Dominic Barto

Dominic Barto

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1994

Weird Science

Seriál - Komedie, Sci-Fi


1992

Šťastný Luke

Seriál - Komedie, Western


1991

Lucky Luke

Film - Komedie, Western


1990

Je to v háji

Film - Komedie, Krimi

Polda na zabití

Film - Krimi


1988

Crossing the Mob

Film - Krimi, Drama

Vražedná hra

Film - Drama


1987

Nesmělí lidé

Film - Drama


1985

Rocky IV

Film - Sportovní, Drama

Čest rodiny Prizziů

Film - Komedie, Krimi, Drama, Romantický


1984

Hunter

Seriál - Krimi, Thriller, Drama, Akční

Jungle Warriors

Film - Drama, Akční


1983

Hardcastle a McCormick

Seriál - Krimi, Drama, Akční


1981

Body and Soul

Film - Drama


1980

The Hearse

Film - Horor


1977

Jiný muž, jiná šance

Film - Dobrodružný, Western, Drama, Romantický


1975

Šimon a Matouš jedou na Riviéru

Film - Komedie

Šimon a Matouš

Film - Komedie, Akční

Hrabě Monte Christo

Film - Dobrodružný, Drama

Policajt v Hongkongu

Film - Komedie, Krimi, Akční


1974

Anche gli angeli tirano di destro

Film - Komedie, Krimi


1973

Policajt drábem

Film - Komedie, Krimi, Drama, Akční

Super Fly T.N.T.

Film - Krimi, Drama, Akční


1972

Podivné dědictví

Film - Komedie, Western, Akční

Muž jménem La Mancha

Film - Dobrodružný, Komedie, Drama


1971

Detektiv Shaft

Film - Krimi, Thriller, Drama, Akční

The Last Rebel

Film - Western

Quel maledetto giorno della resa dei conti

Film - Western


1970

Pravá a levá ruka ďábla

Film - Komedie, Western

Básník a kočička

Film - Komedie


1969

Stiletto

Film - Krimi, Drama

Životopis

"To byl šéf. Upozornil mě zdvořile, že když tu sochu nedostaneme zpátky, tak nás předhodí svým dobrmanům. Přiletí prvním letadlem i s těma bestiema." Morgan - ŠIMON a MATOUŠ (1975)

V dnešní době, kdy jsme zahlceni informacemi a detaily ze životů herců prakticky do nejintimnějších podrobností, existuje stále mnoho známých osobností, které si cení natolik své soukromí, že se o nich ví velmi málo nebo řečeno bez velké nadsázky - prakticky nic. Jedním z nich je i Dominic Barto, u nás známý především jako představitel padouchů v krimikomediích a spaghetti westernech italské produkce.

Dominic Barto si v mládí vydělával na živobytí v ringu jako profesionální boxer. Boxerská kariéra ale není věčná a proto v druhé polovině šedesátých let, kdy jeho profesionální boxerská dráha už byla za zenitem, vyzkoušel své štěstí ve filmové branži. Po několika menších štacích ve filmech, které skončily kdesi v zapomnění, na sebe poprvé upozornil v italském westernu PRAVÁ A LEVÁ RUKA ĎÁBLA (1970), kde se objevil jako nemluvný pistolník Mortimor, pomocník majora Harrimana. Samotná jeho role v tomto filmu sice byla velmi okrajová (ostatně neřekl zde jediné slovo), jeho charakteristická, ostře řezaná tvář se ale v herecké branži zapsala do povědomí a herec se v následujících letech stal oblíbenou postavou zejména italských krimikomedií a westernů.

"Lidičky, to je ohromný pocit. Po dlouhé době jsem zas někoho okradl a bez jediný rány." Opičák Smith - PODIVNÉ DĚDICTVÍ (1972)

Hodně mu pomohla zejména role v úspěšném italském westernu PODIVNÉ DĚDICTVÍ (1972), kde co by Opičák Smith dostal se svými dvěma kamarády Bullem a Holly Joem do vínku přetěžký úkol - přeměnit neposkvrněnou romantickou duši Terence Hilla do podmínek divokého západu. Zahrál si také roli zlodějíčka a informátora Buda Spencera ve filmech POLICAJT DRÁBEM (1973) a POLICAJT Z HONGKONGU (1975) a v drobných rolích se rovněž objevil ve filmu HRABĚ MONTE CHRISTO (1975) nebo westernu JINÝ MUŽ, JINÁ ŠANCE (1977). Většina diváku si ale pamatuje Dominica Barta zejména jako Morgana, šéfa povedené bandy zločinců ve dvojdílné krimikomedii ŠIMON A MATOUŠ JEDOU NA RIVIÉRU (1975) a ŠIMON A MATOUŠ (1975), kde dostával pravidelné nakládačky od Paula L. Smitha a Antonia Cantafora, kteří zde hráli věrné kopie Buda Spencera a Terence Hilla.

V druhé polovině sedmdesátých let se jeho filmová kariéra v Itálii postupně dostávala do slepé uličky a proto se herec nakonec vrátil zpátky do Spojených států. Nedosáhl sice už nikdy na žádnou zásadnější roli, ale přesto jej pozornější diváci mohli zaregistrovat jako sovětského průvodce Silvestra Stalloneho ve filmu ROCKY IV (1985) a také ztvárnil drobnou roli ve filmu ČEST RODINY PRIZZIŮ (1985). Zahrál si rovněž v epizodních rolí v některých tehdy natáčených seriálech, např. HUNTER nebo MĚSIČNÍ SVIT. Prakticky na konci své filmové kariéry se ještě jednou potkal s Terence Hillem ve filmu LUCKY LUKE (1994) a také v několika epizodách stejnojmenného seriálu.

Dominic Barto ukončil hereckou kariéru polovině devadesátých let a od té doby žije kdesi na Dálném východě.

Martin "Enterprise" Stach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.