Adele Bertei

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2021

Artists - Depression, Anxiety & Rage

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1985

Hledám Susan. Zn.: Zoufale

Film - Komedie, Drama, Romantický


1983

Born in Flames

Film - Komedie, Drama


1980

Offenders, The

Film - Drama


1979

Beauty Becomes the Beast

Film - Krátkometrážní


1978

Guerillere Talks

Film - Krátkometrážní

Životopis

Americká feministická muzikantka, režisérka, herečka a scenáristka je italsko, irského a francouzského původu.

Adele Bertei své dětství strávila v Clevelandu v pěstounských rodinách, nebo v dětských domovech. Navštěvovala katolickou kongresovou školu pro „problémové“ dívky a nikdy nedokončila formální vzdělání. Je autodidaktem, neboli samouk, který v různých profesích dosáhl vysoké úrovně.

Již v dětství začala psát poezii a s hudební kariérou jí pomáhal hudebník Peter Laughner. V počátcích hrála na kytaru a zpívala v Laughnerově kapele The Wolfes. V roce 1977 odchází do New Yorku poté, co Laughner zemřel na komplikace způsobené alkoholismem. V New Yorku se Adele rychle stává prominentní postavou v umělecké a hudební scéně zvané No Wave, kde hrála na varhany a kytaru v punkové kapele Acetone, což byla původní sestava známější noisepunkové tlupy The Contortions.

Díky svému punkovému vzhledu a přístupu byla obsazována do kultovních snímků režisérů Vivienne Dick, Scott B a Beth B. Poprvé se před kamerou objevila v experimentálním krátkometrážním snímku Guerillere Talks (1978) No Wave režisérky Vivienne Dick. Mezitím se živila jako osobní asistent a v roce 1978 Brian Eno pozval její feministickou kapelu na sérii koncertů v New Yorku, který vyústil v Enovu produkci ikonické kompilačky „No New York“ (1978), která představovala The Contortions a tři další No Wave skupiny.

V roce 1980 umělec Martin Kippenberger přivádí Adele do Berlína, kde vystupovala sólo v jeho klubu SO36. Po svém návratu do USA zakládá Adele dívčí punkovou skupinu The Bloods, které je považována za vůbec první lesbickou rockovou skupinu. Kapela měla poměrně úspěch, koncertovala i mezinárodně. V New Yorku předskakovali skupině The Clash a  jejich singl Button Up si oblíbil i legendární DJ John Peel. Adele si v té době zahrála ve feministickém sci-fi snímkuBorn in Flames (1983).

Po rozpadu kapely The Bloods pracovala Adele jako DJ v Amsterdamu a po návratu do New Yorku byla jedním z prvních sólových umělců, kteří se měli v 80. letech upsat u Geffen Records. Nazpívala duet s Thomasem Dolbym na singlu „Hyperactive!“, který se stal mezinárodním popovým hitem a během následujících let zpívala často doprovodné vokály s různými skupinami naživo i ve studiu. Napsala také písně pro umělce Pointer Sisters, Sheena Easton, Arthur Baker, Jellybean Benitez, Anubian Lights, Lydia Lunch nebo Matthew Sweet. Spolupracovala také s kapelama Blondie nebo Scritti Politti.

V 90. letech začala fušovat na režisérskou židli. Zkušenosti za kamerou sbírala u natáčení lechtivých scén pro Playboy a v jednom nejmenovaném snímku si pod její taktovkou chtěla zahrát i tehdy neznámá Angelina Jolie. V současné době Adele pracuje jako ghostwriter a věnuje se režii v Los Angeles, kde žije. Je také přispívající editorkou pro karibský časopis o kultuře.

Epistemolog

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.