Krimi, Mysteriózní

Životopis

Krásné anglické herečce Belindě Lee nebylo dopřáno mnoho času, přesto se koncem padesátých let stihla stát filmovou hvězdou celoevropského významu. Narodila se v malém městečku Budleigh Salterton v jižní Anglii, její otec byl majitelem hotelu. Již od dětství toužila Belinda Lee po kariéře u divadla a filmu a po střední škole se zapsala ke studiu herectví na Královské akademii dramatických umění. Při jednom divadelním představení v Nottinghamu si jí povšimli filmaři a mimořádně krásná adeptka herectví se v osmnácti letech dostala ke své první filmové roli v kriminální komedii THE RUNAWAY BUS (1954).

Vzápětí začala Belinda Lee točit několik filmů ročně, zpočátku ale jen ve vedlejších rolích, s většími úkoly se setkala v kriminálce MURDER BY PROXY (1955) nebo v komedii MAN OF THE MOMENT (1955), v témže roce jako mladá a krásná vycházející hvězda reprezentovala britskou kinematografii na festivalu v Cannes. Přestože prokázala značné herecké schopnosti, sama nebyla příliš ztotožněna se svým stereotypním angažmá v postavách okouzlujících blondýnek s nepříliš složitým charakterem. V devatenácti letech se provdala, jejím manželem se stal významný britský fotograf Cornel Lucas (*1920). Prototyp rolí Belindy Lee nejlépe reprezentuje komedie WHO DONE IT? (1956), v níž byla partnerkou slavného komika Bennyho Hilla. Zatímco v Británii se musela spokojovat s vedlejšími party, hlavní role jí nabídly filmy v Evropě, například italský film LA VENERE DI CHERONEA (1957) nebo francouzské drama TAK ŽÁDOUCÍ TĚLO (Ce corps tant désiré, 1958). Při natáčení v Itálii se seznámila s italským aristokratem Filippem Orsinim a jejich vztah neunikl zájmu bulvárních médií.

V roce 1959 se Belinda Lee rozvedla s Lucasem a trvale přesídlila do Itálie. K obojímu byla v podstatě donucena po skandálu s Filippem Orsinim, kdy s ní britští producenti zrušili smluvní závazky, překvapivě jí to ale prospělo a od naivních blondýnek v britských komediích se stala žádanou představitelkou dramatických rolí v italské kinematografii. Od nového působiště si slibovala zajímavější herecké příležitosti, což se jí sice splnilo jen částečně, nadále ale točila několik filmů ročně, na rozdíl od předchozího angažmá v Británii hrála vesměs hlavní role. V mezinárodně obsazeném historickém titulu NOCI LUKRÉCIE BORGIOVÉ (Le notti du Lucrezia Borgia, 1960) hrála titulní roli, v režii slavného Damiana Damianiho hrála v kriminálce NAJATÝ VRAH (Il Sicario, 1960), objevila se také ve válečném dramatu SVĚDEK, KTERÝ NEPROMLUVIL (La lunga notte del 43, 1960), který byl nominován na Zlatého lva na festivalu v Benátkách. Další hodnotnou hereckou příležitost dostala od režiséra Francesca Rosiho ve filmu PLEŤÁCI (Il Magliari, 1959). Dva filmy natočila také v Německu.

Belinda Lee zahynula při autonehodě na dovolené v Kalifornii v březnu 1961. Bylo jí 25 let, v době své tragické smrti byla navíc těhotná – jejím partnerem byl tehdy italský režisér dokumentárních filmů Gualtiero Jacopetti (*1919). Poslední film s Belindou Lee, KONSTANTIN VELIKÝ (Constantino il grande, 1962), drama z antického Říma, se dostal do kin až po její smrti. V Británii, Itálii, Francii a Německu natočila celkem 33 filmů.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.