Carol Dempster

Carol Dempster

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1926

Satanovy strasti

Film - Drama


1925

That Royle Girl

Film - Komedie

Sally of the Sawdust

Film - Komedie


1924

Děti svobody

Film - Válečný, Drama, Historický

Není život krásný?

Film - Drama, Romantický


1923

Román čísnice

Film - Drama


1922

Sherlock Holmes

Film - Mysteriózní, Drama

Hrůzyplná noc

Film - Mysteriózní


1921

Ulice snů

Film - Drama, Romantický


1920

Cesta na východ

Film - Drama, Romantický

Mrtev před zákonem

Film - Drama


1919

Věrné srdce

Film - Komedie, Drama, Romantický

Z ponurých dnů

Film - Dobrodružný, Western, Romantický

Venkov proti městu

Film - Drama, Romantický

The Girl Who Stayed at Home

Film - Válečný, Drama


1918

The Greatest Thing in Life

Film - Válečný, Drama, Romantický

The Hope Chest

Film - Komedie, Drama

Lillian Gish in a Liberty Loan Appeal

Film - Krátkometrážní


1916

Intolerance

Film - Drama, Romantický, Historický

Životopis

Narodila se v Duluth ve státě Minnesota. Ve filmu začala jako jedna z oblíbenkyň legendárního režiséra D. W. Griffitha podobně jako například sestry Dorothy a Lilian Gish nebo Mae Marsh. Ve věku 15 let jí režisér Griffith nabídl první roli ve svém hvězdně obsazeném snímku INTOLERANCE. Carol si zde zahrála jednu z babylónským harémových žen společně s další začínající dospívající herečkou Mildred Harrisovou. Carol se rychle stala jednou z Grifithových horkých favoritek a Griffith ji v průběhu 20. let obsadil téměř do všech filmů, které natočil, což vyvolávalo záchvaty žárlivosti a nevraživosti u jejích hereckých kolegyň Mae Marsh a Lilian Gish. Carol s mnohem starším a ženatým Grifithem na počátku 20. let navázala i romantický vztah.

Její první větší role přišla v roce 1919 v Griffithově válečném snímku THE GIRL WHO STAYED AT HOME, kde byl jejím hlavním hereckým partnerem Robert Harron. Následovaly role v dalších Griffithových snímcích MRTEV PŘED ZÁKONEM, CESTA NA VÝCHOD (oba 1920) DREAM STREET (1921), ONE EXCITING NIGHT (1922) nebo ISN´T LIFE WONDERFUL (1924), který byl považován za jeden z Grifithových nejlepších filmů a také Carolina role jako jeden z jejích nejlepších výkonů. Celá 20. léta znamenala pro Carol velmi výraznou hereckou kariéru během které se postupně objeivla po boku takových hereckých hvězd jakými byli John Barrymore, Richard Barthelmess, William Powell, Ivor Novello nebo W. C. Fields.

Dalšími filmy, ve kterých si Carol v průběhu 20. let zahrála, byly například snímky AMERICA (1924) a komedie SALLY OF THE SAWDUST (1925). V roce 1926 se Carol objevila ve svém posledním filmu, který byl opět Griffithovým dílem – SATANOVY STRASTI, ve kterém byli jejími hereckými kolegy Adolphe Menjou, Ricardo Cortez nebo Lya de Putti. Poté Carol odešla do hereckého důchodu a o tři roky později – v roce 1929 – se provdala za zámožného bankéře Edwarda S. Larsona.

Carol za své herecké výkony nikdy nezískávala výrazně skvělé kritiky. Griffithovou dvorní herečkou se totiž stala poté, co z hereckého výsluní odešla mnohem populárnější Lilian Gish. Její obyčejný, civilní vzhled a herecký styl byly terčem časté kritiky. Carol zemřela v kalifornském městě La Jolla ve věku 89 let na selhání srdce a byla pochována v kalifornském Glendale. S výjimkou dvou filmů, režíroval všechny filmy, ve kterých hrála Griffith: Těmi dvěma výjimkami byly filmy SHERLOCK HOLMES (1922), který režíroval Albert Parker a také snímek THE HOPE CHEST, který režíroval Elmer Clifton, ale Griffith tento film produkoval.

„Nikdy nepřemýšlím o své herecké kariéře. Vždy jsem překvapená, že si mě někdo pamatuje. Vždyť je to tak dávno! Mnohé moje filmy byly tak smutné. Ale možná by moji fanoušci rádi věděli, že ve skutečném životě měla Carol Dempsterová šťastný konec“.

ČSFD.cz

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.